Dünyanın En Büyük Uçağı |
Antonov 225
Geçmişten günümüzü havacılık taşımacılığı nasıl gelişti? Ağır kargoların havacılığın gelişmesine nasıl katkısı oldu? Eski dönemlerde havayolu taşımacılığı için hangi sistemler kullanıldı? Dünyanın en büyük kargo uçağının gelişimi nasıl oldu? Bu yazımızda sizlerle havayolu taşımacılığında çığır açan Antonov serisi kargo uçaklarının gelişimini inceleyeceğiz.
04.01.2015 tarihli yazı 31394 kez okunmuştur.
Antonov 225 kendi mucidinin ismini taşıyor. Antonov'un uçma tutkusu, Rusya'nın II. Nikolay tarafından yönetildiği ve havacılık biliminin daha çok yeni olduğu günlerde başlamıştır. Antonov, Wright kardeşler ünlü uçuşlarını gerçekleştirdikten 3 yıl sonra 7 Şubat 1906 yılında Moskova yakınlarında bir kasabada dünyaya gelmiştir. Ülkesi I. Dünya Savaşı ve daha sonra Rus Devrimi ile çalkalanırken Antonov havacılık faaliyetlerine başlamıştır. Antonov I. Dünya Savaşı'ndan kalan uçakların parçaları ile ilk uçağını 1923 yılında ve 17 yaşında yapmıştır. İlk yaptığı uçak bir planördür. Planör denemesi çok başarılı olmasa da Antonov planör yapmaya 15 yıl boyunca devam etmiştir. Yapmış olduğu planörlerle birçok dünya rekoru kırmıştır. Antonov Leningrad Politeknik Enstitüsü'nde 1930 yılında mühendislik eğitimini bitirmiştir. Eğitiminin ardından yaklaşık 30 adet farklı planör tasarlamıştır. Bu planör tasarımları ile o dönemin en önemli havacılık şirketlerinde baş tasarımcı olarak görev almıştır. Boş zamanlarında ise kendi uçak tasarımları üzerine çalışmıştır. Çok zaman geçmeden Antonov 2. uçağı olan Antonov 2'yi tasarladı. Uçak 1946 yılında test edildi ve tasarımını gayet iyi bulan hükümet derhal seri üretime geçilmesi kararını verdi. Bu kararın ardından Antonov Kiev'de kendi tasarım ofisini kurdu. Antonov 2 uçağından yaklaşık 18 bin adet üretildi. Gün geçtikçe uçakların boyutları daha da büyüyordu.
Antonov daha sonra dünyanın en geniş uçağı Antonov 22'yi tasarladı ve 1965 yılında Antonov 22 üretildi. Bu uçak ile askeri alanda çok önemli bir adım atıldı. Antonov 22'den 100 adet üretildi. Havacılığa rağbet gittikçe artıyordu. Antonov 22'nin hemen arkasından dünyanın en büyük jeti Antonov 124 üretildi. 1970 ortalarında üretilen bu uçak Sovyetler için askeri ve stratejik önem taşıyan füze ve tankları taşıyabilecek şekilde dizayn edildi. Kanat genişliği 73 metre ve uzunluğu 69 metredir. Antonov 124'den 60 adet üretildi. Üretimin başında uçakların isim sahibi Oleg Antonov vardı. Uçakta 2 adet kargo kapısı bulunuyordu. Bu sayede taşınan ağır yükler bir yerden giriş yapıp diğer yerden kolayca çıkış yapabiliyordu. Ayrıca önden giren araçların girişini kolaylaştırmak için uçak olduğu yerde alçalabiliyordu. Uçağın içinde bulunan vinçler ise kargoların kolayca yerleştirilmesini sağlıyordu. Antonov 124 her türlü piste iniş yapabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Buzla kaplı arazilere bile kolayca iniş yapabiliyordu. İlk prototipi 1982 yılında uçuruldu. 1984 yılında ise üretime geçilmiştir. Aynı yıl uçakların isim sahibi Oleg Antonov hayata veda etmiştir.
► İlginizi Çekebilir : Arizona Uçak Çöplüğü
Antonov'un yapmış olduğu bu uçaklar her zaman Amerikalıları geride bırakıyordu. Bu gelişmelerin ardından uzay yolculuğu yarışı başladı. Sovyetler Buran isminde bir uzay mekiği yaptı. Mekiğin tasarımı Amerikalıların tasarımına çok benziyordu. Ancak iç donanımı tamamen farklıydı. Sovyetler Buran'ı taşıyabilecek bir araçları olmadığından mekiği kullanamıyorlardı. İşte bu problemin ardından Antonov'un son serisi Antonov 225'in tasarımına başlandı. Amerika ile kıyasıya yarışan Sovyetler Birliği bu uçağı çok kısa bir sürede yapmak zorundaydılar. Zaman kısıtlılığının farkında olan Antonov mühendisleri Antonov 124'ün parça ve tasarımından faydalanmaya karar verdiler. Antonov 124 ve 225'in tasarımları dışarıdan bakıldığında neredeyse aynıdır. Tek fark 124'de 4 adet motor kullanılırken 225'de 6 adet motor kullanılmıştır. Ancak teknoloji olarak 124 ve 225 birbirinden çok farklıdır. 225'in kuyruğu diğer uçaklardan oldukça farklıdır. Çünkü 225 Buran'ı taşımak için tasarlanmıştır. 225 çok büyük bir uçak olacağından teker sayıları da artırılmıştır. Antonov 124'de 14 lastik kullanılırken, Antonov 225'de 32 lastik kullanılmıştır. 225'in kalkış ağırlığı 600 Ton'dur. Uçağın pisti bozmaması ve her tür piste inebilmesi için 32 lastik kullanılmıştır.
Tüm zorluklara rağmen 225 gününde teslim edilmiştir. Pilotlar uçağa ilk baktıklarında uçağın kalkamayacağını dile getirmiştir. Ancak 225 kolayca kalkabileceğini herkese kanıtlamalıydı. 225 ilk defa 1 Aralık 1988 günü havalandı. Antonov 225 ilk uçuşundan birkaç uçuş sonra menzil, kargo kapasitesi ve yükseklik gibi kategorilerde 109 dünya rekorunu kırmayı başardı. 1989 yılında 225 asıl amacına ulaştı. 90 Ton ağırlığındaki uzay mekiği Buran'ı sırtlayan Antonov 225 gökyüzünde uçabiliyordu. Uçak ilk olarak Paris'te havacılık fuarında sergilendi ve herkesin gözdesi oldu. Yolcu uçağı yapmak için havayolu şirketlerinden teklifler yağıyordu. 225 yolcu uçağına dönüştürülürse teknik olarak 1500 kişiyi taşıyabiliyordu.
1991 yılında Sovyetler Birliği çöktü. Uzay programı için gereken destekte biranda ortadan kayboldu. Bu olay sonrası Antonov 225 çürümeye terk edildi. Hatta bazı parçaları diğer jetler için kullanıldı. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile birlikte Antonov firması iflasın eşiğine gelmişti. Hükümet desteği olmadan ayakta kalabilmek için uçaklarını bir havayolu filosuna dönüştürdüler. Antonov 124 bu sayede piyasaya sürüldü. İngiliz bir firma ile ortaklık kurarak üretime devam ettiler. Boeing 747 kullanan batılı rakipleri ağır yükleri taşıyabilecek kapasitede değildi. Kısa zamanda Antonov 124'ler dünyanın her yerine çeşitli ağır yükleri taşımaya başladı. 124 çok ağır yükleri taşıyabiliyordu. Ancak bunun büyük bir dezavantajı vardı. Benzimi sünger gibi emiyordu. Kargolar nakledilirken ağırlıkları doğrultusunda yakıt ikmali yapılması gerekiyordu. Antonov 124 her saat yaklaşık 4-5 bin dolarlık yakıt tüketiyordu. 1990'ların sonlarına doğru 150 Ton'dan fazla yükü taşıması için teklifler yağmaya başlamıştırki bu miktar 124'ün maksimum taşıma kapasitesiydi.
Artık büyük kargoları taşımak için 225'e ihtiyaç duyuluyordu. Ancak 225 yakınlarda bir havaalanında paslanıyordu. Şirket yönetimi 225'in artan talebi karşılayabileceğini düşündüler ve uçağı tamir etmek için yeniden işe koyuldular. Uçak 2. kez Paris havacılık fuarına yetiştirilmeliydi. Ancak 8 yıldır paslanan 225'i tamir etmek zaman alacağa benziyordu. Şirkette adeta bir De Ja Vu yaşanıyordu. Eskiden 225'in yapımında görevli mühendisler, teknisyenler ve test pilotları yeniden göreve çağrıldılar. Uçak tamire alınmıştı ancak sivil havacılık şartlarını sağlaması gerekiyordu. Bu yüzden tüm askeri şartların sivil havacılık standartlarına göre değiştirilmesi gerekiyordu.
Uçağın elektronik ekipmanları günün teknolojisine göre yenilendi. Motor sesi belirli bir seviyede tutulmalıydı. Bu yüzden 6 adet yeni motor uçağa takıldı. Bu motorlar 1.5 milyon Newton güç üretebiliyordu. Maksimum menzile ulaşabilmesi ve maksimum taşıma kapasitesini kullanabilmesi için 280 Ton yakıt almalıydı. Uçak saatte 18 Ton yakıt tüketiyordu. Taşıdığı yüke bağlı olarak ise 12 bin km yol gidebiliyordu. Antonov 225 havalanırken 580 Ton ağırlık taşıyabiliyor. Bu ağırlık 3 adet 747'nin kalkış ağırlığına eşit.
Antonov 225, 1 yıl gibi kısa bir sürede tamir edildi. Yaklaşık 20 milyon dolar para harcandı. Yıllardır çürümeye bırakılan bu uçak 2001 yılında 2. ilk uçuşunu gerçekleştirmek için havalandı. 225'in 45 metre uzunluğundaki kargosuna 1 Boeing 737 sığdırmak mümkündü. Bunu öğrenen Boeing yetkilileri Boeing fabrikasına gelen ve fabrikadan çıkan 737 gövdelerini taşımak için 225'i kullanabileceklerini keşfettiler. 2. ilk uçuşunun ardından 1 ay sonra 225 ruhsatını aldı. 225 yeniden Paris havacılık fuarında sergilendi. Yine herkesin gözdesiydi. Bundan sonra artık mekik değil kargo taşıyacaktı.
Kaynak :
► Discovery World
► Discovery World
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET