Giyilebilir Teknolojilerin Göz Bebeği |
Elektronik Devre Lensleri
Günümüzün Global dünyasında pek çok alanda gelişmeler yapılıyor. Bunlardan biri de giyilebilir teknolojiler. Giyilebilir teknolojiler nedir? Hangi çalışmalarda başarılı olmuştur? Göz lenslerinde giyilebilir teknoloji kullanılabilir mi? Hayatımızdaki teknoloji nereye gidiyor? Tüm bu sorulara yanıt bulmak istiyorsanız bu yazımız tam sizlere göre.
13.03.2014 tarihli yazı 13936 kez okunmuştur.
Günümüzde teknolojiyi kullanmadan yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Her yerde son teknoloji cihazlar akıllı telefonlar ve bilgisayarlar bulunuyor. İstemesek bile bu teknolojiyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Ama tüm bunlara rağmen teknolojiyle hala tam bütünleşmiş sayılmayız. Teknolojiyi daha verimli hale getirebilmek için yeni bir alan gelişmekte. Adına giyilebilir teknolojiler dediğimiz bu alan pek çok alanda değişikliklere sebep olacak gibi görünüyor.
Giyilebilir Teknolojinin Zaferi Yaklaşıyor!
Yakın gelecekte adını sıkça duyacağımız bir alan haline gelen giyilebilir teknolojiler adından da anlaşılacağı gibi vücudumuzda bulunan ve bizleri taşıma zorluğundan kurtaran bir teknolojidir. Bu teknoloji hem fonksiyonel olarak hem de kullanım açısından gelişim göstermekte olup geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan bir alan haline gelerek zaferine doğru hızla ilerleme kaydediyor.
Giyilebilir teknolojinin ürünlerinden olan akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tişörtler, akıllı eldivenler ve akıllı ayakkabılar yakın gelecekte hayatımıza girmeye kararlı görünüyorlar.
Göz Lenslerine Elektronik Yaklaşım
Pek çok alanda yenilikte bulunan giyilebilir teknolojiler gözlerini optik lenslere çevirdi. İsviçre Federal Teknoloji Akademisinde görevli olan Giovanni Salvatore’ nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda bilim adamları giyilebilir teknolojiler konusunda yeni bir buluş ortaya koydu. Göz lensleri içine yerleştirilebilecek şekilde elektronik devreleri geliştiren İsviçreli bilim adamları şeffaf bir devreyi bir kontak lensin içine yerleştirerek göz tansiyonu gibi hastalıklarında kontrolünü sağlayabileceklerini açıkladılar.
► İlginizi Çekebilir: Akıllı Ayakkabılar Geliyor
Google Lenslerinden Sonra Yeni Gelişme
Dünyanın gözü Google’ den sonra göz lenslerinde yeni bir adım atıldı. İsviçreli bilim adamlarının ürettiği saç kılından altmış kat daha ince olan elektronik devre lensleri Google’ a rakip olabilir mi? Göz tansiyonunu ölçebilen ve uzaktan göz tedavisi imkanı sağlayan bu lensler sağlık alanında çığır açacak gibi görünüyor. Özellikle renk körlüğü yaşayan hastalar için büyük bir umut olan lensler giyilebilir teknolojilerin yeni göz bebeği olacak ve yakın zamanda hayatımıza girecek gibi görünüyor.
Peki elektronik lens devreleri nereden güç alacaklar? Şuan için bu soruya yanıt bulunamadı. Teknolojiye engel olan tek sorun ise pil teknolojisi olarak gözükmekte günümüzde istenilen büyüklüklerde piller maalesef hala üretilemedi.
Tüm sorunlar ortadan kalktığında ise gözlerinize inanamayacaksınız!
Kaynak:
►Genç Paylaşım Dergisi
Ozan KARADAĞ
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.