Esnek Elektrolit |
Batarya Yangınları Önlenebilecek
Washington Devlet Üniversitesindeki araştırmacılar, sakız benzeri bir madde ile esneklik kazandırılmış bir elektrolit icat ettiler. Bu elektrolitin öncelikli amacı ise lityum-iyon bataryaların alev alıp patlamasını önlemek. Şu sıralar akıllı telefonlar ile ilgili yanma ve patlama haberleri bu kadar yaygın iken, böyle bir buluşun gerçekleşmesi birçok kişiyi sevindirdi. Ayrıntılar haberimizde.
09.02.2014 tarihli yazı 9838 kez okunmuştur.
Amerika'da bulunan Washington Devlet Üniversitesinden bir grup araştırmacı batarya yanmaları ve patlamaları üzerine çalışmalarını sürdürmeye devam ederlerken esnek bir malzeme keşfettiler. Bu doğrultuda bataryalarda kullanılan yanıcı ve tehlikeli sıvı elektrolit malzemesine alternatif bulunmuş oldu.
Kullanılan bu sıvı elektrolit malzemesi ise bataryaları yeniden şarj ederken görev alıyor. Performans açısından sorunu yok ancak devre üzerinde sıvı kaçağı yapabilir ve ayrıca bu sıvı son derece yanıcı bir madde. Bulunan bu esnek elektrolit malzemesi ise bu sıvı malzeme ile aynı görevi birebir yerine getirebiliyor.
Kullanılan bu sıvı elektrolit malzemesi ise bataryaları yeniden şarj ederken görev alıyor. Performans açısından sorunu yok ancak devre üzerinde sıvı kaçağı yapabilir ve ayrıca bu sıvı son derece yanıcı bir madde. Bulunan bu esnek elektrolit malzemesi ise bu sıvı malzeme ile aynı görevi birebir yerine getirebiliyor.
Daha önceki zamanlarda yine bu şekilde güvenlik önlemi amacıyla çeşitli araştırmalar yapılmış ve katı elektrolit malzemeler keşfedilmişti. Ancak bu katı malzemelerden elektriği anot-katot arasında tam istenilen seviyede iletemediklerinden dolayı daha sonrasında vazgeçilmişti.
Bataryaların böyle bir güvenlik sorununu gidermek aslında çok önemli. Şu sıralar Apple, Samsung gibi önemli firmaların cihazlarının şarj sırasında yandığı hatta patladığı haberlerini geçtiğimiz zamanlarda gördük. Bu bakımdan bu güvenlik sorunu büyük önem taşıyor zira bu cihazları gün boyunca kullanıyoruz.
Araştırma grubu başkanı Prof. Dr. Katie Zong'a göre bataryalarda bulunan sıcaklık sensörü, alev önleyici malzeme gibi unsurlar tam anlamıyla güvenliği sağlayamıyor. Yeni geliştirilen bu malzeme ise bataryanın yanmaya yakın derecelerde ısınması sırasında eriyor ve devreden geçen akımı kesiyor. Böylece yangın ve patlama engellenmiş oluyor.
► İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlarda Şarj Çıkmazı
Araştırmacılar şu sıralar ise buldukları bu malzemeyi gerçek bataryalar üzerinde denemek ile uğraşıyorlar. Malzemenin aynı zamanda bükülebilir, esnek telefonların batarya teknolojisine katkıda bulunabileceğini düşünen araştırmacılar, batarya teknolojisinin daha da gelişmesini istiyorlar.
Kaynak:
► The Engineer
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.