elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin İlk Yüzen GES'i Devreye Alındı

Dünyada oldukça hızlı şekilde yayılan yüzen güneş enerjisi santralleri (GES) Türkiye'de ilk kez Büyükçekmece Gölü üzerinde kuruldu. İstanbul Enerji ve İSKİ'nin ortak çalışmaları sonucu devreye alınan santralle ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
04.08.2017 tarihli yazı 8072 kez okunmuştur.

İSKİ ve İstanbul Enerji  firmasının ortak çalışmaları sonucunda Türkiye'nin ilk yüzen güneş enerji santrali Büyükçekmece Gölü üzerinde devreye alındı. Gün geçtikçe artan enerji ihtiyacıyla birlikte ülkemizde de son yıllarda güneş enerjisine duyulan ilgi ve yapılan yatırımlar oldukça arttı. Santrallerin kurulum noktaları olarak yaygın olarak araziler kullanılsa da deniz, okyanus ve tatlı suların kullanımı dünyada oldukça yaygınlaştı. Geniş yüzey alanına sahip olmalarından dolayı sulak yerlerin kullanımı beraberinde çeşitli avantajları da getirmekte. İstanbul halkının tatlı su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Büyükçekmece Gölü üzerine konumlandırılan santralle ülke bazındaki enerji verimliliğine katkı sağlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın oranının ülke çapında artırılması amaçlanmakta.
 


Santralin tamamında 960 adet 260 watt gücünde polikristal fotovoltaik panel kullanıldı. Santralin su üstünde olmasından dolayı nemden kaynaklı korozyon ve diğer problemlerin oluşmasına karşın panellerin ve diğer malzemelerin seçiminde bu durumlara karşı uzun süre dayanım  gösterebilecek malzemeler seçildi. Malzeme seçiminden dikkat edilen bu noktayla santral ömrünün uzatılması ve bu şekilde santralden elde edilecek verimin artırılması amaçlandı.

Santralin su üstünde durması için gerçekleştirilen tasarım sonucunda santralde iki farklı yüzdürücü sistem kullanıldı. Çeşitli araştırmalar ve detaylı tasarımlar sonucunda ortaya konulan bu sistemler, gölün su yüzeyinin %70'ini havadan izole ettiğinden dolayı, İstanbul gibi kalabalık bir şehrin yoğun su ihtiyacının olduğu dönemlerde en büyük problemden biri olan buharlaşma ile su kaybı problemine de büyük oranda katkı sağlayacak. Tatlı su kaynaklarının dünya üzerindeki oranı düşünüldüğünde tesisin bu katkısı da susuzluğun büyük sıkıntılara yol açtığı bu yıllarda oldukça büyük bir önem teşkil etmekte.

 

Tesis kurulumunun tamamen bitmesinin ardından tesis üzerinde çeşitli ar-ge çalışmaları yürütülecek. Gerçekleştirilecek bu ar-ge çalışmaları yaklaşık bir yıl boyunca devam edecek olup, çalışmalarda sistemin enerji üretimi, su kalitesi ve su canlıları, yosun oluşumu gibi ekosisteme etkileri karşılaştırmalı olarak incelenecek. Bu araştırmalarla sistemin doğaya olan katkısı da gözlemlenebilecek.

Ayrıca yapılan hesaplamalarla Büyükçekmece Gölü üzerine kurulacak olan yüzen güneş enerjisi tesisinin her sene 180 ton karbondioksit salınımını engelleyeceği açıklandı. Yapılan açıklamalarda duyurulan katkıları ile bile ülke ekonomisine ve ekolojisine son derece katkı sağlayacak olan tesisle ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı giderek yaygınlaşmakta. Bu gibi tesislerin kurulumunun artması ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmakta ve tüketiciye gelen enerjinin maliyetini azaltarak daha ucuz elektrik enerjisinin sunulmasına katkı sağlamakta.





Kaynak:

► Yerel ajanslar
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.