Arizona Uçak Çöplüğü
Uçaklar kullanılamaz hale geldiğinde ne yapılır? Nasıl bir yol izlenir? Hiç uçakların bir yerlerde depolandığını düşünmüş müydünüz? Bu yazımızda Amerika ordusunun uçak çöplüğünü inceleyeceğiz.
26.11.2014 tarihli yazı 22755 kez okunmuştur.
Tucson kentine yolculuk yapıyorsanız eğer bir süre sonra evlerin yerini çok büyük bir alanda askeri uçakların aldığını görürsünüz. Bu yerin adı Davis-Monthan üssü. 10 km2'lik bir alan içinde yaklaşık 5000 adet uçak bulunuyor. Bu uçaklardan sökülen parçalar kapalı hangarlarda yığın halinde depolanıyor. Buradan Amerika'ya ya da dünyanın diğer bölgelerine götürülmesi için bekletiliyor. Bu uçaklarla dolu dev alana Uçak Mezarlığı adı uygun görülmüş.
Bu üs dünyanın tek değil ama en büyük uçak mezarlığı. Uçakların buraya toplanmasının en önemli nedenlerinden birisi hava şartları. Nem oranı düşük, sıcak, kuru hava uçakların daha uzun süre paslanmadan sağlam kalmasını sağlıyor. Ayrıca toprağın altı sert kil ile kaplı; böylece pahalı iniş pistleri ya da park rampalarına gerek kalmadan uçakların park etmesi mümkün oluyor.
Uçakları üretmek ve korumak çok pahalı bir iş. Ömürleri tamamlansa bile bazı parçaları yeniden kullanılabiliyor. Tabi bu parçaları büyük hangarlarda korumanız gerekiyor. Tucson bölgesinin doğal kuru iklimi bu işin maliyetini azaltıyor.
Bombardıman Uçakları
Mezarlığa getirilen uçaklar birçok işlemden geçiyor. Uçak gemilerinde kullanılmış uçaklar önce deniz tuzu kalıntılarından temizleniyor. Yakıt tankları boşaltılıyor. Yangın çıkarabilecek tüm parçaları ise sökülüyor. Ardından güneş ışığından minimum düzeyde etkilenmesi için üst kısımları beyaz boya ile boyanıyor.
Mezarlıkta nükleer silah taşıma kapasiteli B-52 bombardıman uçakları da yer alıyor. Ancak bu uçakların kanatları sökülmüş vaziyette tutuluyor. Üste bir döküm evi de mevcut. Fazla malzemeler geri dönüştürülmek üzere parçalanıp eritiliyor. Mezarlıkta yeniden kullanılabilecek 400 bin yedek parça bulunuyor. Tahminlere göre bu yedek parçaların toplam değeri 35 milyar dolar civarında.
Kaynak:
►BBC
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.