elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DNA ile Veri İşleme ve Depolama

Veri işleme ve depolama 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri. Bu alandaki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bilim insanları DNA'yı bu teknolojide kullanmayı amaçlıyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
22.12.2021 tarihli yazı 4545 kez okunmuştur.
Birçok bilim insanı için oldukça ilgi çekici bir çalışma alanı olan DNA depolama, bazı nedenlerden dolayı gelişime tıkalı bir konuydu. Bunun nedenleri arasında DNA sentezlemesinin oldukça küçük miktarlarda ve düşük hızlarda gerçekleşmesi vardı. Geçtiğimiz günlerde Microsoft Research tarafından DNA formatında önemli bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemle çok daha hızlı okunup yazılabilme sağlandı. DNA depolamasındaki gelişmeler son bir ayda hız kesmeden devam etti ve üç farklı yenilik daha eklendi. Bütün bunlarla beraber artık DNA saatler süren bir yöntemle sentezlenebilecek. 

Enzimatik sisteme dayalı bu yeni çalışmada 3 bit bilgi 1 saat içerisinde DNA’ya yazılıyor. Bu gelişmenin ardından başka bir gurup bu hızı artırmanın yollarını araştırmaya başladı. Bunu bir mikroçip tasarlayarak gerçekleştirmeye çalışan ekip DNA depolama konusunda 100 kat daha iyi performans bekliyor. Aynı zamanda Çin`deki bir üniversiteden DNA depolama cihazını üretebilecek yeni bir süreç tasarlandığı yönünde açıklama geldi.

Peki son zamanlarda DNA depolaması konusuna yönelim ve ani patlama neden kaynaklanıyor? Bu yönelimin temelinde DNA’nın yüksek veri kapasitesi ve hesaplama yeteneğine sahip olması yatıyor. Doğal olarak bu yeteneğin canlı örnekleri de insanlar olduğu için bilim insanları bu konu üzerine yoğun ilgi gösteriyor. Ek olarak veri işleme ve depolama sektöründeki hızlı yükseliş de bu araştırmayı destekliyor.

 
 

İlginizi Çekebilir: DNA'ya Video Kaydedildi
 
DNA depolama, geleneksel bilgisayar depolamaya göre daha çok avantaja sahip. Daha düşük karbon ayak izine sahip olmasıyla daha çevre dostu bir tercih. DNA  9 zettabayttan daha fazla depolama alanına sahiptir.

1 Zetabayt = 1073741824 Terabayt

DNA depolama ve yazma, maliyet olarak da oldukça avantajlı konumda. Çünkü yeni yöntemlerle yazma verimi önemli ölçüde artacak. Bu sayede DNA kodu yazma maliyetleri önemli ölçüde azalacak. Tahminler sonucunda bir megabitlik veri sentezi için 3.500 dolara varan bütçe gerektiği ortaya çıktı.



DNA depolama konusunda daha kat edilmesi gereken oldukça uzun bir yol var. Bilim insanları da bu yoldaki engelleri birer birer aşarak daha büyük ilerlemeler kaydetmek konusunda kararlı gözüküyor. Önümüzdeki süreçte daha farklı ve var olanı iyileştiren çalışmalar kapıda gözüküyor.



Kaynak:

interestingengineering.com
microsoft.com

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.