Bisikletten Enerji Üretimi
1950’li yıllardan bu yana bisiklet hareketiyle enerji elde etme çalışmaları gün geçtikçe ilerlemekte. Son gelişmelerle birlikte elde edilen enerji, pratik ve kolay bir şekilde kullanılıp depolanabiliyor. Projeler için fon toplayan Kickstarter'da başlatılan Atom projesi ile, çocukluk yıllarının vazgeçilmezi olan bisikletin insan yaşamındaki yolculuğunu enerji üretim kaynağı olarak devam ediyor.
30.06.2013 tarihli yazı 26098 kez okunmuştur.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, dünya genelinde 1.3 milyon insan elektrik olmadan yaşamını sürdürmekte. Güney Afrika'da insanların yaklaşık %70'i yaşamını karanlıkta devam ettirirken Asya'nın, Latin Amerika'nın ve Orta Doğu'nun bir kısmında da durum aynı. İnsanlar güneşin batımından sonra temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için pahalı yakıtları kullanmak mecburiyetinde.
Bu mecburiyete tabi olan insanların en önemli çözümlerinden birisi de bisiklet ile sağladıkları kinetik enerji. Bu bölgelerde altyapı gelişmemiş olduğu için insanlar ulaşım aracı olarak çoğunlukla bisiklet kullanmakta. Nijerya da insanlar gündelik yaşamlarında kullandıkları bisiklet ile pillerini şarj ederek, ışıklarını yakıp, cep telefonlarını ve radyolarını kullanabiliyorlar. 1950’lerden bu yana bu sistem kendini sürekli geliştirmekte. Günümüzde bu sistemin en son örneğini Kickstarter üzerinde başlatılan ve Atom ismine sahip olan projede görmekteyiz.
Aaron Latzke ve David Delcourt tarafından başlatılan Atom projesi, içerisinde yer alan özel dişli mekanizması ile bağlandığı bisikletlerin hareketleri üzerinden enerji elde edilip, bu enerjinin usb bağlantısı ile elektronik veya mobil cihazlara aktarılmasını sağlıyor. Hızlı bir şekilde şarj olabilen Lityum bataryaya sahip olan cihaz sadece bisiklet üzerinde değil, enerjinin depolandığı lityum batarya kısmının dişli kısımdan ayrılmasıyla istenilen her yerde şarj edilmesine imkan sağlıyor.
USB uyumlu 5v-500mA çıkış gücüne sahip Atom; iPhone, iPod, Android telefonlar ve tablet bilgisayar gibi elektronik cihazları şarj edebilmekte. Full batarya ya sahip olan bir atom 1440mAh çeken iphone 5'i %70lik doluluk oranına ulaştırabiliyor. 300 gram ağırlığı ile ekstra bir yük getirmeyen ve 19x7.6x3cm boyutlarında olan cihaz su geçirmez gövdesiyle olumsuz hava şartlarından da etkilenmiyor. Proje, site üzerinde başlatılırken konan 85,000$ hedefini 126,082$ ile tamamlamış durumda.
Kaynak
►KickStarter.com
Ahmet Gökhan Seyrek
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.