Türksat 4A Uydusu Fırlatıldı
Dün fırlatılan Kazakistan'dan fırlatılarak yörüngesine yerleşen Türksat 4A ile birlikte Türkiye'nin uydu sayısı beşe çıktı. Afrika kıtasını da kapsayacak şekilde geliştirilen uydu Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 katına çıkaracak. Gelecekteki hedef ise yerli uyduları Türkiye' de kurulacak uzay üssünden fırlatmak. Yeni uydumuzun özellikleri ve ayrıntılar haberimizde.
15.02.2014 tarihli yazı 10286 kez okunmuştur.
Türkiye'nin beşinci uydusu Türksat 4A" 14 Şubat 23:09 'da Kazakistan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Yeni uydumuzun uzay yolculuğu 9 saat 13 dakika sürdü. Başarılı olarak yörüngesine yerleşen uydudan 15 Şubat 8:30 da ilk sinyaller alındı.
50 derece doğu boylamına yerleşen 4A uydusu bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Bu süre içerisinde uydunun tüm fonksiyonları test edilerek performans sınamaları yapılacak. Kontrollerin tamamlanmasının ardından 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak. Ana yörüngesine yerleşmesinin ardından uydunun tüm kontrolleri Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'ndan yapılacak.
Kapsamı alanı Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika olacak şekilde tasarlanan uydu Japon ve Türk mühendislerin ortak çalışması sonucu üretildi. Uydunun önümüzdeki dönemlerde fırlatılması planlanan 4B uydusu ile birlikte Türkiye'nin haberleşme kapasitesinin 3 kat artması hedefleniyor. Bu iki uydunun ülkemize maliyeti ise 1,2 milyar lira.
Ağırlığı 5 ton olan uydu 1750 MHz bant genişliğine sahip. Yeni bir teknoloji olan "Ka frekansı" sayesinde Türk televizyon ve radyoları AVrupa ve Asya'nın ardından Afrika'dan da izlenebilecek.
Uydunun fırlatıldığı Baykonur Uzay Üssü'nde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Türkiye' de üretilecek Türksat 5 ve 6'nın geliştirme çalışmalarının devam ettiğini bundan sonraki hedefin yerli uyduları Türkiye'de kurulacak yerli uzay üslerinden fırlatmak olduğunu belirtti.
Kaynak:
►TRT
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.