elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın İlk Karbon Nanotüplü Bilgisayarı Üretildi

Stanford Üniversitesi’nden bir mühendis ekibi karbon nanotüpler kullanarak temel bir bilgisayar üretti. Peki bu bilgisayar neler yapabilir? Hangi işlemleri gerçekleştirebilir? Günümüz bilgisayarlarından farkı ne? Cevapları haberimizin devamında.



A- A+
06.10.2013 tarihli yazı 11614 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi mühendislik fakültesi doktora öğrencisi Max Shulaker ve arkadaşları tamamen karbon nanotüp (CNT) transistörlerinden yapılmış ilk bilgisayarı üretimeyi başardı. Bu bilgisayar için tam 178 adet transistör kullanmışlardır. Her bir transistör 10-200 karbon nanotüp içeriyor. Bilgisayara “Cedric” adı verildi.

 


 

Bu Bilgisayar Hangi İşlemleri Yapabilir?

 

Cedric, şu ana kadar gerçekleştirilmiş en karmaşık karbon tabanlı elektronik sistem kabul ediliyor. Ancak şimdilik yalnızca 1 bit bilgi ile işlem yapabiliyor ve yalnızca 32'ye kadar sayabiliyor. (İnsan gibi düşünürseniz sadece parmak hesabı yapabiliyor), fakat yeteri kadar bellekle yapacağı işlemler sınırsız ve her türlü hesaplama işlemini gerçekleştirebilir. İşletim sistemi, iki görev arasında gidip gelmesine olanak tanıyor (yani sayı sayarken diğer işleme geçip rakamları sıraya dizebiliyor, bunu duraklatıp saymaya geri dönebiliyor, vs). İşin güzel tarafı, önceki karbon bilgisayar prototiplerinin aksine Cedric her seferinde işlemi doğru yapıyor.

 


 

Peki Karbon Nanotüplerini Kullanmalarındaki Sebep Ne?


Karbon nanotüpler (CNT'ler), karbon atomlarından üretilen tek katmanlı, içi boş silindirler. Hem yarıiletken malzeme olarak transistör yapımında kullanılabiliyorlar, hem de ufak olmalarından dolayı çok az bir enerjiyle çalışabiliyorlar. Bir saç telinin içine binlerce karbon nanotüp, hem de yan yana yerleştirilebiliyor. Yeni nesil elektronik bilgisayarlar için yarı iletken materyal olarak düşünülen karbon nanotüpler daha hızlı ve daha tasarruflu çalışıyor ve bunlardan silikon çip üretilebiliyor. Yeni materyal sayesinde daha verimli ve küçük çipler üretilebilecek.

Normal silikon transistörlerle kıyaslandığında, nanotüpler çok küçük olduğundan aynı alana daha fazla nanotüp sıkıştırılabiliyor. Boyuttaki bu değişim ise, yüksek iletkenlik ve on-off kabiliyetinde artış, hızda artış sağlanıyor.


 

Uzun yıllardır yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin ardından elde edilen başarı Max Shulaker ve çalışma arkadaşlarını Nature Magazin dergisinde kapak sayfası yaptı.
 
Projeye öncülük eden profesörler Subhasish Mitra ve H.S. Philip Wong; yapılan çalışmalar sayesinde elde edilen başarıyla gelecekte silikon çiplere göre daha hızlı, küçük ve ucuz olan karbon nanotüplerin üretim materyallerinin üretilmesinde kullanılabileceğini ifade ettiler.



Kaynak


► rsc.org
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.