3D Yazıcı ile Güneş Enerjili Araba
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) öğrencileri 3D yazıcı kullanarak kısmi güneş enerjili araba prototipini oluşturdu. NTU Venture 8 (NV8) adını verdikleri bu aracı bu ayın sonunda Shell Eco Maraton Asya’da yarıştıracaklar. Öğrenciler ilk olarak egzotik bir araba dizayn etmeyi düşünüyordu ama sonradan dikey açılan kapıları olan, hassas, sevimli ve saatte 60 km hıza ulaşabilen bir araç yapmaya karar verdiler.
07.02.2015 tarihli yazı 7826 kez okunmuştur.
Singapur’un ve muhtemelen Asya’nın ilk 3D yazıcısı ile yapılmış bu aracın kokpitinin yapımında 150 hafif plastik parça kullanılmıştır. Sağlam petek tasarımı sayesinde, araç içi alan büyütülmüştür. NV8, 3.2m x 1.3m x 1.3m boyutlarına sahip ve sürücüsüz ağırlığı 120 kilogramdır. Dikey açılan açılan kapıları ve neredeyse yarı-saydam dış tabakasıyla göz alıcı bir tasarıma sahip olan araç, 1 kWh elektrik enerjisiyle 425 km yol almaktadır. NV8 parçaları, Nanyang Teknoloji Üniversitesinin, öğrencilere ve araştırmacılara 3D yazıcılı araştırma projelerini yapabilmeleri için 5 Milyon Dolar harcayarak yaptırdığı Katkı Üretim Merkezi’nde bastırılmıştır.
Resim 1: NV8 120 kilogramdır ve 1 kWh elektrik enerjisiyle 425 km yol almaktadır.
►İlginizi Çekebilir : Geleceğin Teknolojisi 3D ve 3D Printerlar
3D yazıcı ile yapılmış mini arabaya ek olarak Singapurlu bu öğrenciler, güneş enerjili prototip ödülü için karbon fiber, 3 tekerlekli, kısmi güneş ve elektrik enerjili NV9 isimli aracı da yaptılar. Sürücüsüz ağırlığı 42 kg olan bu araç, virajları iyi dönebilmesi için Toyota iRoad EV konseptine benzer şekilde dönüş yönünde 40 derecelik eğilim fonksiyonuna sahiptir. Bu sayede keskin virajları dönerken hız kaybı minimum düzeyde tutulmuş olacak.
Resim 2: NTU Venture 9
Hem NV8 hem de NV9’un kavisli yüzeyinde el yapımı silikon güneş panelleri bulunmaktadır. Bu paneller aracın şekline uydurmak için birçok işlemden geçirilmiş ve çok büyük emek harcanmıştır. “Küçük boyutlarından dolayı, güneş ışığına bağlı olarak 50 ila 100 watt güce sahiptir.” diyen NTU ekibinden Lester Kok bu panellerin aracın kısmi olarak elektrik ihtiyacını görmekte olduğunu da sözlerine eklemiştir.
►İlginizi Çekebilir :Güneş Enerjisiyle Çalışan İlk Aile Otomobili
İki araç da iki farklı 16 kişilik NTU ekibinin ortak çabalarıyla 1 yıldan fazla sürede oluşturulmuştur ve 26 Şubat – 1 Mart tarihleri arasındaki Shell’s Eco Marathon Asia’da yarışacaktır.
Resim 3: 2 araç da Shell Eco Marathon Asia'da yarışacaktır.
Kaynak:
►Gizmag
►Engadget
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.