elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BJT ve FET Arasındaki Farklar

Transistör çeşitlerinden olan BJT ve MOSFET’ler günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yazımız da öncelikle Transistör, BJT ve FET kavramlarını açıkladık ve aralarındaki farkları maddeler halinde sıraladık…



A- A+
14.01.2015 tarihli yazı 74285 kez okunmuştur.

Transistörler

Birçok transistör çeşidi mevcuttur. Genellikle transistörler Unipolar ve Bipolar olarak ikiye ayrılırlar. Bipolar transistörler de ikiye ayrılır. Bunlara da NPN ve PNP denir. En sık kullanılan transistörler çeşitleri bunlardır. Transistörün, girişine uygulanan elektrik sinyalini yükselterek çıkışında gerilim ve akım kazancı sağlayan veya anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken malzemeden yapılmış bir devre elemanıdır.

 

 

 

BJT (Bipolar Junction Transistor)

Bu transistörlere Türkçe olarak “çift kutuplu eklemli transistör” denir. BJT ifadesi İngilizce Bipolar Junction Transistor ifadesinin baş harflerinden oluşmuştur. BJT transistörler en yaygın kullanılan transistördür.

 

 

Konumuz BJT ve FET arasındaki farklar ama transistörler ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin;

 
►İlginizi Çekebilir: Transistörler Nasıl Çalışır?

 

FET (Field-Effect Transistor)

Bu transistörlere Türkçe olarak “alan etkili transistörler” denir. FET ifadesi İngilizce Field-Effect Transistor ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Aktif devre elemanları sınıfına giren bu transistörlerinde birçok çeşidi bulunmaktadır. FET’lerin bir çeşidi olan MOSFET’ler BJT’ler ile günümüzde en çok kullanılan transistör çeşitlerini meydana getirmektedir.

 


FET'ler ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin;


►İlginizi Çekebilir: FET ve MOSFET Nedir?

 

BJT’ler ve FET’ler Arasındaki Farklar ( BJT and FET Differences )

BJT ve FET’ler transistör çeşidiydi. Çalışma mantıkları benzer bir şekilde olmasına rağmen yapısal olarak bazı farklılıkları da bulunmaktadır. Bu farklar;

BJT’ler tetiklenmesi için bir giriş akımına ihtiyaç duymaktadır. FET’ler ise giriş akımına ihtiyaç duymazlar.

BJT’nin giriş-çıkış arasındaki eğri, doğrusaldır. FET’ler için ise küçük sinyaller için aynıdır ama büyük sinyallerde doğrusal değildir. Bu yüzden de büyük sinyallerde FET’lerde bir bozulma görülür.

 

 

FET’ler hızlıdır. Yani FET’ler BJT’lere göre daha hızlı bir biçimde anahtarlama yapabilir.

FET’ler BJT’lerin aksine kapı devrelerinin yapımında herhangi bir dirence gereksinim duymaz. Bu durum devremizi de sadeleştirir.

FET’ler daha iyi bir anahtarlama elemanı olarak kullanılabilir. Çünkü FET’lerin çoğu anahtarlama yaptığında 1-10 ohm gibi çok düşük dirence sahip olurlar. Böylelikle de onların daha iyi birer anahtarlama yapacağını gösterir.

BJT’ler akımı akıma çevirirken, FET’ler gerilimi akıma çevirirler.

FET’ler Gate-Source (Türkçe olarak Kapı-Kaynak) gerilimi eşik gerilimini aştığında anahtarlama yaparlar. FET’lerde Gate gerilimi Source ve Eşik gerilim arasında bir değer de olabilirken, BJT’lerde giriş akımı ne olursa olsun Beyz-Emitter gerilimi 0.7 V’a yakın bir değerde olur.


Transistörlerin nasıl çalıştığını Türkçe alt yazılı olarak izlemek istersen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin;

 
►İlginizi Çekebilir: Transistörler Nasıl Çalışır? (Video)

Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar