elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çizgi İzleyen Robot Yapımı |
2. Bölüm

Bir önceki bölümde çizgi izleyen robot tanımını yapmıştık. Ayrıca Sensörlerden, motorlardan ve tekerlerden bahsetmiştik. Bu bölümde ise elektronik kontrol kartlarından bahsedeceğiz. Kendi robotunuzun elektronik kontrol kartını kendiniz tasarlayın. Nasıl mı? Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
17.03.2014 tarihli yazı 24238 kez okunmuştur.

Hazır olarak satılan kontrol kartları vardır. Motor sürücü kartlarını örnek verebilirim. Hazır kartlar birbirleriyle uygun bağlantılar yapıldığı takdirde kullanılabilirler. Fakat kendi kontrolümüzü sağlamak hatta robotumuzda kullanacağımız her özelliğin tek bir elektronik kartta olmasını istediğimiz zaman, kendi kartımızı tasarlamamız lazım.
 

 

► İlginizi Çekebilir: Doğru Algılayıcıyı Seçiyor muyuz ?


 

Bir Robot İçin Elektronik Kart Nasıl Tasarlanır?


Bir elektronik kart üzerinde bulunması gereken kısımlar vardır. Bunları şöyle sıralarsak; Güç kontrol (Regüle), Input, Output, Osilatör ve Mikroişlemcinin bulunduğu kısımlar vardır. Projeye bağlı olarak bu kısımlar artabilir ya da azabilir.

Bunların bazılarını incelersek, regüle dediğimiz kısımda devrede kullanacağımız voltaja göre sınırlama ve sabitlemelerin yapıldığı kısımdır. Osilatör kısmı mikro işlemcinin daha büyük frekanslarda, daha sağlıklı çalışması için kullanılır.

Bu konuda daha fazla bilgi için osilatörler konusunu inceleyebilirsiniz. Output kısmı ise bizim Motor, LCD, 7 segment display ve LED gibi çıkışlarımızı almak için kullandığımız sürücü kısımlarıdır.
 

 

► İlginizi Çekebilir: Osilatör Nedir? |1. Bölüm


 

Kısımlar Arası Algoritma Bağlantısı Nasıl Oluyor?


Besleme kaynağımızdan gelen gücümüz regüle kısmına gelir. Orada güç ayarları yapıldıktan sonra devrede gerekli noktalara gücümüz ulaştırılır. Mikroişlemcimiz, entegremiz ve sensörlerimiz çalışmaya başlar.

Daha sonrasında mikroişlemcimiz sensörlerden gelen verilere ve içerisinde bulunan programa göre çalışmasına devam eder. Eğer programımızda bir sonsuz döngü kurulduysa devamlı olarak aynı görevi yapacaktır. Örneğin; bir çizgi izleyen robotta konstrast sensörden gelen bilgiyi okuyup, gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra motora gerekli güç iletilir ve bu işlem sonsuz kez yapılarak robotun devamlı ilerlemesi sağlanır.

Bir sonraki bölümde elektronik kontrol kartımızın ISIS programı yardımı ile devre şemasını oluşturacağız. Ardından da ARES programı ile baskı devre tasarımını yapacağız.

Erol  Balaban Erol Balaban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar