Atık Cam Şişelerden Pil Üretiliyor!
Bir grup araştırmacı, atık cam şişelerden pil üretmeyi başardı. Atık cam şişlerden üretilen silikon anotlar, normal bir grafit anottan 10 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Ayrıntılar haberimizde.
22.04.2017 tarihli yazı 11097 kez okunmuştur.
Artan pil ömrü ihtiyacına bağlı olarak lityum iyon piller, teknolojinin en çok aranan parçalarından biri haline geldi. Cep telefonlarımız ve bilgisayarlarımız dahil olmak üzere günlük hayatta kullandığım çoğu cihaz lityum iyon piller ile çalışmaktadır. Elektrikli ve hibrid araçlarda menzil ve hız limitlerini artırabilmek için daha verimli ve daha ucuz lityum iyon piller geliştirmek gerekiyor. Kimya, makine ve elektrik mühendisleri bu teknolojiyi daha ucuz ve daha güvenli bir hale getirmek için çalışmalar yapıyor.
Camın Geri Dönüşümü
Kaliforniya Riverside's Bourns Koleji'nden bir grup araştırmacı, lityum iyon pillerde çok önemli olan nanosilikon anotları oluşturmak için atık cam şişeleri geri dönüştürmenin bir yolunu buldu. Cam ürünleri %100 geri dönüşümlüdür ve atık camların ortalama %40’ı geri dönüştürülmektedir. Ancak artan bu geri dönüşüm oranına rağmen, milyarlarca cam şişe çöplerle birlikte karışmaktadır. Bu durum araştırmacıları çöp alanlarında olası silikon yığılması olabileceği düşüncesine yöneltmiş.
Cam Şişeleri Pile Dönüştürme
Araştırma ekibi, cam şişeleri ince beyaz bir toz haline getirmiş. Bu toz, magnezyum termik (yüksek sıcaklıkta magnezyum) reaksiyon vasıtasıyla silikon dioksidi, nano kristalin silikon haline dönüştürmek için kullanılmış. Daha sonra ek yapı ve depolama özelliklerini artırmak için nanopartiküller karbon ile kaplanmış. Ekip tarafından kaydedilen silikon anotlar, normal bir grafit anottan 10 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Bununla birlikte, silikon anotlar büyüdükçe daha dengesiz hale gelebilir. Daha küçük anotlar (nano ölçekte) yaparak, kararsızlık riski önemli ölçüde azalır.
►İlginizi Çekebilir: Lityum-İyon Pil Tasarımcısından Yeni Batarya
Son zamanlarda, silikon büyük ölçekli enerji depolama uygulamaları için olağanüstü bir anot malzemesi olmuştur. Bu yöntemle daha fazla enerji depolayan, daha hızlı şarj edilmiş ve ticari pillerden daha kararlı olan piller üretilmeye başlandı. Dolayısıyla, gelecek nesil lityum iyon piller için çok umut vadeden bir çalışma oldu.
Kaynak:
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.