elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gerilim Bölücü Devreler

Devre Analizi için bir diğer gerekli konu olan Gerilim ve Akım bölücüler konusunu sizler için araştırdık. Ohm ve Kırchhoff yasalarını da kullanarak bulduğumuz eşitlikler devre de gerilim veya akım paylaştırırken çok yardımcımız olacaktır. Bu yazımızda sizler için ilk olarak Gerilim Bölücü Devreleri ele aldık



A- A+
10.02.2015 tarihli yazı 63780 kez okunmuştur.
Elektronik devrelerde elimizde tek gerilim kaynağımız vardır ama biz birden fazla gerilim seviyesi elde etmek durumunda kalabiliriz. Bunu yapmak için aşağıda ki resim gibi bir gerilim bölücü devresini kullanmamız gerekir.
 



►İlginizi Çekebilir: Ohm Kanunu Nedir? | Elektriksel Direnç


Gösterdiğimiz bu devreyi Ohm yasası ve Kırchhoff yasalarını uygulayarak devre analizi yapalım. Analizimize yardımcı olsun diye i akımını şekil b de ki gibi yönünü seçelim. Geçen yazımızdan öğrendiğimiz Kırchhoff Gerilim yasasını uyguladığımızda bazı eşitliklere ulaşırız. Aşağıda gördüğümüz gibi.
 



►İlginizi Çekebilir: Kırcchoff Yasaları
 

Sıra yine önce ki yazılarımızdan öğrendiğimiz gibi Ohm yasasını kullanarak V değerlerini hesaplamalıyız.
 

Eşitliklerden anlaşılacağı gibi bir oran konusudur. 1. Direncimizin volt’ unu bulmak istiyorsak o diren pay kısmında payda kısmında ise dirençlerimizin toplamı ve güç kaynağımızın değeriyle çarpımı olarak tanımsal olarak bir açıklama yapmak gerekir.  Eğer Vs verilir ve belli bir V2 değeri istenirse sınırsız sayıda R1 ve R2 birleşimi uygun oranı verir. Örnek olarak Vs 15 V ‘ a eşit olsa ve V2 nin 5V istendiğini düşünelim. O zaman V2.İ.Vs= 1\3 olur. Diğer eşitliğimizden de 2R2=R1’ e eşit olduğunu görmekteyiz. R1 ve R2 inin seçimini etkileyen  diğer faktörler, kaynak geriliminin bölünmesinde oluşan güç kayıpları ve gerilim bölücü devreyi  diğer devre elemanlarına bağlamanın sonuçlarıdır.

Bir Rl direnci düşünelim ve aşağıda ki gibi devreye bağlandığını farz edelim . Rl direnci gerilim bölücü devreye bir yük olarak davranır. Herhangi bir devre üzerinde ki bir yük, devrenin güç çeken bir veya daha çok elemandan oluşur. Rl bağlı iken çıkış gerilim ifadesi şöyledir.
 
Eşitliklerine ulaşmaktayız. Gerilim bölücü devrelerin bir diğer özelliği, dirençlerin toleranslarına olan duyarlılığıdır. Tolerans ile, bir olası değer aralığından bahsetmekteyiz.


Kaynak:
►Nılsson RIEDEL Circuit Theory
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar