Çizgi İzleyen Robot Yapımı |
2. Bölüm
Bir önceki bölümde çizgi izleyen robot tanımını yapmıştık. Ayrıca Sensörlerden, motorlardan ve tekerlerden bahsetmiştik. Bu bölümde ise elektronik kontrol kartlarından bahsedeceğiz. Kendi robotunuzun elektronik kontrol kartını kendiniz tasarlayın. Nasıl mı? Ayrıntılar yazımızın devamında.
17.03.2014 tarihli yazı 24238 kez okunmuştur.
Hazır olarak satılan kontrol kartları vardır. Motor sürücü kartlarını örnek verebilirim. Hazır kartlar birbirleriyle uygun bağlantılar yapıldığı takdirde kullanılabilirler. Fakat kendi kontrolümüzü sağlamak hatta robotumuzda kullanacağımız her özelliğin tek bir elektronik kartta olmasını istediğimiz zaman, kendi kartımızı tasarlamamız lazım.
► İlginizi Çekebilir: Doğru Algılayıcıyı Seçiyor muyuz ?
Bir Robot İçin Elektronik Kart Nasıl Tasarlanır?
Bir elektronik kart üzerinde bulunması gereken kısımlar vardır. Bunları şöyle sıralarsak; Güç kontrol (Regüle), Input, Output, Osilatör ve Mikroişlemcinin bulunduğu kısımlar vardır. Projeye bağlı olarak bu kısımlar artabilir ya da azabilir.
Bunların bazılarını incelersek, regüle dediğimiz kısımda devrede kullanacağımız voltaja göre sınırlama ve sabitlemelerin yapıldığı kısımdır. Osilatör kısmı mikro işlemcinin daha büyük frekanslarda, daha sağlıklı çalışması için kullanılır.
Bu konuda daha fazla bilgi için osilatörler konusunu inceleyebilirsiniz. Output kısmı ise bizim Motor, LCD, 7 segment display ve LED gibi çıkışlarımızı almak için kullandığımız sürücü kısımlarıdır.
► İlginizi Çekebilir: Osilatör Nedir? |1. Bölüm
Kısımlar Arası Algoritma Bağlantısı Nasıl Oluyor?
Besleme kaynağımızdan gelen gücümüz regüle kısmına gelir. Orada güç ayarları yapıldıktan sonra devrede gerekli noktalara gücümüz ulaştırılır. Mikroişlemcimiz, entegremiz ve sensörlerimiz çalışmaya başlar.
Daha sonrasında mikroişlemcimiz sensörlerden gelen verilere ve içerisinde bulunan programa göre çalışmasına devam eder. Eğer programımızda bir sonsuz döngü kurulduysa devamlı olarak aynı görevi yapacaktır. Örneğin; bir çizgi izleyen robotta konstrast sensörden gelen bilgiyi okuyup, gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra motora gerekli güç iletilir ve bu işlem sonsuz kez yapılarak robotun devamlı ilerlemesi sağlanır.
Bir sonraki bölümde elektronik kontrol kartımızın ISIS programı yardımı ile devre şemasını oluşturacağız. Ardından da ARES programı ile baskı devre tasarımını yapacağız.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
ANKET