Yapay Zeka ile E-Cilt ve Biyosensör Geliştirildi
Suudi Arabistan'da Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından üretilen e-cilt ve Kaliforniya Üniversitesi’nin yapay zeka kullanarak geliştirdiği biyosensör ile ilgili detaylar haberimizin devamında.
20.02.2021 tarihli yazı 5506 kez okunmuştur.
Elektronik cilt teknolojisi, insan derisini taklit edebilen bir teknolojidir. Basıncı, sıcaklığı ve gerilmeyi ölçebilen bu teknoloji, insanların sağlık durumunu da kontrol etme özelliğine sahip. Lazer teknolojisiyle yerleştirilen e-cilt, insanlar dışında yapraklar ve ipek gibi diğer maddeler üzerinde de uygulanabiliyor. Cihaz solunum, kalp atışı ve ses gibi vücut fonksiyonlarını ölçmek için boğaz kısmına da yerleştirilebiliyor. Günümüzde de birçok üniversite bu teknolojiyi geliştirmek adına sensörler üzerinde araştırmalar yapıyor ve hareket, dokunma hissini arttırmak için çeşitli protez tasarımları oluşturmaya çalışıyor. Bu sebeplerden dolayı elektronik cilt veya e-cilt ile ilgili araştırma yürüten bilim insanları e-cilt’in yeni nesil protezlerde, kişiselleştirilmiş tıpta, yumuşak robotikte ve yapay zekada önemli bir rol alabileceğini söylüyor.
► İlginizi çekebilir: Yapay Organ Çalışmalarında Yeni Adım: Yapay Pankreas
Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından elektronik deri sensörleri üzerine yakın zamanda yayınlanan bir makalede MXene-hidrojel hetero yapılarına dayalı olarak geliştirilen yeni bir malzeme tanıtıldı. KAUST araştırmacıları tarafından geliştirilen bu malzeme insan cildi gibi ince, gerilebilir ve diğer malzemelere göre nispeten daha dayanıklı. Üretilen bu e-cilt neredeyse saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede herhangi bir nesneye tepki verebiliyor ve kendi boyunun 28 katı kadar bir uzunluğa uzayabiliyor. KAUST araştırmacıları üretilen bu cildin “esnek yüzeylerini”oluşturmak için silika nanopartiküller ile güçlendirilmiş ve %70’i sudan oluşan hidrojel kullandı ve iyi bir iletken olan nano teller kullanarak 2D titanyum karbür MXene sensörü ile birleştirdi.
► İlginizi çekebilir: Elektronik Burun Geliştirildi! Koku Algılamada Yeni Dönem
Üretilen bu cilt kendini 5 bin defa yenileyebilmesinin yanı sıra elektronik bazı yenilikler de içermektedir. Science Advances dergisinde yayınlanan makalenin yazarı Dr. Yichen Ca: “Yeni malzeme, kan basıncındaki değişiklikler dahil biyolojik bilgileri de izleyebilen protezlerin yapılmasına yardımcı olabilir. Bilgiler daha sonra Wi-Fi aracılığıyla paylaşılabilir ve bulutta saklanabilir. Keşfin ilk kullanım alanı tıbbi olacak olsa da e-cilt,mobilya, uçak ve binaların yapısal sağlığını ölçmek için sensör bandı da dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine fayda sağlayabilir.” dedi.
Kaliforniya Üniversitesi yapay zeka destekli giyilebilir bir biyosensör geliştirerek e-cilt teknolojisine katkıda bulundu. Geliştirilen biyosensör, ön koldaki sinyalin türüne göre yapması gereken el hareketini yapıyor. Bu tarz teknolojiler ve yapay zeka sayesinde insan elinin karmaşık işlevlerini büyük ölçüde taklit etmek mümkün hale gelmiş oluyor. Günümüzde e-cilt ve yapay zeka (AI) üzerinde yürütülen bu çalışmalar protezlerin geleceğinde güçlü bir gelişme yaşanacağını göstermiş oldu.
Kaynak:
► allaboutcircuits.com
► tribuneindia.com
► tectales.com
► allaboutcircuits.com
► tribuneindia.com
► tectales.com
YAZAR: Doğukan AYDIN
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.