Türkiye'nin İlk Trijenerasyonlu Hastanesi Açılıyor
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle yapımı tamamlanan, yeni nesil trijenerasyon sistemli Türkiye’nin enerjisini kendi üreten ilk kamuhastanesi Manisa Turgutlu’da yarın açılıyor.
18.09.2012 tarihli yazı 8032 kez okunmuştur.
Hem bölgede yaşayanların sağlığına hem de çevre sağlığına katkıda bulunacak olan hastane TOKİ tarafından Turgutlu'da inşa edildi. Açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı hastanede trijenerasyon sistemiyle, doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek.
Lisanssız Elektrik Üretiminde Türkiye’de İlk
Trijenerasyon Sistemi, elektrik, ısı ve soğutma üretimi yapılacak olan 3 ana bölümden oluşuyor. Doğalgaz ile çalışan bir jenaratör vasıtasıyla elektrik üretilecek olan sistem sayesinde elektrik enerjisi daha ekonomik şartlarda temin edileceği gibi, ısıtma ve soğutma hizmetleri de daha az maliyetle sağlanmış olacak. 1,2 mw kapasitesindeki sistem lisanssız elektrik üretimi kapsamında da Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.
Yılda 2.5 Milyon Liralık Tasarruf
Hastanenin yıllık enerji giderleri ile sistemin üreteceği elektrik enerjisi karşılaştırıldığında ‘Trijenerasyon sistemi’nin hem çevre duyarlılığı yönüyle, hem de ekonomik açıdan öneminın ortaya çıktığı belirtildi.
Hastane binasının yıllık elektrik, fuel oil ve doğalgaz giderinin 4 milyon 231 bin lira, Trijenerasyon tesisinin yıllık işletme giderlerinin ise 1 milyon 701 bin lira civarında olduğu belirtildi.
Bu sistem sayesinde hastanenin yılda 2 milyon 529 bin lira tasarruf sağlayabileceği belirtildi. Bu derece ekonomik verimliliğe sahip sistemin kendisini en fazla üç yılda amorti etmesi bekleniyor.
Turgutlu’daki En Büyük Yatırım
300 yatak kapasiteli hastanede 65'i tek kişilik, 126'sı çift kişilik olmak üzere 205 hasta odası, 14 süit oda, 13 özürlü hasta odasıyla toplamda 344 yatak kapasitesine ulaşıyor. 11 ameliyathanenin bulunduğu binada 33 kişi kapasiteli yoğun bakım ünitesi, 8 küvözlü yeni doğan ünitesi ve 60 poliklinik bulunuyor.
Bina içerisinde 290 kişilik konferans salonu, 200 kişilik kafeterya ve 120 kişilik de seminer salonu yer alıyor. Hastanede 9 hasta asansörü, 10 normal asansör, 2 servis ve 2 de yük asansörü bulunuyor. Bina için 2'si çelik olmak üzere 10 yangın merdiveni, 5 de ana merdiven tasarlandı.
KAYNAK: TRT Haber
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.