elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Delta Robotlar:
Millidelta Robot

Delta robotlar endüstriyel gelişmelerle beraber insan hayatını kolaylaştırmak için birçok alanda kullanılmaktadır. Fakat kullanım alanının artmasıyla farklı özellikte delta robotlara ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkan araştırmacılar boyutları oldukça küçük ve bu küçük boyutuna göre oldukça hızlı olan bir delta robotu geliştirdi. Peki bu robot ne mi yapıyor?



A- A+
27.01.2018 tarihli yazı 9087 kez okunmuştur.
Delta robotlar; hızları, becerileri ve hassasiyetleri sayesinde birçok fabrika, endüstriyel uygulamalarda, cerrahi operasyonlarda kullanılmaktadırlar. Ancak gün geçtikçe kullanım alanının da artmasıyla daha hassas, hızlı ve farklı boyutlarda delta robotlara ihtiyaç duyuluyor.

Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yola çıkan Harvard mühendisleri ‘MILLIDELTA’ olarak adlandırılan oldukça küçük bir delta robot versiyonunu geliştirdiler. Adından da anlaşılacağı üzere bu robot normal bir delta robottan yaklaşık 15 kat daha hızlı ve hassas toplama, paketleme, imalat ve mikro ölçekli ameliyat olanağı sağlıyor.



►İlginizi Çekebilir: Origamiden Esinlenilen 3D Robot
 

Delta Robotlar ve Özellikleri

Delta robotlarının özellikle akıllı oldukları iki şey vardır. Birincisi, bir delta robotunun oldukça dinamik doğasına rağmen, motorları durağandır. Buda delta robotların genel olarak hızla hızlandırabileceği ve hassas hareket edebileceği daha az kütle ile hareket etmesi gerektiği anlamına geliyor.

İkinci akıllı şey ise bir delta robotun kollarının paralel kalabilmesidir. Buda, delta robotların pick-and-place operasyonlarını yani nesneleri alıp başka yerlere yerleştirme görevini mümkün kılıyor. Çünkü paralellik sayesinde topladığımız nesnelerin yönü korunuyor.

 

MILLIDELTA Robotları Ayıran Özelliği Nedir?

Delta robotların iki akıllı özelliğini de bünyesinde barındıran milli delta robotlar bununla beraber boyut ve hız olarak bir farklılık katıyor. 15 mm x 15 mm x 20 mm boyutlarında ve sadece 430 miligram ağırlığındadırlar. Ayrıca 1,3 gramlık bir taşıma kapasitesine sahiptir. 7 mm3 çalışma alanıyla 5 mikron hassasiyetle hareket ettirebilir. 75 Hz'e kadar frekanslarda periyodik yörüngeleri izleyebilir bununla beraber 0.45 metre hız ve saniyede yaklaşık 215 metre hızlanmaya ulaşabilir özellikteler.
 


►İlginizi Çekebilir: NASA'nın Katlanabilir Keşif Robotu

Milli Delta’ya bir voltaj uyguladığında bükülen piezoelektrik aktüatörler tarafından çalıştırılıyor. Bu aktüatörlerin her biri bir paralel mekanizma bağlantısına bağlı olan üç piezoelektrik aktüatör tarafından yönetiliyor. Beş kablolu bir kablo, güç ve kontrol sinyalleri girişi sayesinde güç sağlıyor. Robottun geri kalan kısmı ise monolitik imalat için tasarlandı. Her bir yapısal eleman için karbon elyaf, bükülme için Kapton filmi, bazı ısı ve basınçla aktive edilen yapışkan tabakalardan da kullanıldı. Bir araya getirilen parçalar sonrasında doğru bir şekil için lazerle mikro-makine haline getirilip daha sonra bir jig yardımı ile bir araya getirildi.

Boyutu ve hızı ile öne çıkan milimetre ölçekli bu robot mikro cerrahi, mikro montaj ve mikro manipülasyon alanlarında kullanabilir bir teknoloji sunuyor. Bu ufak robotla komponentleri yüksek hızlarda devre kartlarına yerleştirme, insanlara hassas mikro cerrahide yardım edip; göz cerrahisi gibi şeyleri daha az riskli hale getirebilecek doğal cerrahi sarsıntıları telafi edebilecek kadar hızlı bir olanak sunabilir.

Ayrıca araştırmacılar, uzmanlaşmış MILLIDELTA robotlarının mevcut robot cihazlarına eklenebileceğini veya örneğin araştırma ve klinik laboratuvarlarda hücrelerin manipüle edilmesi için platformlar gibi bağımsız cihazlar olarak geliştirilebileceğini düşünüyor.


Kaynak:


IEEE Spectrum
Wyss Institute
NewAtlas,
Science Robotics
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.