CitySurf'ün Yeni İcadı |
Helikopter Yazılımı
Helikopterlerin uçuşlarını kolaylaştıracak yeni bir yazılım.Özellikle sisli havalar başta olmak üzere tüm hava koşullarına hitap eden bu yazılım iletişim teknolojileri şirketi olan CitySurf tarafından geliştirildi.
29.12.2014 tarihli yazı 8470 kez okunmuştur.
Yeni Yazılımın Öncüsü CitySurf
CitySurf, ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösteren PiriReis Bilişim Teknolojileri tarafından 2006 yılında geliştirilmeye başlanan, haritacılık sunumunda ve son kullanıcıyla etkileşiminde yeni model olarak kabul edilen Coğrafi 2.0 konseptinde Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımları ailesidir.Coğrafi verileri internet üzerinden 3 boyutlu olarak görebilmeyi ve analizler yapabilmeyi sağlayan bu uygulama şirkete isim sahipliği yapmıştır.
Sisli Havalar İçin Helikopter Yazılımı ve Uçuş Kolaylığı
Helikopter uçuşlarında görüş sıfıra yakın bile olsa kaptanların 3D özelliğinde bir ekranda coğrafi engelleri görmesini sağlayan bu yazılım CitySurf şirketi tarafından geliştirildi.Helikopterin kokpitinden çıplak gözle bakıldığında görülemeyen elektrik direkleri ve telleri göstermesi ile dikkatleri üstüne çeken bu yazılım kaptanların en önemli yardımcılarından biri olacağa benziyor.
Helikopterlerde kullanılan standart sistemlerin sadece yatay ve dikey durumları ve helikopterin yüksekliğini gösterdiğini,geliştirilen yazılım sayesinde her hava koşulunda coğrafi engellerin 3D formatında görüntülendiğini söyleyen PiriReis Bilişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Gökhan Dağgez "Dünyada, sadece ABD ve İsrail bu sistemleri üretiyor. Biz bunu tamamen ulusal koşullarımızda geliştirdik” dedi.Ayrıca elektrik tellerinin tüm detaylarını ve yüksekliklerini ilgili kurumlardan temin ettiklerini de belirtti.
Helikopter yazılımı sayesinde;
►Kaptanı bir engele çarpmadan 20 saniye önce uyaran bir uyarı sistemi geliştirdi.
►Helikopter engelden 10 saniye uzaklıkta olduğu zaman alarmlar ,sesli ve görsel uyarılar güçlendirildi.
Yazılımı yapılan sistemin temelini, bir bilgisayara uçağın yerini uydu üzerinden göndermesi için kullanılan GPS/INS cihazı oluşturuyor. Ayrıca yazılım, GPS/INS cihazı tarafından sağlanan verileri ve harita bilgilerini toplayıp, işleyecek ve pilotu uyaracak şekilde geliştirilmiş ve tüm helikopterlere yerleştirilmesi gereken tamamlayıcı bir hava navigasyon cihazı olarak dizayn edilmiş.
Gökhan Dağgez; Türkiye’de ağır sis koşullarında meydana gelen helikopter kazalarını hatırlatarak ,yazılımın uçuş için neredeyse hiç görüş olmadığı zamanlarda kullanışlı hale geleceğini söyledi. Dağgez: “Sistemin ağır duman altında uçan yangınla mücadele uçaklarında ve ambulans helikopterinde de bulunması gerekir.” vurgusunu yaparak geliştirilen yazılımın önemini belirtti.
Kaynak:
►ODTÜ
►ODTÜ
►CitySurf
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.