elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Zelandalı Öğrenci Evinde Nükleer Füzyon Reaktörü Geliştirip İnternette Satışa Sundu

Yeni Zelanda’da öğrenci olan Samuel Lee, ev yapımı bir nükleer füzyon reaktörü geliştirdi ve internet üzerinden satışa sundu. Detayları yazımızda.



A- A+
27.02.2020 tarihli yazı 20321 kez okunmuştur.
Yeni Zelanda’da yaşayan Samuel Lee, ev yapımı bir nükleer füzyon reaktörü geliştirdi ve internet üzerinden satışa sundu. 2018 yılında reaktörün yapımına başlayan Lee, üniversite eğitim ücretlerini karşılamak için cihazı satmaya karar verdi. TradeMe ticaret platformu üzerinden reaktörünü satışa sunan Lee, ev yapımı reaktörüyle oldukça dikkat çekti ancak kimse teklif yapmadı.
 
Samuel Lee, internete koyduğu ilanında: “2018 yılında yapımına başlandı ve fiziğin derinliklerinden ortaya çıktı. Blenheim'daki normal bir garajdan güçlü bir makine ortaya çıktı. Bir yıl süren iki yarı zamanlı iş,  araştırma ve yapım sürecinden sonra proje tamamlandı. Mevcut durumunda, güzel bir plazma jeneratörü olarak duruyor. Bununla birlikte, ikinci hidrojen izotopu plazma boşluğuna eklenirse lezzetli bir nükleer tepki oluşacak!” diyerek reaktörünü satışa sundu.
 
 
 ►İlginizi Çekebilir: Türkiye'de Nükleer Meslek Lisesi Kuruluyor
 
Tahmin edebileceğiniz gibi, cihaz gerçekten bir nükleer füzyon reaktörü değil. İlanda Lee, reaktörün şu anda sadece çalışan bir plazma jeneratörü olduğunu söylüyor. Lee: "Bu cihaz şu anda çalışan bir plazma jeneratörü olarak duruyor. Bir reaktöre dönüştürmek için gereken işlem, döteryum ve biraz gümüş ile nükleer reaksiyonu başlatmak. Reaktörün şu andaki amacı sadece güzel mor ışık oluşturmak. Reaktörün diğer projeler için nötron üretmek gibi bir potansiyeli bulunmakta." dedi.

Massey Üniversitesinde Teorik Fizik Profesörü olan Joachim Brand, stuff.co.nz'e cihazın "oldukça etkileyici" olduğunu açıkladı. Ayrıca ev yapımı nükleer reaktörlerin geliştirilmesinin popüler bir hobi haline geldiğini de belirtti. Brand:  "Bu tür cihazlar güneşe güç veren hidrojen-helyum sürecinin ortaya çıkardığı enerjiyi çok küçük miktarlarda da olsa üretmeye çalışıyor." diye açıkladı. Brand: "İnsanlar nükleer reaktörlerin bir gün yeryüzünde enerji üretimi için temiz bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini umuyor, ancak bu henüz gerçekleşmedi." dedi. Brand cihazın ürettiği mor parıltının gerçekten bir nükleer reaksiyon olduğunu açıkladı ve bu parıltının cihazın bir plazma formu yaratmasının sonucu olarak ortaya çıktığını belirtti.

 

Bu hikâye size kendi ev yapımı reaktörünüzü oluşturma isteği uyandırdıysa, bilgiye, beceriye ve gelişime açık olmanız gerekiyor. Bu tip reaktörler temelde çok yüksek bir gerilim altında plazma oluşturarak hidrojeni helyumla birleştiriyor. Yaptığınız reaktörden üreteceğiniz güç ile evinizin elektrik enerjisini karşılamak çok zor. Bu yüzden projeye başlarken beklentilerinizi düşük tutmalısınız. İnternette bu proje için oldukça ilginç kılavuzlar mevcut.
 

 
Harika bir örnek Erik G. Burrows adında bir ev deneycisinden geliyor. Burrows, kullandığı malzemeleri tanıtıp açıkladığı ve nereden temin ettiği bir web sitesine sahip. Ayrıca bu sitede yapım aşamalarını da yayınlıyor. Popular Science, Suppes ve Samuel Lee’ye göre bu tarz projelere ilgisi olan insanlar Fusor.net sitesine göz atmalı.


Kaynak
 
interestingengineering.com



Yazar: Serhat Seyrek


Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.