Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Röportajı
Türkiye'nin en büyük bilim ve teknoloji merkezini daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Koordinatörü ve Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ile yaptığımız röportajımız sayesinde BTM’yi daha yakından tanıyabilirsiniz.
17.10.2014 tarihli yazı 11651 kez okunmuştur.
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinin Kuruluş Amacı, Vizyonu ve Misyonu Nedir?
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden biri olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, toplumumuzun bilimsel algısını geliştirmek ve geleceğin bilim adamlarının yetiştirilmesine katkıda bulunmak için kurulmuştur. Türkiye içinde Bursa içinde oldukça gurur verici bir proje haline gelmiştir. En önemlisi türkiyedeki ciddi bir açığı doldurmuş ve Türkiye’nin gündemine bilim merkezi kavramını sokmuştur. Şu anda Türkiye’nin en kapsamlı bilim merkezi konumunda olan ve Tübitak’ın içerik ve danışmanlık desteğiyle çalışmalarını sürdüren Bilim ve Teknoloji Merkezi’miz, 12 bin metrekarelik binasında, zengin bir donanımla her yaştan vatandaşımıza hizmet vermektedir.
►Bilime Dokunmak
►Yaparak & Yaşayarak Öğrenmek
►Yaparak & Yaşayarak Öğrenmek
►Dokunmamak Yasaktır
►Eğlenerek Öğrenmek
►Eğlenerek Öğrenmek
"Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Müze Değil Merkezdir."
Sn Rıfat Bakan ile Röportajımız Sırasında Deney Alanlarından Bir Kare
Türkiye’de İlk Olma Özelliğine Sahip Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezine Gelen Ziyaretçileri Neler Bekliyor?
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştirildi. Merkezde 14 farklı alanda yaklaşık 270 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri bulunmakta. Ayrıca eğitim salonları, kimya ve fizik atölyelerinin yapıldığı laboratuvaralar, simülasyon cihazları, planetaryum, 3 boyutlu sinema salonları, Bilim Arası kafe ve hediyelik eşya dükkanının yer aldığı merkezde çocuklarımızı bilimsel kampların, atölye çalışmalarının, bilimsel şovların yapıldığı yoğun bir içerik beklemekte.
►14 farklı deney alanında 250’den fazla deney düzeneği
►Özel tasarım galeriler: Enerji Makinesi, Büyük Makine, Yenilenebilir Enerji, Suyun Serüveni ve Girdap Tüneli
►Fizik, Kimya, Biyoloji, Elektronik ve Robot Atölyeleri,
►Bilim şovları, kampları ve Bursa Bilim Şenliği,
►Dünyaca ünlü gezici sergiler,
►Gözkyüzü meraklıları için yıldızları ve uzayı yakından tanıyabilecekleri Planetaryum,
►Çok yakında 3 boyutlu sinema,
►Simülatörler, hediyelik eşya kafetarya ve bilimle dolu daha birçok etkinlik...
BTM Olarak Düzenlediğiniz, Atölye Çalışmaları, Yaz Kampları ve Bilimsel Geceleme Gibi Etkinlikleriniz Hakkında Bilgi Verir Misiniz?
Merkezimizde hafta sonları ve özel etkinlikler süresince yapılan atölye çalışmaları çocukların ve yetişkinliklerin bilime dokunabildikleri, uygulamalı olarak düzenek ve içerik geliştirebildikleri seanslardır. Atölye programları, öğrencilerin okul derslerine ilgilerini arttırmakta, interaktif etkinlikler aracılığı ile kendilerini ve takım bilincini geliştirmelerini sağlamakta, merak ve keşfetme duygularını uyandırmaktadır.
Atölye Çalışmalarından Bir Görüntü
BTM’de düzenlenen yaz kamplarının amacıysa; katılımcıların 1 hafta süresince yoğun bir bilim eğitimi programından faydalanmalarını sağlamak, bilimsel bilgi, yetenek ve tecrübelerinin arttırılması, bilimsel yöntemi anlayarak tüm yaşamlarında kullanmaları, bilime yönelik olumlu tutum geliştirmeleri ve akademik özelliklerinin gelişimi sağlanmaktadır.
Robotik-Elektronik Yaz Kampından Bir Görüntü
Doğa Bilimleri Yaz Kampından Bir Görüntü
Mart ayında BTM’de, Temmuz ayında Uludağ’da gerçekleşen etkinliğimizde öğrencilerimiz Mars’ı Satürn’ü ve Jüpiteri gözlemliyor, Ay’a çok daha yakından bakabiliyorlar. Geceyi çadırda geçiren öğrencilerimize Temmuz etkinliğinde aileleri de eşlik edebiliyor.
Bilimsel Geceleme Etkinliğinden Kareler
Her Yıl Düzenleyerek Geleneksel Hale Getirdiğiniz Bilim Şenliği Hakkında Bizleri Bilgilendirir Misiniz?
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin en prestijli ve kapsamlı organizasyonu olarak her sene Mayıs ayında gerçekleşen Bilim Şenliği, bilimsel çalışmaları ve icatlarıyla birçok farklı kesimden grup ve bireyin katıldığı geleneksel dış alan etkinliğidir.
Merkezimizin ev sahipliğini yaptığı Bilim Şenliği, bilim severlerin proje sergileri, mesleki yönlendirme ve atölye stantları, bilim gösterileri ve bilimsel birçok aktiviteyi bir arada sunarak halkımızın bilime ilgisini arttırmayı amaçlamaktadır.
Bilim Şenliği kapsamında bilime ilgiyi artırmak ve teknolojik gelişmelerle ilgili toplumda farkındalık geliştirmek amacıyla birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir.
Şenlik boyunca düzenlenen tüm etkinliklerde ziyaretçiler, gerçek hayattaki konuları açıklamak için bilim ve teknolojinin nasıl kullanılabileceğini keşfetmekte, bilimsel metotları günlük hayatta kullanmayı öğrenmekte ve bilimsel araştırma yöntemleri hakkında farkındalık geliştirmektedirler.
Uluslararası Alanda Oldukça Önemli Bir Yere Sahip Olduğunuzu Görüyoruz. Bu Alandaki Faaliyetler Nelerdir?
Bilim Merkezimin kuruluş aşamasında dünyadaki bütün örnekler tarandı ve gözlemlendi. Bu sebeple burada kurulan bilim merkezi hem ülkemiz için hemde dünya için örnek teşkil etmektedir. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bu alanda faaliyet gösteren merkezlerin toplandığı birçok uluslararası kuruma üyedir. Bunlar, Dünya Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konseyi (ASTC), Avrupa Bilim ve Teknoloji Merkezleri ve Müzeleri Konseyi (ECSITE) ve Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bilim Merkezleri Konseyi (NAMES)’dir.
Ayrıca bilim merkezlerinin geleceğini tartışmak için 2012 yılının mayıs ayında ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nun ikincisini “EĞİTİM” ana temasıyla bu yıl 7-8-9 Kasım 2014’de Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin organizasyonunda Bursa’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceğiz.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.