elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Alpler’de Tünel Kazı Çalışması

İsviçre’de Alpler’deki dünyanın en uzun demir yolu tünelleri kazı çalışmasında güvenilir ve etkili havalandırma oldukça önemli bir yer kaplıyor. Gotthard Base Tüneli’nin devamı olan Cenevre Base Tüneli’nde patlama alanlarının havalandırmasının Systemair ile üstesinden geliniyor ve bu havalandırma AC sürücü çeşitlerinden VACON® NXP ile kontrol ediliyor. Detaylar haberin devamında



A- A+
27.12.2016 tarihli yazı 10089 kez okunmuştur.
Devasa ölçekteki AlpTransit projesindeki iki ana bölümden biri olan Gotthard demiryolu bağlantısı Zimmerberg Base Tüneli, Gotthard Base Tüneli ve Cenevre Base Tüneli’nden oluşuyor.

Tünellerin birkaç yüz metre altında inşa edilen Gotthard demiryolu bağlantısı deniz seviyesinden 550 metre yükseltiyle Alpler’in içinden düz bir şekilde devam ediyor. Daha uzun trenler daha fazla ağırlıkla iki kat daha hızda olduğundan beri lojistik ve ekonomide önemli avantajlar sağlıyor.


 

Eşsiz, Yedek Havalandırma Sistemi


Cenevre Base Tüneli 2016’da tamamlanacak planlanmış kazıyla ve 2019’un sonundaki açılışla Gotthard Basl Tüneli için Güney Avrupa’nın önemli bir anayol besleyicisi olacak. 57 kilometre ile dünyanın en uzun demiryolu tüneli olacak. Cenevre Base Tüneli seyahat süresini en aza indirecek. Örnek vermek gerekirse;

İsviçre Eyaleti olan Ticino’daki Locarno ve Lugano şehirleri arasındaki seyahat süresi 50 dakikadan 22 dakikaya düşecek. Cenevre Base Tüneli’ndeki inşaat sözleşmesi 2009’da kazı çalışmaları boyunca kullanılan havalandırma sistemi tasarlamak için Systemair’in iş birliği yaptığı “Consorzio Condotte-Cossi” ile ödüllendirildi. Systemair güvenlik, kontrol ve enerji tasarrufuna odaklandı.

Cenevre Base Tüneli her biri 15.4 kilometre uzunluğunda iki hattan oluşuyor ve Monte Ceneri’deki kazı çalışmasının merkezindeki tünel açma boşluğuna sahip. Tünel açma boşluğu kazı çalışması ve 4 demiryolu buradan kuzey ve güneye bir gelişme olduğundan beri temel tünel yapımında çok önemli bir rol oynuyor. Boşluğa önceden inşa edilmiş iki tünelle ulaşılıyor: Deneme tüneli CPS(Cunicolo di prospezione Sigirino) ve giriş tüneli FIS (Finestra intermedia di Sigirino). Bu tüneller 4 hatta temiz hava sağlamak için Systemair’in eşsiz çözümünün can damarını oluşturuyor.



Temiz hava ilk fanların yardımıyla deneme tünelinin içinden geçerek tünel açma boşluğuna ve ardından batıdaki tünele alınıyor. Basınç altında tutulan Batı Tüneli’nde ikinci fanlar temiz havayı kazı alanlarına doğru üflüyor. Bu fanlar tünelin ilerlemesi için kazı çalışmaları boyunca sürekli çalışıyor. Kazı alanından çıkan kirli hava ise diğer fanlarla Doğu Tüneli’ne aktarılıp tünele giriyor. Kirli havanın tekrar tünel açma boşluğuna dönmesini engellemek için boşluktaki basınç sürekli oldukça yüksek bir seviyede tutulur.

Sistemin en önemli özelliklerinden birisi fazladan bir bileşene sahip olmasıdır. Havalandırma sistemi herhangi bir arıza durumunda da çalışmaya devam etmesi için bütün fan kurulumları yedek bir motor ve onu kontrol eden bir Vacon sürücüsü ile desteklenmektedir. Yedek bir havalandırma sistemi de kazı çalışmasında görevli işçilerin güvenliği için zorunluluktur. Ceneri Base Tünelinin kazı çalışmasında uygulanan geleneksel patlatma işlemleri sırasında gaz, toz ve duman açığa çıktığından havalandırma sistemi daima sorunsuz bir şekilde çalışmak zorundadır.


 

Havalandırmada Güvenlik, Kontrol ve Enerji Tasarrufunun Önemi


Cenevre Base Tüneli’ndeki Havalandırma Sistemi bağımsız bir koruyucudaki toplam 2.5 MW’lık kurulum gücüyle 55 kW - 250 kW arası enerjiye sahip hava soğutmalı VACON® NXP AC sürücüsü ile donatılmıştır. Bu çözüm devasa bir enerji tasarrufu sağlar ve diğer avantajları da beraberinde getirir.

Profinet haberleşme protokolüne dayanan kontrol sistemi merkezi her AC sürücüsünün kontrol, izleme ve düzenleme fonksiyonuna olanak sağlar. Kontrol mantığı olarak, bütün AC sürücülerinin optimizasyonunu sağlar, bundan dolayı hava yeraltındaki boşlukta içeri ve dışarı akar ve dengelenebilir. Gerektiği zaman merkezi kontrol sistemini devre dışı bırakmak ve her fanın VACON® AC parametlerini kontrol etmek mümkündür.

Patlama alanının etkili havalandırması patlama tozlarını ve gazalarını olabildiğince hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için gereklidir. VACON® AC sürücüsü ile donatılmış fanlar maksimum güçle hızlı havalandırma yapar ve sadece 15 dakikada patlama alanına tekrar giriş yapılabilmesini sağlar. Böylece tünel kazı çalışmalarının bütün ekonomisi için önemli bir faktör olan boşa giden zaman azalır.

Maksimum enerji verimliliği; gerekli hava akımını uygun hale getirmek için AC sürücülerin yardımıyla fanların hızı kontrol edilerek garanti altına alınır.

Bütün fanların hızlanmasının veya yavaşlamasının kontrol edilmesi, hava kalitesinde ani değişimlerin oluşmasını önleyerek tünelin havayla doldurulmasını sağlamaktadır.

İsviçre seçmenlerinin % 64’ü ile AlpTransit Projesi 1992 referandumuyla kabul edildi, Gotthard Basel Tüneli’nin yapımına 1996 yılında başlandı ve 2016’da kullanıma açılması beklendi. 57 km yol uzunluğu ve 151.84 km tünel ve geçitlerle Gotthar Base Tüneli dünyanın en uzun demir yolu tüneli. Japonya’daki Seikan Deniz Altı Tüneli ve İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan Channel Tüneli’nden çok daha büyük. Gotthard Alplerden 250 km/s hızla geçen bir bağlantıyla beklenen en büyük hızı sağlayacak, Zürih ve Milan arasındaki mesafeyi 4 saat 10 dakikadan 2 saat 40 dakikaya indirecek.


 

Danfoss Drives


http://www.danfoss.com.tr/home/Danfoss Drives, elektrik motorlarının değişken hız kontrolünde bir dünya lideridir. Size eşi benzeri olmayan bir kalitede, ihtiyaçlarınızı hedef alan uygulama optimizasyonlu ürünleri teklif eder. Uygulamalarınızdaki en iyi performans için mücadele etmek odak noktasıdır. Kişisel sürücü bileşenleri sağlamadan planlamaya ve bütün sürücü sistemlerini dağıtmaya kadar; Danfoss Drives uzmanları size destek olmak için her zaman hazır. 

Danfoss Drives, aşağıdaki endüstrilerdeki tecrübelerini kullanıyor:

● Kimyasal Madde
● Vinç
● Yiyecek ve İçecek
● HVAC
● Asansörler ve Yürüyen Merdivenler
● Deniz ve Açık Deniz
● Malzeme Yükleme
● Maden ve Mineraller
● Yağ ve Gaz
● Paketleme
● Soğutma
● Su ve Atık Su
● Rüzgar



Systemair Group Avrupa, Kuzey Amerika, Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avustralya’da 39 ülkede yaklaşık 60 şirkette 2300 çalışana iş olanağı sağlamaktadır. 2010/2011 yılında şirket yaklaşık 3.47 trilyon SEK'lik (isveç Kronu) satış gerçekleştirmiştir. Systemair’in bir bölümü olan MRT (metro, yol ve tren) yer altı, yol ve demiryolu tünelleri için havalandırma sistemi sağlama üzerine yoğunlaşmaktadır. İtalyan ağırlıklı çalışanlarının bu alanda üstün bir knowhow tecrübesi bulunmaktadır. Yeraltında projelerinde çalışan şirketler için tek referans olma hedefleri vardır.

NRLA (Alpler’den geçen Yeni Demir yolu Bağlantısı) olarak da bilinen AlpTransit, mevcut tünellerin yüzlerce metre altında base tüneli inşa ederek İsviçre Alplerinin kuzeyi ve güneyi arasındaki demiryolu bağlantılarının yapımını hızlandırma amacıyla İsviçre hükümeti tarafından desteklenen bir projedir. AlpTransit projesi Gotthard ve Lötschberg olmak üzere iki büyük bölümden oluşmaktadır. Üçüncü en büyük proje ise Ticino eyaletinde inşa halindeki Ceneri Base Tünelidir. Tünel, Magadino Flat’taki Camorino ile Lugano yakınlarındaki Vezia arasında Monte Ceneri’nin altından geçecek. Systemair İtalya MRT bölümünden tünel inşaatı havalandırma müdürü Roberto Redondi şöyle belirtmektedir. “AC sürücünün sağlam yapısı ve güvenilirliği proje süresince İtalyan Vacon tarafından sağlanan teknik destek ile birleşince müşterilerde endişe oluşturabilecek tüm durumlar ortadan kalkmaktadır.”


Kaynak:





 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar