Geliştirilmiş Yeni Protez “LukeArm”
10 bin saatten daha fazla süren denemelerin sonucunda oluşturulan yeni protez kol birçok hareketi daha kolay gerçekleştirilmesini sağlıyor. Daha önce DekaArm olarak bilinen ve geliştirilmesiyle yeni adı LukeArm olan protez kolun detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
14.07.2016 tarihli yazı 7771 kez okunmuştur.
Geliştirilen yeni nesil protez kollar engelli insanlara büyük ölçüde deva oluyorken teknolojinin gelişmesiyle protezlerde gelişiyor. Daha önceleri DekaArm olarak bilinen ve DARPA’nın protez geliştirme programı kapsamında araştırmacılar LukeArm'ı geliştirdiler. 2014 yılında ABD’nin gıda ve ilaç idaresi tarafından onayı verilip piyasa girmiş olan bu protez kol birçok yeniliklere sahip. DekaArm, karmaşık hareketler için kaslardan gelen sinyalleri algılayabilen ilk ticari protez olarak biliniyor. Yeni ismiyle daha da geliştirilen LukeArm, tıbbi cihazlar üreticisi MobiusBionics’ten Dean Kamen tarafından tasarlanmış buprotez kollar yaklaşık olarak on yıllık bir gelişim sürecine sahip.
LukeArm teknolojisi, elektromiyogram (EMG) sayesinde elektrotlar kaslardaki elektrik sinyallerini alırlar. Yani kasların hareketi için oluşturulan elektrik sinyallerini algılayıp en doğru hareketin gerçekleştirilmesi sağlanıyor. En yeni ve önemli özelliği ise bu konumda protez kolun hareket gücü ve kontrolüdür. MobiusBionics’e göre LukeArm yeni bir takım özellikler sunuyor. İlk olarak güçlendirilmiş omuz eklemiyle hareket açısının artması, ağırlık kaldırırken kolaylık sağlayacak güçlü dirsek, hassas ve ince el hareketlerini kusursuz gerçekleştirileceği birbirinden bağımsız dört adet motor ile oluşan bilek sistemine sahip.
Sistem ayrıca yeni ve gelişmiş sensörler içeriyor. Kavrama gücü bilgisini algılayıp daha sıkı ya da serbest bir şekilde kavramayı sağlayacak bilgileri ileten, aynı zamanda ayaklara monte edilmiş kol ile kablosuz olarak iletişim kuran ölçüm sensörleri mevcut.
LukeArm’ın gelişim süreci ABD de gaziler idaresi ve özel şirketler tarafından desteklenerek 100 engelli kişi üzerinde 10.000 saatten fazla çalışma sonucu geliştirildi. Sistemin bu kadar gelişmiş yapıya sahip olmasıyla beraber fiyatının da oldukça yüksek olduğu görülüyor. Firma geliştirdiği bu teknoloji için maliyet planlaması yaparken 3D baskı teknolojisinden faydalanacak.
Kaynak:
►theverge.com
►gizmag.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.