elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bitcoin Madenciliğinde Doğal Gaz Kullanılabilir mi?

ABD’nin Wyoming eyaletinden bir şirket Bitcoin madenciliğinde harcanan yüksek enerjiye bir çözüm buldu. Üretilen donanımlar, direkt olarak bir elektrik kaynağından beslenmek yerine kullanacağı elektriği doğal gazdan üretebiliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
14.03.2021 tarihli yazı 6469 kez okunmuştur.
Kripto para madenciliğinin yapılabilmesi için günümüzde güçlü bilgisayarlara ihtiyaç var. Bu güçlü bilgisayarlar da doğal olarak yüksek güç tüketimini beraberinde getiriyor. Artan ilgiyle beraber her gün daha fazla Bitcoin veya farklı kripto para madencileri sisteme katılıyor. Cambridge Üniversitesinden araştırmacılar geçtiğimiz günlerde, Bitcoin madenciliğinin ne kadar enerji harcadığını tahmin edecek bir araç geliştirdi. Bu araca göre Bitcoin madenciliğinin yıllık elektrik tüketimi 127.7 TWh olarak belirlendi. Bu miktar Arjantin, Norveç, Pakistan gibi birçok ülkenin yıllık elektrik tüketiminden daha yüksek, Türkiye’nin ise yıllık elektrik tüketiminin yarısı.
 

 


Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılıyor?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin transferlerinin bloklar halinde blok zincirine eklenmesi ile yapılıyor. Madencilik amaçlı çalışan bilgisayarlar 1 MB büyüklüğündeki transfer bloklarını blok zincirine işliyorlar. Bu blokların içinde o anda yapılan işlemlere bağlı olarak birkaç bin Bitcoin transferi bulunabiliyor. Bu transferleri blok zincirine işleyebilmek yani doğrulamak için bilgisayarların hash adı verilen bulmacaları çözmesi gerekiyor. Her yeni blok, zincire eklendiğinde yeni bloğun eklenmesi için 16 tabanlı sayı sisteminde bir hash oluşturuluyor. Bitcoin madenciliği için 64 basamaklı olan bu hash’ler aşağıdaki şekilde görünüyor:

0000000000000000057fcc708cf0130d95e27c5819203e9f967ac56e4df598ee

Bu hash oluşturulduktan sonra madencilik yapan bilgisayarlar rastgele sayılar belirleyerek belirledikleri sayıları hızlı bir şekilde hash’e dönüştüyor. Belirlenen hashe eşit veya daha küçük değerde bir hash üretmeyi başaran ilk madenci o bloğu zincire ekliyor ve ödül olarak da bir miktar Bitcoin kazanıyor. Ödül olarak verilen Bitcoin sayısı her 4 yılda bir yarıya düşüyor. Bitcoin 2009’da ilk çıktığı zamanlarda eklenen blok başına 50 Bitcoin kazanılıyordu. Bu değer 2012’de 25 Bitcoin’e, 2016’da 12.5 Bitcoin’e ve 2020’de ise 6.25 Bitcoin’e düştü. Madenciliğin zamanla zorlaşması ile birlikte 21 milyon tane ile sınırlı olan Bitcoin’in sonuncusunun 2140 yılında kazılacağı hesaplanıyor.

 

Bitcoin Madenciliği için Özelleştirilmiş ASIC Adı Verilen Bilgisayarlar
 

İlginizi çekebilir: Blok Zinciri Nedir? (Blockchain)
 
 

Yüksek Elektrik Tüketimine Doğal Gaz Çözümü

ABD’nin Wyoming eyaletinde 2020’de kurulan Highwire Energy Partners adlı şirket, Bitcoin madenciliğinde tüketilen yüksek elektrik enerjisine bir alternatif buldu. Şirket, madencilik için özelleştirilmiş, yüksek işlem gücü sunan ve doğal gaz ile çalışabilen tümleşik üniteler üretmeye başladı. Şirket, doğal gaz açısından zengin olan Wyoming’de kullanılmayan veya önceki işletmecisi tarafından terk edilmiş 7 adet doğal gaz kuyusunu da kiralamış. Şirket, 4.3m x 4.3m büyüklüğünde, içerisinde 70-90 adet ASIC adı verilen, madencilik için özelleştirilmiş bilgisayarlar bulunan taşınabilir madencilik üniteleri üretiyor. Bu üniteler bir doğal gaz kuyusuna bağlandığında içindeki bilgisayarların ihtiyaç duyduğu elektriği, jeneratörü ile doğal gazdan üretiyor. Ünitede bulunan katalitik dönüştürücü sayesinde de atmosfere bırakılacak zararlı maddeler filtreleniyor.
 


Highwire Energy Partners Şirketi Tarafından Üretilen Bir Doğal Gaz Ünitesi 
 
Şirketin kurucularından Will Reese bir röportajında, kazılan Bitcoin başına harcadıkları enerji oranının, Bitcoin madenciliğinde dünya lideri olan Çin’in oranlarından daha iyi olduğunu söyledi. Aynı zamanda Reese, ürettikleri bu ünitelerin Bitcoin madenciliği için daha yeşil bir alternatif olduğunu belirtti.


Kaynak:

 interestingengineering.com
► investopedia.com
► bbc.com
 
YAZAR: Melih Eren GENÇ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.