Dünya'nın Yeni Uydusu
"2016 HO3"
NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi), Dünya'nın tek kozmik uydusunun ay olmadığını ve bir refakatçisinin daha olduğu bildirildi. Dünyanın etrafında yüz yılı aşkın süredir dönen bu asteroit bir yarı uydu olarak nitelendiriliyor. Ayrıntılar haberimizde.
28.06.2016 tarihli yazı 10615 kez okunmuştur.
"Ay"ın Aksine Gerçek Bir Uydu Değil, Yarı Uydu!
NASA, 2016 HO3 isimli bir asteroit keşfettiğini ve bunun dünyanın yarı uydusu olduğunu açıkladı. 2016 HO3 isimli asteroitin, 10 yıl önce görüntüden kaybolan 2003 YN107'nin bir benzeri olduğu da belirtildi. 27 Nisan'da keşfedilen ve artık yarı uydumuz olan asteroid, güneş etrafında yörünge çizerken aynı zamanda dünya etrafında da dönmeye devam ediyor. Bu da yarı uydumuzun, gerçek uydumuz Ay’ın aksine gerçek bir uydu olmadığı anlamına geliyor.
NASA’nın Yakın Dünya Çalışmaları Merkezi’nin yöneticisi Paul Chodas'ın açıklamalarına göre asteroit, uydu kategorisinde yer almak için Dünya’ya çok uzak bir noktada konumlanmış. Bu yüzden NASA bu gök cismini “yarı uydu” olarak isimlendirdi. Yine de Dünya’ya çok sadık bir şekilde etrafımızda dönmeye devam ediyor. Chodas “Gezegenimizin etrafında dönüyor, ama asla güneşin etrafında dönerken bizden çok uzaklaşmıyor. Dünya’nın ve Güneş'in etrafında çizdiği bu döngüleri önümüzdeki yüzyıllar boyunca devam ettirecek.” dedi.
Dünya'yı Tehdit Etmiyor, Hatta "Sevimli"
Yeni yarı uydumuz olan 2016 HO3, Haleaka-Hawaii’de yer alan “PAN-STARRS 1 Asteroit Araştırma Teleskopu” tarafından keşfedildi. Bilim adamları 2016 HO3'ün büyüklüğü konusunda kararsız olmakla birlikte çapının 36 ila 92 metre aralığında olduğunu düşünüyorlar. Aynı zamanda asteroitin Dünya'ya olan mesafesinin, en uzak olduğu anda Ay’ın Dünya’ya olan mesafesinin 100 katından az olduğu tahmin ediliyor. En yakın olduğu anda ise Ay ile Dünya arasındaki mesafenin 38 katı olduğunu tahmin ediliyor ki bu 14,5 milyon kilometre gibi bir mesafe. Uzmanlar yeni yarı uydumuz olan asteroitin Dünya'nın etrafından, "aşağı yukarı sıçrayarak küçük bir dans halinde yılda bir kez" geçtiğini, dünyaya tehdit oluşturmadığını, hatta “sevimli” olduğunu söylüyorlar.
Kaynak:
► universetoday
► skyandtelescope
► jpl.nasa
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.