Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunabiliriz?
Siber korsanlar bilgisayarınızdaki verilere sızmak için pek çok farklı yöntem kullanır. Bu tehditlerden biride zararlı yazılımlardır. Siber dünyada neredeyse hepimizin karşılaşabileceği bazı zararlı yazılımları ve bu yazılımlardan nasıl korunabileceğimizi gelin beraber inceleyelim.
Malwera izniniz olmadan bilgisayarınıza yüklenen kötü amaçlı programlardır.Uygulamalara zarar vermek, dosyaları silmek ve sabit diski yeniden formatlamak gibi çeşitli şekillerde bilgisayara zarar verirken, bazı yazılımlar ise zarar vermektense, sadece sistem içinde çoğalmak, sistemi yavaşlatmak için programlanmışlardır. Malware bir virüs, solucan(worm), Truva atı(Trojan horse), logic bomb, rootkit veya casus yazılım şeklinde bilgisayarınıza erişebilir ve zarar verebilir.İşte bu zararlı yazılımlardan birkaçını sizler için derledik.
WannaCry
►İlginizi Çekebilir: Zararlı Yazılım Analizleri 101
Emotet
►İlginizi Çekebilir: Zararlı Yazılımların Bulaşma Yolları
FBI Virüsü
►İlginizi Çekebilir: Siber Saldırı Hedefi Olmanızın 5 Sebebi
Loyphish
Loyphish, giriş bilgilerinizi çalmak için tasarlanmış bir kimlik avı web sayfasıdır. Kendini meşru bir bankacılık web sayfası olarak gizleyerek çalışan Loyphish online bir formu doldurmanızı isteyerek giriş bilgilerinizi çalmayı hedefler. Önemli verilerinizi bankanıza gönderdiğinizi düşünürken aslında bilgilerinizi uzak bir saldırgana göndermenize sebep olur. Saldırgan sizi bankanın yetkili web sitesini ziyaret ettiğinize ikna etmek için ise görüntüler ve logolar kullanacaktır.
Bu tehditden korunmak için, güncel bir antivirüs yazılımı kullanmanın yanında bilgisayarınızda güvenlik duvarınızın etkin olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca güncel sürümlerle işletim sistemlerinizi güncel tutmak ve bilinmeyen web siteleri ile e-posta eklerini açarken dikkatli olmanız faydalı olacaktır.
Suspicious.Emit
Suspicious.Emit yardımcı bir araç gibi davranarak kimliğini gizleyen,uzaktaki bir saldırganın bilgisayarınıza yetkisiz erişim sağlamasına izin veren ciddi bir backdoor trojandır. Zararlı yazılım, tespiti engellemek için kod enjeksiyon teknikleri kullanır ve virüs bulaşmış cihazın root dizinine bir autorun.inf dosyası yerleştirir. Bu autorun.inf dosyası işletim sistemleri için yürütme talimatları içerir. Bu dosyalar temel olarak USB flash sürücüler gibi taşınabilir cihazlarda bulunur ve verilerinizi çalıp diğer bilgisayarlara yayabilir.
►İlginizi Çekebilir:Web Uygulamalarındaki Güvenlik Zafiyetleri
Bilgisayarınız yavaşlarsa veya herhangi bir kayıt defteri değişikliği fark ederseniz standart bir anti-malware programı çalıştırmak tehdidi kaldırmanıza yardımcı olur. Daha sonrasında ise Windows kayıt defterini temizleyerek bu yazılımdan kurtulabilirsiniz.
Sirefef
Sirefef diğer bir adıyla ZeroAccess varlığını gizleyerek sisteminizin güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmaya çalışır. Korsan yazılımları veya yazılım lisanslarını atlatmak için kullanılan anahtarlar gibi programları cihazınıza yüklerken bu zararlı yazılımla karşılaşabilirsiniz. Sirefef, hassas bilgileri uzaktaki bilgisayarlara gönderir ve kendi trafiğinin durdurulmayacağından emin olmak için Windows Defender ve Windows Güvenlik Duvarı'nı durdurmaya çalışır.
Bu zararlı yazılımdan kurtulmak için Windows güvenlik özelliklerini onarmanız ve yeniden yapılandırmanız gerekebilir. Ayrıca ESET Sirefef Cleaner yazılım kaldırma aracını kullanarak cihazınızı temizleyebilirsiniz.
Crptolocker
►İlginizi Çekebilir: Antivirüs Programları Nasıl Çalışır?
Bu yazılımdan kurtulmak için önce virüsün enfekte olduğu sistem bir anti-malware aracılığıyla temizlenmeli daha sonra da bir şifre çözücü(decryptor) uygulama kullanılarak şifreli dosyaların şifreleri çözülmelidir.
Stuxnet Worm
►İlginizi Çekebilir: Siber Savaşlar:STUXNET
Bad Rabbit
Bu saldırı kullanıcıların dosyalarına etki ederek "artık erişilemez" notuyla fidye ister. Kullanıcıların gördüğü not da ise şifre çözme servisi olmadan bu yazılımdan kurtulamayacakları yazar. Mağdurlar, bir ödeme sayfasına yönlendirilip burada bir geri sayım sayacı sunulur.İlk 40 saat içinde dosyaların şifresini çözmek için 0.05 bitcoin - yaklaşık 285 dolar ödeme talep edilir. Zamanlayıcı sıfıra ulaşmadan fidye ödemeyenlere daha yüksek meblağlarda ödeme yapmaları gerekeceği söylenir.
►İlginizi Çekebilir: Dijital Şebekelerde Siber Güvenlik
Bu yazılımdan korunmak için Anti-malware ürünlerini kullanabilirsiniz.Ayrıca Bad Rabbit bulaşmış bir bilgisayara format atmanız ve şifrelenmiş dosyalarınızın şifrelerini çözmek için bir şifre çözücü kullanmanız yeterli olacaktır.
Kaynak:
►Lifewire
►Opswat
►Labs Bitdefender
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler