elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fan, Pompa ve Konveyör Uygulamalarında Sürücü Seçimi

Endüstrisinin olmazsa olmaz uygulamaları kuşkusuz ki fan, pompa ve konveyör sistemleridir. Endüstriyel tesislerde üretimin sağlanması, enerji verimliliği ve prosesin devamı bu tür iş makinaları ile sağlanmaktadır. Peki bu sistemleri hareketlendirecek elektrik motorlarının tahrik sistemi nasıl yapılır? Hangi tür sürücü tipleri kullanılmalıdır? Kullanılan sürücülerin özellikleri nelerdir? Siemens bu konuda kullanıcılara üstün teknoloji sürücü sistemleri ile büyük kolaylıklar sağlıyor.



A- A+
07.07.2015 tarihli yazı 24116 kez okunmuştur.

Fan, Pompa ve Konveyör Uygulamaları

Endüstriyel tesislerde üretim yapılırken üretimi yapılacak ürüne göre ortamın sıcaklığı, nemi, debisi, üretim bandının hızı, yönü vs. gibi durumlar büyük önem kazanmaktadır. Her bir ürünün ve tesisin özelliğine göre ürünler için bu parametreler değişiklik gösterir. Bu durumda doğru parametrelerin sağlanması fan, pompa ve konveyör uygulamaları ve bunların elektriksel tahriki ile gerçekleştirilir.

Endüstride fan, pompa ve konveyör gibi iş makinalarının mekaniksel tahriki, elektrik motorları ile gerçekleştirilir. Bu motorlar genelde 3 fazlı asenkron motorlardır. Ancak duruma göre DC motorlarda bazı uygulamalarda kullanılmaktadır. Elektrik motorlarının elektriksel tahriki eğer motor doğrudan yol verme veya yıldız üçgen vb. gibi sistemlerle yol verilmiyorsa sürücü sistemleri ile gerçekleştirilir.

Elektrik motorlarını sürücü ile hareketlendirerek hassas kontrol sağlanır. Böylece fan uygulamalarında, değişiklik gösteren ortam sıcaklığı veya nem gibi parametreleri, motorun çalışma noktasına göre hassas ayar yapılarak istenen sıcaklık ve nem değerleri elde edilebilir. Pompa sistemlerinde sıvı akış hızı, debi denetimi vb. gibi durumlar yine sürücüler sayesinde yapılır. Yürüyen bant sistemlerinde de bant hızı, yönü, sürekli değişim gösterebilir. Bu tür durumlar yine elektrik motor sürücüleri ile gerçekleştirilir.
 


Endüstride fan, pompa ve konveyör gibi iş makinalarının mekaniksel tahriki elektrik motorları ile gerçekleştirilir. Bu motorlar genelde 3 fazlı asenkron motorlardır.

Her bir iş makinesinin bir çalışma noktası vardır. Bu çalışma noktası hem motorun hem de yükün hız moment karakteristiğine göre belirlenir. Bu nokta, herhangi bir iş makinesinin belirli bir dönüş hızında çalıştırmak için miline uygulanması gereken döndürme momenti büyüklüğünü ve hız değerini gösterir. Konveyör tipi yükler genelde sabit döndürme momenti talep eden iş makineleri iken fan ve pompa tipi yükler, hızın karesi ile orantılı döndürme momenti talep eden iş makineleridir. Bu durumlar göz önüne alınarak uygun sürücü seçimi ve denetim şekli (vektörel kontrol, PID kontrol, V/f kontrol vb.) belirlenir.

 

Fan, Pompa ve Konveyör Uygulamalarında Siemens AC Motor Hız Kontrol Cihazları


Siemens üstün teknoloji kompakt ve modüler AC motor sürücüleri sayesinde özellikle fan, pompa ve kompresörler, CNC makinelerde, metal işleme, paketleme, ambalaj, baskı makineleri ve daha fazla alanda elektrik motorları için kusursuz bir şekilde hız kontrolü yapabilmektedir.
 

► Sinamics V20 Sürücü Sistemi


Sinamics V20 serisi, kullanımı basit ve uygun fiyatlı olup, hızlı devreye alma, zor çevresel koşullara dayanıklılık ve verimlilik açısında büyük avantajlara sahiptir. 0.12 kW ile  30 kW güç aralığına sahiptir. Pano içi montajda soğutucu kısmı pano dışına çıkarılabilir. Dahili USS ve MODBUS RTU haberleşme seçenekleri ile frenleme modülüne sahiptir. Besleme gerilimine ihtiyaç duymadan parametre yükleyebilme imkanı vardır. Kötü şebeke şartlarında bile kesintisiz çalışma moduna sahiptir. Ayrıca en önemli özelliklerinden birisi de ortak DC bara bağlantısı ile rejenaratif çalışma imkanı sunmasıdır.

SINAMICS V20 AC motor hız kontrol cihazları endüstride genelde fan, pompa, kompresör ve konveyörlerde kullanılırken bu işlemler esnasında optimum enerji tüketir.

Fan, pompa ve konveyör uygulamaları bu sürücünün uygulama alanlarıdır. Şebeke dalgalanmasına karşı otomatik yeniden başlatma ve dönerken yakalama fonksiyonlarına sahiptir. Pompa uygulamalarında kavitasyon önleme modu ve sıkışmalara karşı da pompa temizleme modu vardır.
 

 


► Sinamics G120 Sürücü Sistemi


Kontrol birimi (CU) ve güç modülü (PM) olarak iki ana birimden oluşan G120 sürücü sistemi istenilen kontrol birimi, güç modülüne entegre edilebilmektedir. Güç modülü 0.37 kW ile 250 kW arasındaki değerlerde kullanılabilmektedir. PM240 güç modülü dahili frenleme ünitesi 132 kW’a kadar ulaşırken, rejeneratif özelliğe sahip PM250 güç modülü, frenleme esnasında ortaya çıkan enerjiyi frenleme direncine ihtiyaç duymadan tekrardan şebekeye geri verebilecek giriş güç katı teknolojisine sahiptir.

Ayrıca Sinamics G120 PM250 güç modülleri, tüm güçlerde %100 rejenaratif çalışmaya uygun olup vinç, asansör, aşağı yönlü konveyör gibi yerçekimine karşı veya yüksek ataletli yüklerin daha kısa sürelerde durdurulması gereken yüklerde ortaya çıkacak frenleme direnci ihtiyacına gerek olmaksızın, dirençte yakılarak havaya atılacak bu enerjiyi, cihazın beslemesi üzerinden şebekeye geri vermek suretiyle çok ciddi bir enerji tasarrufu imkanı sunmaktadır.



 
 
SINAMICS G120 Sürücü sistemi sahip olduğu güvenlik fonksiyonları ile (safety integrated) hem makine hem de kullanıcıyı güvence altına almış olur.

PM230 güç modülü ise fan, pompa ve kompresör uygulamaları için tasarlanmış, özel DC-link teknolojisine sahip (düşük şebeke harmonik etkisi ) bir güç modülüdür. PM230 güç modülü havalandırma fanlarının kapalı çevrim hız kontrolü, ısıtma ve soğutma sistemlerinin sirkülasyon pompaları veya seviye kontrolü pompaları için mükemmel bir çözüm sunar.
 
USS, Modbus RTU, Profibus DP, Profinet gibi birçok haberleşme seçenekleri vardır. Sahip olduğu dahili güvenlik fonksiyonlarla hem makine hem de kullanıcıyı güvence altına almış olur.

Sinamics V20/G120/G120C sürücülerle ilgili daha detaylı bilgi almak için hareketkontrol.tr@siemens.com adresinden Siemens’e ulaşabilirsiniz.


Kaynak

 
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar