elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Mıknatıs Türü Keşfedildi!

Teorik olarak çalışmaları sürdürülen yeni bir tür mıknatısın varlığı son yapılan deneylerle kanıtlandı. Detaylar yazımızda.



A- A+
12.02.2019 tarihli yazı 12001 kez okunmuştur.
Normal bir mıknatısta parçacıkların birbirlerine göre olan manyetik momentleri bir manyetik alan yaratır. Yeni keşfedilen tekli parçacık yapısında, tersi durum söz konusu. Manyetik alan geçici halde bulunur ve varlığı sürekli bir değişim halindedir.

Bu yapıda manyetik alan kararsız olsa da manyetik ve manyetik olmayan durumlar arasında taneciklerin kolayca geçiş yapabiliyor olması, veri depolama için oldukça elverişli bir yapı olduğunu gösteriyor.  En önemli nokta ise bu işlemlerin günümüzdeki teknolojilere nazaran daha hızlı ve daha az enerji ihtiyacı ile gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Bu yapı çok daha verimli veri depolama teknolojilerinin üretilmesini sağlayabilir.

New York Üniversitesi araşırmacıları bu teorik malzemenin uranyum antimonit bazlı ilk canlı örneklerini deneyler ile gözlemleyebildiler. Malzemenin ilk bakışta normal mıknatıslara benzese de mikroskop altında incelendiğinde tamamen farklı bir tanecik yapısına sahip olduğu belirtiliyor.


 
 

  İlginizi Çekebilir : Neodymium Mıknatıs Nedir?
 
Tekli parçacıklı mıknatıs konseptinin geçmişi 1960’lı yıllara kadar dayanıyor. Parçacıkların kendi etrafında dönme hareketleri esnasında elektronlar çarpışıyor. Bunun sonucunda bir manyetik moment meydana geliyor ve bu oluşan manyetik momentler geçici bir manyetik alan meydana getiriyor. Bu uyarım sürecinde yalancı parçacıklar ortaya çıkıyor ve delik adı verilen pozitif yüklü karşı parçacıklar oluşuyor.

Normal uyartımlarda elektronların manyetik momenti ve delikler genellikle zıt yönlerde bulunur ve birbirlerini sönümler. Fakat bu mıknatısta manyetik moment ve delikler aynı doğrultuda bulunuyor. Bu uyartımlar oldukça kararsız ve çok hızlı biçimde görünüp kaybolsa da kalabalık halde oluştuklarında birbirlerini bir süre tutabiliyorlar. Bu oluşum süreci de zincir reaksiyonlar şeklinde peş peşe olacak şekilde kontrol edilebiliyor ve daha uzun süreli stabilite (kararlılık) sağlanabiliyor. Şu ana kadar denenen reaksiyonların - 263,15 oC sıcaklıklarda dahi gerçekleştiği gözlendi.

Araştırmacılar uranyum antimotu araştırırken oldukça dayanıklı bir yapıda bulunan bu mıknatıs türünü keşfetti. Uzun yıllar süren araştırmalar sonucu bu mıknatıs türünün, manyetik ve elektriksel açıdan benzerlerinden oldukça farklı davrandığı görüldü. Bilgisayar destekli nötron ve X ışınları kullanılan gözlem yöntemlerinde uranyum antimotun manyetik davranışı bu bahsedilen dönme uyartımı durumundan ileri geldiği tespit edildi.

Fakat genelde uygun bir reaksiyon ve mıknatıslanma için -70 oC gibi düşük sıcaklıklar gerekiyor. Araştırmacılar çalışmaların devamında oda sıcaklığında kullanımına uygun yapıya erişilebileceğini belirtiyor. Tüm bu çalışmaların sonucunda kimyasal açıdan daha zararsız,  daha hızlı çalışan manyetik tabanlı uygulamalar geliştirilebilecek.


Kaynak :

spectrum.ieee.org




 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.