elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Üretimi için Dışkınızı Satar mıydınız?

Güney Kore'de bulunan Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (UNIST)’nde insan dışkısını enerjiye çevirebilen bir tuvalet kuruldu. Üstelik dışkının maddi değerini ölçen bir uygulama geliştiren ekip gelecekte tuvaleti kullananlara para ödemeyi planlıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.06.2016 tarihli yazı 9534 kez okunmuştur.

İki Katlı Altıgen Yapıya Sahip Bir Laboratuvar

Güney Kore'de bulunan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (UNIST)'ne bağlı araştırmacılar yenilenebilir enerji kaynaklarına insan atıklarını enerjiye dönüştürerek bir yöntem daha ekledi. Geçtiğimiz günlerde halkın kullanımına açılan bilimsel tuvalet, Kore Doğa Sanat Derneği (YATOO) Kurucu Başkanı olan Seung-Hyun Ko isimli bir sanatçı tarafından tasarlanmış ve 122 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. 2 katlı altıgen şeklinde tasarlanan köşke benzer yapı, iç ve dış arasındaki görsel bağlantıyı sağlamak için saydam polikarbonat duvarlara sahiptir ve ismi "Science Walden Pavillion"dur.
 

 

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Laboratuvarın ana araştırma konuları ‘Enerji Üreten Susuz Tuvalet Sistemi’ ve ‘Mikrobik Enerji Üretim Sistemi’  İlk katta bulunan susuz tuvalet sistemi, insan dışkısının su kullanılmadan işlenmesini sağlıyor. Sistem dışkıyı doğal biyolojik bir çözünme aşamasından geçirerek kurutulmuş kokusuz kompost benzeri bir malzemeye dönüştürüyor. Daha sonra mikrobik enerji üretim sisteminde bu kompost benzeri malzeme biyodizel yakıta ya da ısı enerjisine dönüştürülüyor.
 
Tuvaletin içindeki öğütme sistemi dışkıyı kuru ve kokusuz bir malzemeye dönüştürdüğünde buradan, içinde binlerce mikrop olan bir parçalama tankına aktarılıyor. Mikroplar toz haline gelen gübreden karbondioksit ve metan gazlarını üretiyor. Yüksek basınç ve bir kapsül kullanılarak karbondioksit, biyoyakıt üretmek üzere yeşil alg yetiştirilmesi için kullanılıyor. Metan ise daha sonra ısınma amaçlı yakıt olarak kullanılmak üzere depolanıyor.

 

Dışkılar Satılabilecek

Projenin amacı şehirleşmenin ekosistemler üzerindeki olumsuz izlerini, insan atıklarını enilenebilir enerjiye ve bir gelir kaynağına dönüştürerek azaltmak. Proje yürütücüsü Prof. Cho “Nihai amacımız sadece yeni tuvalet sistemiyle su kullanımını azaltmak ve atık su işleme tesislerinin işletme maliyetlerini düşürmek değil ayrıca teknolojik yenilikleri destekleyen ve insan dışkısının finansal değerinin olduğu ekonomik çeşitliliği sürdüren bir ekosistem oluşturmak” şeklinde konuştu.

Prof. Cho işlenmiş insan dışkısının parasal değerini belirleyebilen bir akıllı telefon uygulaması da geliştirdi. Uygulamayı kullanarak insanlar dışkılarını sanal para birimleri ile satabilecek. Ekip laboratuvarda yakında sanal para birimiyle satın alınabilen salatalar satmayı da planlıyor.

 


YATOO, Sanat Merkezi Nabi, Paju Tipografi Enstitüsü (Pati) ve Hankuk Mühendisliği Danışmanları (H.E.C.) ile işbirliği içinde yürütülmekte olan bu deney eğer başarılı olursa, ekip susuz tuvalet teknolojisini ve mikrobik enerji üretim sistemini gerçek hayatta da kullanmayı planlıyor.


Kaynak:


phys
sciencedaily
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.