1 Km Uzunluğundaki Bacadan Elektrik Üretmek?
Evet yanlış duymadınız devasa büyüklükte, dünyanın en uzun bina özelliği taşıyan kapladığı alan yüzlerce metre çapında olan bir sistemden bahsediyoruz. İşte bu yapı Güneş Bacası ve bu yapı sadece güneş enerjisinin etkisiyle elektrik üretiyor.
07.07.2013 tarihli yazı 20005 kez okunmuştur.
Peki, Bu Devasa yapı Nasıl Çalışıyor?
Güneş bacaları, güneş enerjisini önce ısıl enerjiye daha sonra kinetik enerjiye ve son olarak da kinetik enerjiyi de elektrik enerjisine dönüştüren bir yenilenebilir enerji dönüşüm sistemidir. İlk olarak 1978 de Stuttgart Üniversitesinden Prof. Schlaich tarafından bulunmuştur.
► İlginizi Çekebilir : Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?
Sistem güneş enerjisini toplayan sera görünümünde bir yapıya sahiptir bu yapı toplayıcı bölüm kolektörler den oluşur ve güneş enerjisini toplayıp içindeki havaya aktarır, baca içinde bulunan türbin hava akımının etkisiyle elektrik enerjisi üretmeye başlar. Sistem sıcaklık farkından faydalanarak enerji üretimi sağlar peki bu nasıl oluyor? Şöyle ; sera etkisinin oluştuğu bölgede havanın sıcaklığı ortalama 70o C bacanın en üst kısmındaki hava sıcaklığı ise ortalama 30o C’ dir bu sıcaklık farkından faydalanarak ısınan havanın yükselmesi ile sistemde kullanılan yükselen hava ile çalışan türbinler kullanılır ve kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirirler.Ortalama 30MW ile 200MW arasında elektrik üretirler.
Dünya' da Bu Sistemin Kullanımı Ne Durumda?
Amerikan şirketi olan Enviro Mission bu konuda çalışmalar ve projeler yapmaktadır.Şirketin Amerika ve İspanya yapılacak olan projeleri vardır.Şuanda da İspanya Manzares de bulunan prototip mevcuttur ve İspanyanı Madrid şehrinde bulunan sistemi de buradaki anlatıcı vasıtasıyla kavrayabilirsiniz .Enviro Mission şirketi projelendirmek istediği bir projeyi buradan izleyerek hem sistem hakkın da hem de çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye Bu Konuda Neler Yapıyor Boş Durmuyor ya !!!
Süleyman Demirel Üniversitesinden Arif Koyun adlı hocamız bu konuda çok kapsamlı bir çalışma yaparak kendi üniversitesinin bünyesin bir yapı oluşturmuş ve ortalama 20kWlık elektrik enerjisi üretmektedir. Hocamızın projesini daha kapsamlı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye de bu konuda ilgilenen bazı kurum ve topluluklar vardır bunlardan biri; benim de yönetimin de bulunduğum Trakya Üniversitesi Proje Tasarım Topluluğu dur.Bu topluluk bu konuda araştırmalar yapmak da ve yakında projenin faaliyete geçmesini sağlamak için çalışmalara başlayacaktır.
► İlginizi Çekebilir : Mersin' de İlk Güneş Kulesi Kuruldu
Eğer sistemi daha basit bir şekilde görsel ve Türkçe olarak incelemek isterseniz bu konuda ilk zamanlara da ilgilenirken uzun zaman önce yapmış olduğum bu projeyi buradan izleyerek kısada olsa bilgi sahibi olmanız mümkün.
Güneş Bacası Sisteminin Anlatım Videosu
Son olarak şunları söyleyebiliriz; sistem çok yüksek maliyetlere mal olsa da tamamen temiz bir enerji üreten ve asla çevreye zararı olamayan bir sistemdir.
Oğuz IŞIK
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET