elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bilgisayar Mühendisliğinde Hangi Alana Yönelmeliyiz?

Bilgisayar Mühendisi adayları için hazırlamış olduğum yazımda mezun olduğumuzda hangi alanı seçmemizin bizi başarıya götüreceği konusundaki soruları kısmen cevaplamış olacağım.Bilgisayar Mühendislerinin çalışma alanları nelerdir? Hangi alan revaçta? Hangi alan yeteneklerimizi göstermemizde bize yardımcı olacak? Alan seçerken neleri göz önünde bulundurmalıyız? Aklınızdaki soruların cevaplarını yazımı okurken alabileceksiniz.



A- A+
24.12.2014 tarihli yazı 78269 kez okunmuştur.
Bilgisayar Mühendisliğinde Hangi Alana Yönelmeliyiz?

Bilgisayar Mühendisliği adaylarının kafalarını çokça meşgul eden soruların başında gelir; Acaba hangi alana yönelmeliyim? Üniversite yılları içinde çoğu zaman kararsız kaldığımız bu soruya çözüm bulmak için küçük bir araştırma yaptım. Bilgisayar Mühendisliği adayları için faydalı bir yazı olmasını ümit ederek başlayalım…
 

 

Bilgisayar Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışır?
 
Çok geniş kapsamlı bir iş alanına sahip olan bu mühendislik dalımız sayesinde geleceğe yönelik çalışmalar hızla ilerliyor. Birçok kişinin hayallerini süsleyen ve bu hayallerini gerçekleştirmek için adım atmış arkadaşlarımızın adayı oldukları bölümde alan seçmeleri konusunda kararsız kaldıklarını gördüm. Öncelikle karar verme aşamasının ilk adımı olan hangi alanlar mevcut sorusuna cevap verelim.

Bilgisayar mühendisinin çalışabileceği ana alanları sıralarsak;

 
  YAZILIM
  DONANIM
  SİSTEM
  NETWORK ve bu ana dalların altında binlerce bölümden bahsedebiliriz.
 
Bu bölümlerden bir kısmını da sıralarsak;
 
  
İş Analistleri
  Sistem Analistleri
  Yazılım Tasarım Uzmanı
  Yazılım Modelleme Uzmanı
  Program Geliştirici Yazılım Uzmanı
  Yazılım Mimarı/Yazılım Danışmanı
  Ekip Lideri/Proje Yöneticisi
  Test Kalite Güvence Uzmanı
  Test Uzmanı/Test Mühendisi
  Test Yöneticisi
  Konfigürasyon Yöneticisi
  Veri-Veritabanı Yönetimi
  Veri  Yöneticisi
  Veri Analisti
  Veri Mimarı
  Veri Modelleme Uzmanı
  Veri Madencisi
  Veritabanı Yöneticisi
  Veritabanı Mimarı
  Bilgi Güvenliği Uzmanı
  Ağ İnternet Uzmanı
  Beyaz Şapkalı Hacker
  Network
  Donanım Mühendisi
  Kontrol Mühendisi
  Robot Programlama Mühendisi
  Web Tasarımı
  Grafik Tasarımı Ve Çizimi 


 
Ve daha fazlası… Kısacası Bilgisayar Mühendisliği teknoloji çağı olarak adlandırdığımız zaman içerisinde daha birçok alanda yer almış, alıyor ve almaya devam edecek.

 
  İlginizi Çekebilir : Mühendis Olmasaydı | Bilgisayar Mühendisi



Hangi Alana Daha Yatkınız?

Peki bölüm adayları neye göre alan seçmeli, yönelecekleri alanlarda kendilerini nasıl geliştirmeliler?

Donanım alanına yönelmek öğrencilerin öğrenim hayatlarında özellikle temel elektronik bilgisine sahip olmalarının yanında elektronik araçlara da meraklı olmaları  gerekir. Ülkemiz donanım konusunda çok üretici olmayan ülkeler kategorisinde yer alıyor. Daha çok satış ve montaj ağırlıklı çalışan bilgisayar piyasası son yıllarda büyük firmaların üretim tesisleri kurmasıyla yeni yeni kendi markalarını ortaya çıkarmaya başladı. Bugün dünya çapındaki birkaç markamızın arkasında ise yetenekli bilgisayar mühendislerinin çabası var. Özellikle elektroniğe, donanıma meraklı olanların bu alanda kendilerini yetiştirmeleri Türkiye’nin de faydasına olacaktır.

Pozisyonlara örnek verecek olursak;

 
 Donanım Teknisyeni/Mühendisi
 Kontrol Mühendisi
 Robotik Uzmanı/Mühendisi
► Embedded (Gömülü) Sistemler Uzmanı
 Telekom Mühendisi
 VOIP Mühendisi(Ses İletimi Mühendisi)
► Sistem Tasarımcısı


 
  İlginizi Çekebilir : Açık Kaynaklı Donanım'ın Ablası

 
Donanıma yönelecek arkadaşlar için güzel bir de haber verelim. Son yıllarda yazılım ve donanım bütünleşmesine dayanan teknolojiler (VOIP, Embedded Sistemler, Robotik) büyük ivme kazanmış durumda görünüyor. Bu alanların alt kollarında uzmanlaşmak ve yeniliklere kapı açmak da mümkün.

Bilgisayarın çekirdeğini oluşturan alan Yazılım…

Yazılım geliştirme projeleri işgücünün yoğun bir şekilde kullanıldığı alanlardır. Yazılım alanında işgücünün doğru kullanılması, algoritma yeteneği,proje yapıldığında teslim tarihlerine uyulması, kod yazma alışkanlığı çok önemlidir.Türkiye’de yazılım sektöründe yoğun bir şekilde hissedilen eksiklik ise bu özelliklere sahip, yazılım projelerini başarılı bir şekilde yönetecek bilgi birikimine ve tecrübeye sahip mühendislerin olmamasıdır.

 

Bilgisayar mühendisliğinde yazılım alanı bu noktada devre giriyor, gündemdeki bilgi teknolojilerini takip eden, yazılım geliştirme projelerinin yönetimi dahil her adımda çalışabilen, insan ile bilgisayar arasındaki etkileşimi en verimli seviyeye çıkaracak yöntemleri bilen mühendisler yetiştirmeyi amaçlamıştır. Bu alana yönelecek arkadaşların  tüm programlama dili teknolojilerini, proje yönetme tekniklerini, problem analiz ve tasarım yöntemlerini, web tabanlı veritabanı destekli uygulama geliştirme algoritmalarını ve geliştiren yazılımların testinin yapılmasını sağlayan yöntemler gibi yazılım konularına hakim olmaları gerekiyor.
 

 
Pozisyon ve çalışma alanlarına örnek verecek olursak;
 
► Yazılım Geliştirme Mühendisi,
► Test Mühendisi,
► Sistemleri Analiz Etme ve Tasarlama,
► Proje Yöneticisi,
► Bilgi Sistemleri Uygulamaları Yazma,
► Verileri Analiz Etme ve Modelleme,
► Veritabanı Tasarımı ve Uygulamaları Geliştirme.
 
Ve birçok alanda çalışma imkanları vardır. Özel bir sektör ayrımı olmadan bilgi teknolojilerini kullanan herhangi bir yapı içerisinde her zaman gereksinim duyulan yazılım, günümüz şartları da düşünüldüğünde gelecekte de popüler ve saygın bir alan olmaya devam edecektir.
 

 
Bir diğer alanımız Sistem...

Öncelikle sistemi ve sistemciyi tanıyalım; teknik, ekonomik, biyolojik, endüstriyel ve politik sistemleri birleştirerek analiz eden, iş dünyasının bütün sektörlerinde oluşan ve oluşturulacak sistemlerin tasarımını, üretimini ve geliştirilmesini maliyet unsurunu da göz önünde bulundurarak gerçekleştiren kişiye sistemci yapılan bu işlere sistem alanı diyoruz.
Sistemde öncelik tasarlanacak olan sistemin amaçlarını belirlenir, belirlenen amaçlara göre, oluşturulacak sistemin elemanlarını belirlenir. Sistemin, firmanın faaliyet planlarına uygunluğunu incelenir ve sistemin maliyet hesaplamaları yapılır. Ayrıca zaman zaman firma projelerinin yürütülmesini sağlanır.

Bu alana yönelecek arkadaşların ise üst düzeyde analiz yeteneğine sahip, analitik düşünme yeteneği güçlü olan, şekil-uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, kendisini sürekli yenileme gereği duyan ve araştırmayı seven kimseler olması gerekir. Çeşitli bürolarda, fabrika ve şirketlerde sistem alanında iş bulabilmek mümkündür.


Çalışma pozisyon ve alanları ise;
 
   ► Sistem ve Ağ Uzmanı
   ► Donanım Uzmanı
   ► Teknik Destek Yöneticisi
   ► Bilgi İşlem Yöneticisi
   ► Sistem Analisti
   ► Teknik Danışman
   ► Haberleşme Sistemi Mühendisi,
   ► Üretim Sistemi Uzmanı,
   ► Yönetim Sistemi gibi sistemlerin alt sistemlerde çalışabilme imkanları vardır.

Son olarak Network alanına da göz atalım...

Ağ sistemleri konusunda uzmanlaşılmış en zevkli bilişim alanlarından biri olduğunu düşünüyorum. Network denince yönlendiriciler ve anahtarlar gibi destek hizmetleri de dahil olmak üzere DNS, DHCP, Firewall, Saldırı önleme sistemleri ve Proxy sunucuları gibi ağ cihazlarının kurulumunu tasarlamak ve uygulamak gelir akla.


 

 
Network alanında uzmanı olmak istiyorsanız Cisco sertifikasyon eğitimlerine katılıp sınavlarını geçmeniz gerekmektedir. Üniversitelerden bağımsız olarak bu eğitimleri veren kurumlar var kısa bir araştırma yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz.
 


 
Bilgisayar Mühendisliği'nin belki de en güzel yönü her alanda azda olsa bir yetkisinin bulunması olduğunu düşünüyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...


Kaynak:
►BMO
►Wikipedia
►Kişisel Notlar


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar