Elektronik İncelemeler Hastalıklar Arasındaki Bağlantıyı Bulmamızı Sağlıyor.
Danimarkalı bilim adamları hastalıkların arasındaki bağlantıyı bulmak için yeni bir yol tasarladı. Klinisyenlerin protein ve genetik bilgilerini içeren notlardan toplanarak edilen bilgilerin incelenmesi migren ve saç dökülmesi veya glakom ve kamburluk gibi birbiriyle alakasızmış gibi gözüken hastalıklar arasındaki bağlantıyı açığa çıkarıyor.
Danimarka Teknik Üniversitesindeki Biyolojik Seri Analizi ve Kopenhag Üniversitesi ortak yazarı Soren Brunak 'Hastalıkların moleküler düzeyde incelenmesinde yeni bir yöntem oluşturmasının yanı sıra bu yöntem her hastalık için çok daha geniş bir bakış açısı oluşturmaya yarıyor' diyor .
Araştırmacılar, Dünya Sağlık Organizasyonu'nun hastalıkları sınıflandırmak için kullandığı kodlar ile kendi teşhisleriyle 4700'den fazla hastalığa işaret eden bir harita geliştirdiler. Araştırma grubu gerekli veriyi klinisyenlerden toplanan ve hastalık başına 25000 kelime içeren metinlerin özel bir kelime işleme algoritmasıyla incelenmesi sayesinde elde ettiler.
Genellikle şans eseri olara düşünülen 800 çiftten daha fazla sayıda bir hastalık iki kez ortaya çıktı. Bu çiftlerden 93 tanesi doktorlar tarafından önemli derecede dikkat çekici olarak görüldü. Bu sıra dışı hastalık çiftleriyle ilgili olan genler ve proteinlerle yapılan araştırmalar ile ilgili sonuçlar önceleri bilinen birçok bilgiyi de ortaya çıkardı.
Örneğin takım tanılanmış dokuz hastalığın migren ve kellik veya saç kaybı ile birlikte belirledi. Araştırmacılar proteinin migrene olan bağlantısını inceleyerek saç dökülmesinde de etkili olan bu proteinin potansiyel hücresel hedefini belirlediler. Bu protein ayrıca şizofreniye de işaret ediyor.
Brunak ve meslektaşları etkilenen proteinlerin ve mekanizmaların ana sonuçlarını elde edebileceklerini söylüyorlar.
Soren Brunak
Amerika'da dahil olmak üzere birçok yerde medikal kodlar faturalar ve ödemeler için kullanılır ve sadece o an ki hastalık için geçerlidir. Klinisyenlerin kaynakları ise hastalık için çok daha zengin bir kaynak olsa da diğer klinisyenler önceden basılmış notları okumazlar. Bu klinisyen notlarını kodlarla birlikte toplamak hastalığın tarihi ve gelişimi hakkında çok daha fazla şeyi ortaya çıkarır.
Utah Üniversitesi'nden Biomedikal Enformasyon uzmanı Stephane Meystre 'Çok kısa bir süre içerisinde hastalığın tedavisinin nasıl olabileceği hakkında bir fikir edinebilirsiniz. ve daha fazla genetik veri sayesinde hastalık hakkında daha zengin bir bilgiye ve daha karakterize edilmiş ilaçlara sahip olabilirsiniz" diyor. "Ulaşmak istediğimiz nokta ise hastalığa iki noktadan yaklaşabilmek istiyoruz. Gen haritası ve klinisyen notları. Klinik notları çok büyük bir bilgi kaynağı" diye ekliyor . Bu yaklaşım bilgiyi çok daha detaylı bir halde bir araya getiriyor.
Meystre "Gerçekten karakterize edilmiş bir yaklaşımın standart haline gelmesi on yıllar sürebilir" diyor . Elektronik kayıt tutma geniş anlamda benimsenmiş bir durum değil ve bir hastalığın altındaki molekülsel işareti bulmak tedavinin olduğu anlamına gelmez. Ancak şu anki yaklaşım gibi verilen çabalar hastalıklar ve tedaviler hakkında hipotezler öne sürmeye başladı bile.
Alican YEKSAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye