elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

130 Bin Ağaçtan Oluşan QR Kod

Çin'in Xilinshui Kasabası'nda turizme katkı sağlanması amacıyla 130 binden fazla ağaçtan oluşan dev bir QR kod oluşturuldu. Teknolojiden oldukça ilginç bir şekilde faydalanılan projeyle ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
26.09.2017 tarihli yazı 11488 kez okunmuştur.
Çin'de Xilinshui isimli küçük bir kasabada turizme katkı sağlanması amacıyla 130 binden fazla ardıç ağacından oluşan dünyanın en büyük QR kodu inşa edildi. Turizme katkı sağlanması planlanan projede kullanılan ağaçlar oldukça titiz bir şekilde kesildi. Boyları 80 cm ile 2.5 metre arasında değişen ağaçlar yerden bakıldığından bir labirenti andırıyor.

Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alana dikilen ağaçların oluşturduğu kod taratıldıktan sonra neyin tanımlandığı, kodu yerden gören turistler tarafından oldukça merak ediliyor. Ağaçların oluşturduğu kod yerden taratılamadığı için kodu taratacak kişinin uçakla arazinin üzerinden geçiyor olması gerek. Bu nedenle kodu taratabilen sayılı insan bulunuyor. Bölgeden geçen uçakların içindeki yolcular kodu görür görmez akıllı telefonlarındaki uygulamalardan kodu taratıyorlar. Peki herkes tarafından merak edilen bu kodun içeriği kullanıcıyı nereye yönlendiriyor?

 


► İlginizi Çekebilir: Çin Dikey Orman Kuruyor
 

Kodu taratan akıllı telefon kullanıcıları Çin'in en yaygın sosyal etkileşim platformlarından biri olan WeChat üzerinden Xilinshui'nun Turizm Sohbeti sayfasına yönlendiriliyor. QR kod teknolojisini tekrar gündeme getiren bu haberin ardından teknolojinin bir amaca hizmet etmesi adına belirli bir karmaşa içermesinin gerekliliği tekrar tartışılır hale geldi. Bu konular tartışıladururken geçtiğimiz yıllarda da böyle bir projeye imza atılmıştı. Karmaşayı estetiğe dönüştürerek teknolojiyi ticari girişimlerinde kullanan Japon Orange Links firması müşterilerinin el ve ayak tırnaklarına QR kod işliyordu. Burada işlenen koda kullanıcının talebine göre bilgiler saklayabilen firma gerçekleştirdikleri projeyle alzheimer hastalarının tırnaklarına adresleri, yakınlarının iletişim bilgileri ve nüfus bilgileri işlenerek büyük bir kolaylık sağlanabileceğini dile getirmişti. Japonya'da bu konuya katkı sağlaması amacıyla üzerinden çıkartmalar bulunan tekstil ürünleri üretiliyor olmasına rağmen nörolojik rahatsızlıkları olan hastaların sürekli çıkartmalı giysiler giymek istemedikleri de yadsınamaz bir gerçek.
 


► İlginizi Çekebilir: Karekod Nedir?

Bütün dünyada QR kodların çok farklı alanlarda kullanılsa da aşırı yaygın olmamasına karşın Çin'de bu teknoloji oldukça popüler uygulamalarda kullanılıyor. Pekin merkezli Çin Bilim Akademisi Psikoloji Enstitüsü profesörlerinden Chen Yiwen konu ile ilgili Çin'deki QR kod çılgınlığının ülkede nakitsiz ekonomiye geçişi de büyük oranda etkilediğini ve bu bağlanma taranabilen kodlara bağlı bir ekonomi inşa edildiğini dile getirdi.


Kaynak:


interestingengineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.