elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dijital İmza Nedir?

Günümüzde yazılı belgelerde kullanılan imzalar gibi, İnternet üzerinden yapılan işlemlerde kimlik belirteci ve güvenlik temsili olarak, bağlayıcılığı yasa ile belirtilmiş olan dijital imza kullanılır. Bu yazımızda sizler için Dijital İmzayı ele aldık. Dijital imza nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Bütün bu soruların cevabına gelin hep birlikte bakalım.



A- A+
22.01.2015 tarihli yazı 15523 kez okunmuştur.
Dijital İmza Nedir?

Dijital imza, kimlik doğrulama amacı güden imzanın elektronik ortamdaki hali olup, elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. Ülkemizde dijital imzayı tanımlayan 5070 sayılı kanuna göre ise “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri”  dir.

Elektronik imza, günlük hayatta kullandığımız imza gibi kullanılabildiği için, internette her türlü resmi işlemin, hem zamandan hem de kağıt israfından tasarruf edilerek ve elektronik ortamda arşivlenerek yürütülmesini sağlar. Ayrıca elle atılan imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.
 



►İlginizi Çekebilir: Autodesk Dijital Tasarım Semineri




 
Dijital İmzanın Tarihçesi

İlk olarak Whitfield Diffie ve Martin Hellman'in "New Directions in Cryptography" adlı ünlü makalesinde ortaya atılan dijital imza fikri, daha sonra dijital imza oluşturulmasına temel hazırlayacak olan RSA algoritması ile devam etmiş ve 1989 yılında RSA tabanlı  algoritmalarla geliştirilmiş ilk yazılım olan Lotus Notes 1.0 piyasaya sürülmüştür.

Türkiye'de ise 23 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda ve bu metinde geçen "elektronik imza" kavramı ile hayatımıza girmiştir.




►İlginizi Çekebilir: En Çılgın 10 Çevreci Fikir

 
Dijital İmzanın Bileşenleri

Şifreleyici

Okunabilir halde olan bir verinin söz konusu alıcı dışında hiç kimse tarafından okunamayacak şekilde şifrelenmesini sağlayan araçtır. Bilginin iletimi sırasında araya girilebilir fakat mesajı çözme kabiliyitine sahip olmayan birisi iletiyi okuyamaz.

► Anahtar

Şifreleme için gerekli olan algoritmanın, basit rakamsal parçası, dosyayı şifrelemek ve deşifre etmek için kullanılan karakterler serisidir. Simetrik Anahtar Algoritmasında, şifreleme ve deşifre etmek için aynı anahtar kullanılırken Anonim Anahtar Algoritmalarında  anonim anahtarlar sadece mesajı şifrelerken, özel tutulan anahtarlar mesajı deşifre etmek için kullanılırlar. 
 


 
Dijital İmzanın Kullanıldığı Yerler

►İnternet Bankacılığı

Sigortacılık İşlemleri

Kağıtsız Ofisler

►e-Sipariş

►e-Sözleşmeler

 
Dijital İmzanın Özellikleri

Günümüzde yüksek güvenlik gereksinimini karşılamak için kullanılan dijital imza kullanıcılara bilgi bütünlüğü, kimlik doğrulama ve inkar edilemezcilik sunmayı hedefler. Bilgi bütünlüğü; verinin izinsiz olarak üzerinde oynama yapılmasını engeller. Kimlik doğrulama; verinin ve ileticinin geçerli olmasını sağlar. İnkar edilemezcilik; elektronik ortamda yapılan işlemlerin inkar edilmesini önler.



Kaynak:

► Slideshare

► Sağlık Bakanlığı


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar