Dünya'nın En Büyük 10 Bilim Projesi
Geleceği aydınlatmak ve dünyamız hakkında daha çok bilgi sahibi olabilmek için birçok proje gerçekleştiriliyor. Peki bu projelerden en kapsamlı ve en büyük olanların hangi amaçlarla ve hangi koşullarda yapıldığını biliyor musunuz? Ayrıntıları bu yazımızda sizler için inceledik.
22.12.2014 tarihli yazı 12153 kez okunmuştur.
1) Earthscope
Yeryüzünde meydana gelen hareketlenmelerin sebebini kayaçlarla ilişkilendirmeye çalışan yabancı araştırmacılar, Batı Amerika'da Eartscope uzaktan algılama teknolojilerini kullanarak yaptıkları testlerde kum taşının başkalaşmış hali olan kuvartzı keşfettiler. Keşfettikleri kuvartzı artan bir sıcaklıkla belirli bir basınca tabi tutup doğal ortamda gözlemlediler. Gözlemlemelerinin sonucunda kuvartzın diğer taşlarıda kaydırdığı ve hareket ettiğini gördüler.
Bölgenin ısı ve kütle çekimini Eartscope projesi ile belirleyebilen araştırmacılar böylece kuvartz çökeltileri ile kıta hareketlerine ve depremlere açıklama getirerek anlaşılır kıldılar.
2) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Cenevre'de 27 kilometrelik bir tünelde gerçekleştirilen bu deneyde, protonlar her iki yöne 7 trilyon voltluk bir enerjiyle hızlandırılarak çarpıştırıldı. Işık hızında gerçekleştirilen bu deney için 10 binlerce araştırmacı görev aldı ve çeşitli inceleme süreçleri oluşturuldu. 2010 yılında gerçekleştirilen bu projeye halen yıllık 1 milyar dolar ödenek ayrılıyor.
3) Spallation Nötron Kaynağı
Proteinin yapısını daha iyi inceleme ve daha iyi pillerin yapılması öngörülen bu projede 8.5 milyon varil su harcanırken 25- 28 megawatt arasında bir güç tüketiliyor. Spallation Nötron Kaynağı 'ndaki mevcut bulunan parçacık hızlandırıcı ile çarpma başına 2 katrilyon parçalanmış haldeki nötronu hedefindeki odacığa gönderilerek atomik ölçekli filmler elde ediliyor.
4) Uluslararası Uzay İstasyonu
Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) aslında üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bu uydu basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmiştir. Dünya yörüngesindeki en büyük yapay uydu olan UUİ uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında dahi çıplak gözle görülebilmektedir. Yaklaşık 400 bin kilo ağırlığında 72,8 metre uzunluğunda, 109 metre genişliğindeki uzay istasyonunu Rusya, Almanya, Fransa gibi ülkeler de destekliyorlar.
2024 yılına kadar ekonomik olarak desteklenecek olan projedeki asıl amaç uzay ortamında bilimsel çalışma ortamı yaratmak. 5161 gündür mürettebatını barındıran uzay istasyonunun ileride Ay, Mars ve çeşitli astroid çalışmalar için de ara üs olarak kullanılması bekleniyor.
5) İleri Işık Kaynağı
Araştırmacılar, en tehlikeli cilt kanseri olan Melanoma'yı engelleyebilmek ve de yarıiletken, süperiletken ,protein vb maddelerin elektronik ve birim özelliklerini ortaya çıkarmak için ileri ışık kaynağını kullandılar.
1993 yılından beri kullanılan bu ileri ışık kaynağı güneş ışığı niteliğindeki fotonları yaklaşık 1 milyon kez gönderdiler ve denenmek üzere Melanoma hastalığı için ilaçlar elde ettiler.
6) İntihar Amaçlı Yapılan Uydu |JUNO
Bu projenin amacı insan eliyle hazırlanan bir makineye verilecebilecek en büyük hızı vermek. Bu amaç doğrultusunda yapılan JUNO uydusu hesaplar doğrultusunda 2016 yılında Jupiter'in yörüngesine yaklaşacak ve girmeden önce mevcut gazların ağır yerçekimi ile JUNO'yu çekmesi ve yaklaşık 215 bin kilometre hıza ulaşması gerçekleşecek.
Bu büyük projenin başrol oyuncusu JUNO, yaklaşık 33 kez dönenceye dalış yapacak.JUNO'ya intihar uydusu denilmesinin sebebi ise 215 bin kilometreye ulaştığında yanmaması gibi bir ihtimalin olmaması.
7) Ateşleme Tesisi
Bu projenin amacı ise dev kütlelere sahip yıldızların yada devasa gezegenlerin iç yapılarına yakın yapı koşulları oluşturmak.Bu amacı gerçekleştirmek için yaklaşık 270 metre uzunluğunda bir ateşleme tesisi kuruluyor ve bu tesis yaklaşık 2 milyon joule enerji üretiyor.Tesis içerisindeki üretilen bu enerji yapılan patlamalarla elde ediliyor.
Bu patlamalardan bazıları 100 milyon dereceden daha fazla sıcaklık meydana getiriyor ve bu sıcaklık bir yıldızın iç koşullarına yakın bir sıcaklık.Bu yapıyı irdeleyen bilim adamları, füzyon reaksiyonlarından da net bir kullanılabilir enerji üretilebileceği yönünde çalışmalarına devam ediyor.
8) Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi
Bu projenin amacı optik teleskopların göremedikleri cisimleri görebilmek ve detaylı resimler elde etmektir.Dünyadaki en büyük teleskop olmasıyla da dikkat çeken gözlemevi, 25 metrelik çapa sahip olan 27 ayrı tür radyo anteninden oluşuyor.
Hücredışı matrixte bulunan VLA antijenlerini kullanan araştırmacıların , samanyolunun merkezindeki karadelik üzerinde çalışma yaptıkları biliniyor.
9) NEPTÜN Projesi
Neptün projesinin amacı su devasa su altı dünyasının gizemlerini çözmek ve her türlü biyokimyasal gelişmelerden haberdar olmak.Böylesi büyük görev sırtlanan NEPTÜN, ilk kez okyanus dibini bu kadar profesyonel araştıracak gözlem evi olma ünvanını da elinde bulunduruyor.
Bilimadamları uzaktan da kumanda edebildikleri bu gözlem aracı ile çok yüksek çözünürlükteki kameraları ile de ekosistemdeki değişimleri anlayabilmek adına fotoğraflama yapabilecekler.
10) Reletivistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı
Relavistik iyon çarpıştırıcısı ile yapılmak istenen Big Bang (Büyük Patlama) 'in saniyenin milyonda biri kadar ki kısmında oluşan koşulları yeniden oluşturabilmek. Eğer oluşturulabilirse mevcut teoriye bir açıklık getirmek.
Kaynak:
►Popular Science
►Popular Science
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.