elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Anti-Solar Panel Geliştirildi

Güneş panelleri ışığı soğurarak elektrik enerjisine dönüştüren kaynaklardır. Paneller için güneş ışığı gerektiğinden geceleri bir işlevi olmayan panele dönüşüyorlar. Bilim insanları, bu sorunu çözebilmek adına geceleri de elektrik üretebilecek proje üzerinde çalışıyorlar.



A- A+
02.04.2020 tarihli yazı 10607 kez okunmuştur.
Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, geceleri de elektrik üretebilecek bir güneş paneli üretmenin yolunun geleneksel bir güneş paneline kıyasla ters yönde çalışabilecek bir panel üretmek olduğunu açıkladılar. Bu panele de “anti-solar panel” adını verdiler. Güneş panellerinin çalışma prensibi  bakımından farklı türleri mevcut. Genel olarak bilinen ve  kullanılan fotovoltaik paneller yapısında kullanılan belirli malzemeler sayesinde gelen güneş ışınlarını elektrik akımına çevirirler. Bunun dışında enerjisini ışıktan ziyade ısıdan üretebilen paneller de mevcut. Bu paneller güneş ile dünya arasındaki sıcaklık farkını kullanarak enerji üretmektedirler.
 

Bu ikinci güneş panelinin çalışma prensibi, Kaliforniya'daki Palo Alto'daki Stanford Üniversitesi'nde bir araştırmacı ekibine ilham vermiştir. Ekip enerji üretmek için ısı kullanması gerektiğini düşünmüş fakat var olan panelin  ters  yönlü olarak  çalışması gerektiğini bulmuşlardır. Kullanılmakta olan güneş paneli Güneş ve Dünya arasındaki ısı farkını, Dünya daha soğukken kullanıyor, ekibin düşündüğü projede ise gece atmosferinin serinliği ile daha sıcak olan Dünya arasındaki ısı farkını kullanıyor.
 
Bazıları tarafından “anti-solar paneli” olarak adlandırılan cihaz, gece gökyüzünden enerji toplayarak güneş enerjisinin bıraktığı boşluğu doldurma potansiyeline sahiptir. Termoelektrik jeneratör tabanlı cihaz, bir termoelektrik jeneratörün soğuk tarafını ortamın birkaç derece altında tutmak için radyal gökyüzü soğutması olarak bilinen pasif bir soğutma mekanizması kullanarak Dünya ile dış mekân arasındaki sıcaklık farkını kullanıyor.
 

Anti-Solar Paneller Nasıl Çalışıyor?


Bir termoelektrik jeneratörün soğuk tarafını ortamın birkaç derece altında tutmak için radyal gökyüzü soğutması olarak bilinen pasif bir soğutma mekanizması kullanılıyor. Çevredeki hava, termoelektrik jeneratörün sıcak tarafını ısıtıyor ve sonrasında sıcaklık farkı elektrik enerjisine dönüştürülmüş oluyor. Yapılan deneyde   25 mW/m2' den  elektrik üretildi. Yapılan geliştirmeler ve düzenlemeler ile birlikte 0,5 W/m2 'ye kadar iyileştirme yapılabileceği düşünülmekte. Son olarak  buradaki düşük maliyetli uygulama gösterisiyle bile, bir LED'i yakmak için yeterli gücün üretildiğini ve sonuç olarak basit şekilde karanlıktan elektrik üretilebileceğini görmekteyiz.

Araştırmacılar sistemlerini sadece çok küçük bir prototiple test ettiler. Küçük bir LED ampule yetecek kadar enerji üreten cihaz, termoelektrik jeneratöre bağlanan 20 cm çapında  siyah boyalı alüminyum bir diskten ibaret. Cihaz gündüz ters yönde hareket ederek güneş ışığını emerek elektrik ürettiği gibi aynı zamanda güneşten diske ve dış ortama geçen ısıdan elektrik üretmesi de mümkün.

 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisini Boğan Kirlilik

Şimdilik, bu cihaz bir güneş panelinin ürettiği enerji kadar elektrik  üretmiyor ancak yapılan çalışmalar araştırma ve geliştirme aşamasında. Araştırmacılar, cihazın enerji üretimini metre kare başına 0,5 watt veya daha fazla arttırılabileceğini aynı zamanda plakalar üzerine yalıtım da dahil olmak üzere iyileştirmeler yapılabileceğini belirtti. Üzerinde çalışılan panel standart bir güneş paneli kadar elektrik üretecek seviyeye getirildiğinde panellerin 24 saat üretim yapacak kapasiteye sahip olması sağlanabilir. Şuan geliştirme aşamasında ki proje yeterli ve gerekli seviyeye geldiği taktirde yenilenebilir enerji sektörü tamamen dönüştürülebilir.

 


Kaynak
 
►intelligentliving
►sciencedaily




Yazar: Nefize Arıkan


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.