elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geleceğe Dönüş I Zaman Makinesi

BacktotheFuture (Geleceğe Dönüş) filminde gerçekleşen zamana yolculuk hepimizi etkilemiştir. Teknolojinin dur durak bilmeyen gelişmesiyle birlikte belki de gelecekte BacktotheFuture filminde yer alan şeyler gerçeğe dönüşecek. İşte, BacktoTheFuture’da yer alan zaman makinesinin teknik ayrıntıları yazımızda.



A- A+
27.12.2016 tarihli yazı 14809 kez okunmuştur.

DeLorean Zaman Makinesi

DeLorean zaman makinesi, BacktotheFuture (Geleceğe dönüş) filminde yer alan, hayali bir otomobile dayalı seyahat aracıdır. Uzun metrajlı film serisinde, Dr. Emmet Brown, DeLorean DMC-12 otomobilini temel alan bir zaman makinesi icat ederek, bizlere geçmişe ve geleceğe dair çeşitli kavrayışlar sundu. Film serisi boyunca, başroldeki karakter MartyMcfly’ın geçmiş ve geleceğe dair yaptığı yolculuklara tanık oluyoruz. Filmde kullanılan otomobillerden biri Universal Studios Hollywood’da sergilenmeye devam ediyor.
 

Zaman Makinesi Nasıl Çalışıyor?

Zaman makinesinin işleyişi, Geleceğe Dönüş’ün neredeyse hepsinde aynıdır. Operatör DeLorean’ın içinde oturur, saat devrelerini açar ve mevcut olan çoklu üniteyi etkinleştirerek, saat ve tarihi ayarlar. Gidilecek tarihi girdikten sonra operatör; akıkapasitörünü çalıştırıp saatte 88 mil (141.6 km/s) hızla arabayı hızlandırır. Hızlanmaya başlarken, vücudun etrafındaki birkaç bobin mavi/ beyaz ışığı parlar ve önünde bir ışık patlaması görünür. Bir Tesla bobinine benzer elektrik akımı ile çevrili olan otomobil, saniyede bir beyaz/mavi ışıkla yok olur ve bir çift ateşli lastik izi bırakır. Operatörün, aracın hızını doğru bir şekilde ölçebilmesi için gösterge tablosuna bir dijital hız göstergesi takılmıştır.



Araç dışındaki gözlemciler, araç kaybolurken adeta bir patlamaya şahit olurlar. Araç içindeki yolcular hızlı bir ışık flaşı görür ve DeLorean hareket ettikten sonra aynı uzaysal konumda (Dünya’ya göre) anında hedef zamanına ulaşır. Yolculuktan sonra DeLorean’ın dış kısmı son derece soğuk ve aracın vücudunun her yerinde atmosferik nemden kaynaklanan don oluşuyor.



►İlginizi Çekebilir: Einstein'in Büyük Fikri
 

Yakıt

Zaman makinesi elektriklidir ve başlangıçta bir plütonyum yakıtlı nükleer reaktör tarafından sağlanan bir 1.21 gigawatts güç girişi gerektirir. İlk filmde, 1955 yılına dönüldüğünde Dr. Brown plütonyum bulunamayacağını söylüyor. Marty’i 1985 yılına geri döndürmek için arabayı büyük bir kutup ve kanca ile donatıyor. Dr. Brown, 2015’e makinenin standart sürüşüne ek olarak nükleer reaktörü yakıt olarak çöp kullanan Bay Fusion adını verdiği jeneratörü ile değiştirdi.  Bay Fusion ünitesi, zaman makinesi için gerekli gücü sağlarken, DeLorean içten yanmalı bir motor ile güç almaya devam etmektedir.
 

Bay Fusion

Bay Fusion Ev Enerji Reaktörü, DeLorean zaman makinesi tarafından BacktotheFuture üçlemesinde kullanılan güç kaynağının adıdır. Bay Fusion Ev Enerji Reaktörü, evdeki çöpü kullanarak, zaman makinesinin akı kapasitörü ve zaman devrelerinde, nükleer füzyonu kullanarak güç haline getiriyor. Filmde Bay Fusion DeLorean Zaman Makinesi’nin herhangi bir noktaya seyahat etmesi için gerekli olan 1,21 gigawatt’ı üretmesine izin verir. Bay Fusion tarafından üretilen enerji, DeLorean’ın zaman yolculuğunun birincil güç kaynağı olarak plütonyumun yerini alıyor ve zorlu enerji üretimi gereksinimlerini atlayabilmesine imkân tanıyor.

Aracın gezinme sistemi Bay Fusion tarafından sağlanmaktadır ve DeLorean’ı gereken 88 mil/saat hıza çıkarabiliyor.

BacktotheFuture serisinde DeLorean zaman makinesi, Kaliforniya eyaletinde lisanslı, kayıtlı bir araç. Zaman makinesi, BacktotheFuture’ın yapımı sırasında çeşitli varyasyonlardan geçti. Senaryonun ilk taslağında, zaman makinesi bir odaya yerleştirilmiş lazer bir cihazdı. İlk taslağın sonunda cihaz bir buzdolabına bağlandı ve bir atom bombası test alanına götürüldü. Daha sonra yönetmen Robert Zemeckis bir röportajda çocukların buzdolabına tırmanıp, kendilerine zarar verebileceğinden endişelendiği için bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı.

Zemeckis, bir zaman makinesi yapılırsa bunun mobil olması gerektiğini düşünüyordu. Araç seçimi, gullwing kapılarının bir uzay aracı gibi görünümünden dolayı DeLorean DMC-12 oldu. Marty’nin geleceğe dönebilmesi için aracın, nükleer deneme alanına girmesi gerekiyordu.

İlk filmdeDeLoreans’ın farklı parçaları kullanıldı. Sıvı azot, arabanın soğuk olduğu izlenimini vermek için zamana yolculuk yapıldıktan sonra arabaya dökülmüştür. Nükleer reaktör tabanı bir Dodge Polara’nın kaputundan üretildi. Etkili olması için, uçak parçaları ve yanıp sönen ışıklar eklendi.
 

Zamana Yolculuğun Kilit Ögesi Akı Kapasitörü

“Y”konfigürasyonunda düzenlenmiş, yanıp sönen Geissler tarzı tüplere sahip dikdörtgen şeklinde bir bölmeden oluşan akı kapasitörü, Dr. Brown tarafından; zaman yolculuğunun mümkün olmasını sağlayan şey olarak tanımlanmaktadır. Cihaz, zaman makinesinin temel bileşenidir. Dr. Brown, 1955 yılında, tuvaletinde bir saat asarken lavaboya çarpıyor ve o an gözünde kondansatör görüntüsü canlanıyor ve o günden sonra bir zaman makinesi tasarlamaya hayatını adıyor. Telli ters “Y” şekli çizdi ve “akış sıkıştırması” belirtti. Kâğıt üzerinde hafif tasarlamalar yaptı. Zaman yolculuğunun anahtarı, akı kondansatörü Ekim 1955’te Dr. Brown tarafından tasarlanmış ve sonunda Ekim 1985’te test edilmiştir. Kontrol paneli, zaman yolculuğunun yapıldığı yerdir. Hızlanma zamanı, varış zamanını, araçtaki mevcut zamanı ve son ayrılan zamanı içerir.



Geleceğe Dönüş’de akı kondansatörünün nasıl çalıştığı tam olarak anlatılmıyor. DeLorean’ın paslanmaz çelik gövdesinin “akı dağılımı” üzerinde doğrudan ve güçlü bir etkiye sahip olduğuna değiniliyor. Akı kondansatörü, yaklaşık olarak 15 adet normal jet motoru tarafından üretilen güce eşit ve çalışması 1,21 gigawat’lık elektrik enerjisi gerektirir.

Akı kondansitörü, zaman makinesinin yolcu koltuğunda üstünde ve arkasında bulunan “Y” olarak düzenlenmiş üç küçük yanıp sönen kutudan oluşuyordu. Araba, saat başı 88 mil hızına yaklaştığında, akı kondansitörünün ışığı, cam panelin karşısına yerleştirilen Dymo uyarı etiketi tarafından belirtildiği gibi bakılması beklenmeyen sürekli bir ışık akışı gelene kadar daha hızlı püskürdü. DeLorean’ın paslanmaz çelik gövdesi, kapasitör aktive edildikçe “flux dispersiyonu” üzerinde de yararlı bir etkiye sahipti.

 

Akı kondansitörü, Doktor Emmet Brown’un DeLorean Zaman Makinesi ve Jules Verne’nin trenini gezen ana bileşendir. Brown’a göre;  fluxkapasitörü zaman yolculuğu yapmak için en gerekli şeydir.

Fluxkapasitörünün, film terminolojisinin yeni ve bilinmeyen bir akış tipini temsil etmek için hayali olarak kullanıldığı düşünülmektedir.


Kaynak:

Livesciense
Backtothefuture

 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar