Enerji depolamada yeni bir teknoloji:
Enerji Depolayan Zar
Singapur Üniversitesi Nanobilim ve Nanoteknoloji (NUSNNI) grubundan bir takım araştırmacı Dr Xie Xian Ning başkanlığında enerji depolama özelliğine sahip yeni bir zar geliştirdiler. Üstelik bu depolama sistemi, var olan şarj edilebilir batarya ve süperkapasitorlerin performansını geçmiş durumda.
Enerji depolamak hava koşulları değişimlerinde ve enerji eksikliği anlarında gerekli olan bir şey. Batarya ve süperkapasitor gibi var olan günümüz teknolojileri karmaşık konfigürasyonlar içeren sıvı elektrolitler tabanlıdır. Aynı zamanda bu teknolojiler yüksek maliyetlidir. Günümüz araştırmacıları daha çevreci, daha az maliyetli, devamlılığı olan , alternatif bir enerji depolama sistemi için çalışmaktadır.
Maliyeli etkili ve çevreci
Dr. Xie ve takımı, düşük maliyetli ve etkili bir enerji depolama sistemi yanında aynı zamanda çevreci bir çözüm geliştirdi. Araştırmacılar iki metal plaka arasında politiren tabanlı polimer kullanarak bir yüzey alanı oluşturdular. Standart bir kapasitörde her santimetrekarede 1 mikro farad depolama imkanı varken bu sistem ile her santimetrekare alanda 0.2 farad depolama imkanı sağlandı.
Bu teknoloji önemli bir kıstas olan maliyet faktörünü de çok daha aza indirmiş oldu. Var olan sıvı elektrolit tabanlı teknolojilerin her farad için yaklaşık maliyeti 7 dolar. Bu avantajlı enerji depolama zarıyla bu maliyet 0.62 dolar'a kadar düşüyor. Bir başka deyişle 2.5 watt-saat enerji için maliyet 1 dolarken yine aynı maliyete 10-20 watt-saat enerji depolama imkanı geliştirildi.
Dr. Xie, şarj edilebilir batarya ve süperkapasitörlerle karşılaştırıldığında bu patentli zarın daha basit bir aygıt konfigürasyonuna ve daha az fabrika maliyetine sahip olduğunu söyledi. Ayrıca zarın performansının lityum-iyon, kurşun-asit ve süperkapasitor gibi şarj edilebilir bataryaların performanslarının üstünde olduğunu belirtti.
Bu araştırma Singapur-MIT Araştırma ve Teknoloji Birliği (SMART) ve Ulusal Araştırma Kurulu (NRF) tarafından destek buldu. Dr. Xie ve takımı zar üzerindeki çalışmalarını 1 yılı aşkın sürdürüyor. Bu yeni buluşun patenti başarılı bir dosya olarak patent ofisinde (US Patend) yerini almış bulunuyor.
Potansiyel Uygulamaları: Hibrit araçlardan güneş panellerine ordan rüzgar türbinlerine kadar
Bu zar, hibrit araçlarda acil enerji depolama ve dağıtımı ihtiyacında kullanılarak daha verimli bir çalışmayı bizlere sunuyor. Aynı zamanda karbon emisyonunu azaltmakta ve araçtaki bataryaların ömrünü arttırıcı etki yapmaktadır.
Bu zar güneş panellerine ve rüzgar türbinlerine entegre edilerek elektrik üretiminde depolama ve kontrolünde bize yardımcı oluyor. Elektrik enerjisinin fazla üretildiği anlarda depolamaya; elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan anlarda ise depolanan enerjinin sisteme verilmesine de imkan tanıyan bir buluş.
Giray Eşref KIRAL
Kaynak: www.sciencedaily.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri