elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bulut Bilişim nedir?

Bulut bilişim (Cloud computing) veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad. Avantajları ve dezavantajları neler? Avantaj ve riskleri değerlendirdikten sonra, bulut hizmetlerini neden almanız veya almamanız gerektiğini daha net görebilirsiniz.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 15012 kez okunmuştur.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım'ın Youtube'da oldukça hit alan konuşmasında "bu servisleri kullanın ama fazla takmayın sıyırırsınız" dediği bulut bilişim servisi son yıllarda teknoloji dünyasında en popüler alanlardan biri. Küçük büyük birçok şirket yazılım, platform veya altyapı bazında bulut bilişim hizmetlerinden yararlanmakta. Rekabetçi yapılarıyla ön plana çıkan Adobe, Apple, NASDAQ, Microsoft, GE, Pfizer ve Morgan Stanley gibi Teknoloji, Finans ve İlaç sektörlerinden dünya devleri bulut sistemleri aracılığıyla işlerini yürütüyor. Bilgi gizliliği ve güvenliği konusunda oldukça hassas olan NASA’nın bile, Nebula adında özel bir bulutu var.
 

Artık global şirketler yazılım satın alarak her uygulamayı bünyelerinde tutmayı tamamen geride bırakmaya hazırlanıyor. İhtiyaç duyulan uygulama ve programları bulut servisi olarak satın almak veya kiralamak hem düşük maliyetli hem de etkin sonuçlar veriyor.  Aynen internetin hızla kişisel ve profesyonel hayatımızın vazgeçilmezi olduğu gibi, bulut servisleri de çok kısa sürede yeni çalışma biçimimizi belirleyecek gibi görünüyor.
 

 

Bulut Bilişim Nedir?


ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ne göre, bulut bilişim, düşük yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimi ile, hızlı alınıp salıverilebilen ayarlanabilir bilişim kaynaklarının paylaşılır havuzuna, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir model.


Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse, uygulama ve servisler hard disk gibi fiziksel konumlardan internete taşınıyor. Bulut adı verilen internetteki sunucuların internete bağlı cihazlar ile konuşturulmasıyla birey ve şirketler verilerini saklayabiliyor, çeşitli yazılım ve uygulamalardan faydalanabiliyorlar.

Bir diğer deyişle, bulut bilişim ile kişisel ve profesyonel bilgilerinizi depolayan bilgisayarınız sadece internete bağlanmanızı sağlayan bir cihaz haline geliyor. Tüm ofis programları, dosyalarınız, resimleriniz, ajandanız, kişisel bilgileriniz kısaca bilgisayarınızın belleği bulutta saklanmaya başlıyor. İnternete bağlanabileceğiniz her yerden ve cihazdan bu bilgi ve programlara ulaşarak işinizi halledebiliyorsunuz. Bugün sıklıkla kullandığımız Google Mail, Picasa, Flickr, Google Docs bulut uygulamalar arasında.


Türkiye’de henüz bulut hizmetlerine tereddütlü bir yaklaşım sergileniyor. Veri güvenliği en çok sorgulanan konular arasında. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bulut bilişimi ‘herkes oraya birşey atıyor, gelen oradan işine yarayanı alıyor kullanıyor, sistematik birşey yok’ diye nitelendiriyor.  Gün geçtikçe bulut sistemi sağlayan firmaların sayısı arttığı gibi, bulut servislerinden yararlanan firmalar da çoğalıyor.  Her yeni hizmeti satın almadan yapılması gerektiği gibi, karşı çıkmadan önce bulut hizmetlerini artı ve eksileriyle değerlendirmek gerekli.

 

 

 

Bulut Bilişim Hizmetlerinin Avantajları


 

Maliyet Avantajı


Donanıma yatırım yapmanıza gerek yok
 

Uygulamalar bulutta web tabanlı çalıştığından en düşük kapasiteli sabit disk, bellek ve işlemciye sahip bilgisayarla en güçlü kişisel bilgisayarların performansına ulaşmak mümkün.  Dolayısıyla, bilgisayar maliyetleri minimumda tutulabilmekte.



Yazılım maliyetleri sınırlanıyor
 

Özellikle büyük işletmelerde her bilgisayar için ayrı ayrı yazılım paketi satın almak büyük bir maliyet kalemi haline gelmekte. Ayrıca, programların yüklenmesi ve yönetimi için artı maliyetler söz konusu.  Oysa, bulut bilişim sayesinde, sadece ihtiyaç duyulan yazılım kullanılır. Herhangi bir programı yüklemeye gerek olmaz. Kullanıcılar yazılımları isterlerse kiralayabilirler, bu da maliyetleri düşürür.



Güncellemeler için artı maliyet yok
 

Web tabanlı uygulamaların yeni sürümleri çıkar çıkmaz bulutta güncellenir. Bu güncellemeler kullanıcılara artı bir maliyet oluşturmaz. Uygulamalarla ilgili problemlerde servis sağlayıcı firmayla temasa geçmeniz yeterli olur. Şirketinizin bünyesinde bir teknisyen çalıştırmanıza gerek kalmaz.

Kullanım Avantajları


 Sisteminiz tam performans çalışır
 

Bilgisayarınızda çalıştırılan programlar ve saklanan veriler bilgisayarınızın performansını yavaşlatır. Bulut bilişimde ise, gerekli tüm işlemlerin bulutta yapılmasından performans kaybı yaşanmaz, sistem hızlı ve etkin bir şekilde işler.



İşletim sistemleri arasında uyumsuzluk yoktur


Windows ile Mac yüklü bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak zordur ancak bulut bilişiminde veriler sunucuda saklandığı için herhangi bir işletim sistemiyle problem yaşanmaz.



Takım çalışması kolaylaşır
 

Bulut bilişim uygulamalarını birden fazla kişinin aynı anda kullanması mümkündür. Örneğin, Google Docs’taki bir doküman üzerinde birden fazla kişi görüntüleme veya düzeltme yapabilir. Dokümanın yeni hali kaydedilir kaydedilmez ise belgeye ulaşma yetkisi olan herkes dokümanın son halini görüntüleyebilir.



Dokümanların açılması ve görüntülenmesinde sorun yaşanmaz
 

Kimi zaman hepimiz farklı Microsoft Office versiyonları kullandığımızdan bize gönderilen dokümanları açmakta sorun yaşarız. Bazense son haline getirip gönderdiğimiz doküman başka bir bilgisayarda farklı şekilde görüntülenir. Google Documents gibi bulut bilişimi uygulamalarında böyle bu durum yaşanmaz. İnternete ulaşımı olan her bilgisayarda dokuman açılır ve her yerden aynı şekilde görüntülenir.



Bulutta saklanan bilgilerin arızalanma, çalınma veya kaybolma riski minimumdur
 

Bilgileri dizüstü bilgisayarınızda veya flash diskte taşıyorsanız, her zaman bu cihazların düşüp kırılması, kaybolması veya çalınması gibi risklerle karşı karşıyasınız. Oysa, internetteki bulutta kayıtlı bilgiler kaza, arıza veya ihmal gibi dış faktörlerden etkilenmez. Bulutta depolanan verilerin bir kopyası otomatik olarak başka bir sunucuda yedeklenir.




Peki bunca avantajı olan yeni teknolojiye neden birçokları tereddütlü ve eleştirel bir şekilde yaklaşıyor?


Riskler



Veri Güvenliği hem avantaj hem dezavantaj
 

Öncelikle biraz önce avantaj olarak saydığımız veri güvenliği ve gizliliği internet üzerinden yaptığımız hertürlü işlemde karşımıza bir soru işareti olarak çıkar. Örneğin, internet bankacılığında aklımıza hep ‘hesabımı başkası görüntülebilir mi?’ ‘hesabımdan para çekebilir mi?’ gibi sorular gelir. Benzer kuşkular internet üzerinde gizli verilerimizi sakladığımızda da karşımıza çıkar. Kötü niyetli kişilerin bilgilerinize sanal saldırı düzenlemesi, gizli bilgileri çalması veya imha etmesi gibi riskler mevcuttur.



 İnternet bağlantısında problemler işinizi engeller
 

Bulut bilişim hizmetlerini kullanmak için internete mecbursunuz.  İnternete erişiminiz yoksa, dokumanlarınıza da erişemeyeceksiniz demektir. Bu durum da, işlerinizin zamanında yapılmasına sekte vurabilir. İnternet bağlantınız var ancak hızı yeterli değilse, dokümanlarınıza erişmek, kaydetmek ve yedeklemek gibi konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz. İnternetinizin yavaşlığına bağlı olarak kullandığınız uygulamalar da yavaş çalışacaktır.



Bulut bilişiminde kontrol sınırlı
 

Maliyetleri düşürme anlamında bulut bilişim hizmetlerinin bakım ve servislerinin olmaması avantaj teşkil eder ancak bu aynı zamanda sorun yaşadığınızda kontrolün tamamen bulut sistemi sağlayıcı firmaya ait olduğu anlamına gelir. İşinin ehli bir firmayla çalışmıyorsanız, tüm verilerinizi kaybetme riski bile mevcuttur.


Üstelik bulut bilişim sisteminden yararlanmak için bilerek veya bilmeyerek birden fazla firmayla çalışmanız gerekir. Sunucularınızı buluta taşımak için bulut sistemi sağlayan şirketle anlaşırsınız. Bu şirket çoğu zaman bulut bilişim hizmetlerini kendi sunucularıyla değil, dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren başka bir şirketin sunucuları aracılığıyla verir. Dolayısıyla, sizin iyi hizmet almanız için tüm hizmet ağındaki firmaların güvenilir olması gerekir.


Avantaj ve riskleri değerlendirdikten sonra, bulut hizmetlerini neden almanız veya almamanız gerektiğini daha net görebilirsiniz. Burada cevap vermeniz gereken sorular: Şirketimin yapısına uygun hangi hizmetleri buluttan alabilirim? Hangi bulut sistemi sağlayan firmalarla çalışmalıyım? Hizmetleri satın mı almalı? Yoksa kiralamalı mıyım? Sonuçta, bilişim maliyetlerim ne olacak? Tüm bu sorulara verdiğiniz cevaplar size önünüzdeki fırsatı gösterecektir. Tek yapmanız gereken mevcut bilişim giderleriniz ve planladığınız yatırımlarla karşılaştırmak…



Elektrikport


 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.