elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın Sıcak İkizi Bulundu:
“Kepler-78B”

Dünya’nın boyutuna çok benzer bir gezegen bulundu. Ama bu gezegenin bir özelliği var. Hangi özelliğiyle Dünya’dan ayrılıyor, hangi özellikleri Dünya’ya benziyor? Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
03.11.2013 tarihli yazı 12788 kez okunmuştur.
ABD’li bilim insanları güneş sisteminin ardında Dünya ile aynı boyutlarda, aynı demir ve kaya oranına sahip bir gezegen buldu.

Kepler-78b olarak adlandırılan bu gezegen, 400 ışık yılı uzaklıktaki Kuğu Takımyıldızı’nda bulunan ve güneşten biraz daha küçük olan bir yıldızın etrafında dönüyor.


 


Gök bilimciler, Kuğu (Cygnus) takımyıldızında yer alan Kepler-78 yıldızının yörüngesindeki bir gezegenin, Dünya’nın cehennem kadar sıcak ikizi olduğunu belirtti. Demir ve kaya yoğunluğunun yanı sıra, kütle ve çapı açısından Dünya’ya ikizi kadar benzeyen gezegenin tek farkı, yüzeyinin 2000 derece daha sıcak olması.

Discovery News’in haberine göre, birkaç ay önce tespit edilen Kepler-78b’nin Dünya’ya benzerliğini, iki uluslararası araştırma grubunun çalışmaları ortaya çıkardı. Analizlerde, bir süre önce devre dışı kalan Kepler teleskobunun verileri kullanıldı.

Yoğunluğunu ve içeriğini belirlemek için gezegenin kütlesini ölçen bilim adamları, Kepler-78b’nin Dünya’nın 1,2 katı büyüklüğünde ve iki katı ağırlığında olduğunu tespit etti.


 




►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın Önceden İki Uydusu mu Vardı?

 

Her ne kadar Dünya’ya benzese de, Kepler-78b yaşama olanak sunan şartlar içermiyor. Gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor. Yıldızına son derece yakın olması, Kepler-78b’nin lavlarla kaplı bir yüzeyi olduğuna işaret ederken, çok ince bir atmosferi olduğu düşünülüyor.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kepler-78b’nin  14 bin 800 km olan çapı, Dünya’dan yaklaşık yüzde 20 daha büyük (12.742 km). Gezegen, Kuğu Takımyıldızında, Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Başta NASA olmak üzere birçok astronomi grubu Kepler 78b’yi yakından incelemeye devam edecek.


Kaynak:


► sciencedaily.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.