Enerjisini Bakterilerden Sağlayan Robot
Otonom robotlara doğru gidilen yolda farklı disiplinler bir arada kullanılıyor. Kendi gücünü kirli gölet sularından sağlayan kürek çeken robot prototipi bunun küçük örneklerinden biri. İleride havuzunuzu temizlemek için veya arama kurtarma çalışmalarında tercih edilebilecek. Kendi ürettiği enerji ile çalışan robotun detayları haberimizde.
13.03.2016 tarihli yazı 10835 kez okunmuştur.
Bristol üniversitesinden bir araştırma takımının geliştirdiği kürek çeken robot prototipi, su içerisindeki bakterileri "mide"sinde bozunuma uğratarak hareketini sağlıyor. Kirli havuzlar veya göllerdeki bakterileri haznesinde topladıktan sonra yavaş yavaş tüketerek, kendisine kürek çekmek için gerekli enerjiyi sağlıyor. Bakteriler tüketildiği sürece robot kendini su üzerinde ilerletebiliyor.
Kürek çeken robotumuz iki ana parçadan oluşuyor; birincisi sadece 0.75 watt tüketime sahip fırçalı dc motorların çalıştırdığı kürekler, bir diğeri ise motorlara enerji sağlayan “mide” diye tabir ettiğimiz biyolojik yakıt hücresi. Tüm sistem robotun bir kereliğine su alması başlıyor ve yutulan su içerisinde bulunan bakteriler MFC tarafından elektriğe dönüştürülüyor. İlk itki ile ilerleyen ve daha fazla pis suyu içerisinden geçiren robot daha sonraki kürek hamleleri için gerekli enerji topluyor ve tüm süreç tekrarlanıyor. Basitçe söylemek gerekirse organik su ortamından güç alarak yüzüyor.
Biyolojik Yakıt Hücresi Nedir?
Biyolojik yakıt hücrelerinde bulunan bakteriler organik besinleri parçalayarak, kimyasal bir reaksiyon başlatırlar; bu reaksiyon pillerdeki gibi işlev görür. Yakıt hücresinin anot bölmesindeki mikroorganizmalar, organik maddenin oksidasyonundan elektron üretirler ve elektronlar anot elektrotta toplanarak harici bir direnç üzerinden katot elektrota iletilirler ve böylece bir biyolojik pil meydana gelmiş olur. Mikroorganizmalar oksijenli ortamlarda şeker gibi substratları tükettiklerinde karbondioksit ve su açığa çıkarırlar.
Bileşenleri 3-boyutlu yazıcıyla üretilen sert ana gövde, kürek üzerindeki elastik zarı destekliyor. Kürekler her kuvvet uygulama sırasında yüzey alanını artırmak için dışarı doğru geriliyor.
Robot üzerinde kullanılan MFC teknolojisi bakterilerin oksijensiz enerji üretim şekli olan kemosentez ile de benzeşiyor. Kemosentez bakterilerin organik besin üretmek için güneş ışığı yerine enerji kaynağı olarak kimyasal maddeleri kullanarak gerçekleştirdiği bir biyo-sentez olayıdır ve sentez sonucu H+ (proton) O-(elektron) oluşur. Araştırmacılar cihazın özellikle çevre kontrolünde, uzaktan yönetim ve temizleme alanlarında potansiyele sahip olduğuna inanıyor.
Kaynak:
►wonderfulengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.