Google Science Fair 2015
Tüm dünyadan 13 - 18 yaş arası öğrencilerin katıldığı çevrimiçi bilim yarışması olan Google Science Fair ödülleri, 4 Ağustos'da sahiplerini bulacak. Bu yıl Türkiye'den 4 proje katılıyor. Detaylar haberimizde.
03.08.2015 tarihli yazı 11315 kez okunmuştur.
Google'ın her yıl düzenlediği ve genç girişimcilerin bilimsel projelerini sunmalarını sağladığı dev bilim fuarı Google Science Fair bu yıl da büyük ilgi topladı. Türkiye'den de 4 projeyi gördüğümüz yarışma genç yeteneklerin önünün açılmasını sağlıyor.
Google Science Fair Nedir?
Google'ın 2011 yılından beri 13 - 18 yaş arasındaki öğrencileri, bilime özendirmek amacıyla düzenlediği Google Science Fair, ödüllü ve küresel bir yarışma özelliği taşıyor. Genç yarışmacılar; doğa bilimleri, soyut bilim, mühendislik problemleri, uzay ve fizik, bilgisayar bilimleri ve matematik, çevre ve sağlık kategorilerinde yarışarak büyük ödülün sahibi olabiliyor.
Fuarda yarışan çok sayıda projenin değerlendirmesi, verdikleri ilham ve fikirler, etki yaratma kapasitesi, bilim ve mühendisliğe duyulan tutku, yöntemin mükemmelliği ve iletişim becerileri gibi kriterlere dayanarak yapılıyor. Yarışmada öğretmenlerden, üniversite profesörlerinden ve bilim insanlarından oluşan jüri, ilk ve ikinci turda seçim yaparken, son turda alanında önde gelen kişiler ve teknoloji uzmanları değerlendirme yapıyor.
Grand Prize adı verilen büyük ödülün sahibi 50000 Dolar değerindeki Google burs fonuna sahip olacak. Finalist olmaya hak kazanan öğrenciler ise LEGO Education Ekstra ve Google Eksta çantası, 12 Aylık Scientific American ve National Geographic dergi aboneliği kazanacak. Finalistlerin 4 Ağustos'da duyurulacağı yarışmada, büyük ödül 21 Eylül'de sahibini bulacak. Takvim boyunca fuar çeşitli etkinliklerle ve sergilerle desteklenecek.
Türkiye'nin fuara ilgisi ise 2013 yılında finalist olmaya hak kazanan 16 yaşındaki Elif Bilge ile artış gösterdi. Bilge, muz kabuklarından elektrik yalıtımında kullanılabilecek biyoplastik malzeme üretimi ile "Science in Action" ödülünü kazanmıştı. Bu yıl Türkiye adına yarışacak 4 projenin detaylarına yazının devamında bulabilirsiniz.
Küresel Olmayan Astronomik Cisimler İçin İniş Tasarımı - Metehan Gemlik (19)
Yapıları gereği üzerlerine iniş yapılmakta zorlanan ve önemli uzay araştırmalarından olan asteroitlere inecek uzay araçlarına en az hasarla en uygun alana inme imkanı sunacak tasarım, inişten önce modülleri sayesinde koordinat verilerini toplayarak ölçümler gerçekleştiriyor. İnsansız Hava Araçları'nda da kullanılabilecek tasarım, araçların iniş zorluklarının önüne geçmeyi planlıyor.
Yara İyileştiren Sprey - Cem Buğra Kaboğlu (16)
Bu proje, Mezenkimal kök hücrelerinin ve epitel hücrelerin akut, kimyasal ve radyoaktif nedenlerden dolayı aldıkları hasarları önemli ölçüde azaltacak biyolojik bir sprey kullanımını hedefliyor. Daha ucuz ve kolay bir tedavi sunmaya çalışan projede hücrelerin kendilerini yenileyebilme özellikleri örnek alınmış.
Elektromanyetik Dalgalardan Korunma Kalkanı - Gaye Satılmış (17) / Alper Yılmaz (18)
Kullandığımız elektronik cihazların artmasıyla birlikte çevremizi saran elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkisi büyük tartışma konusu olmaya devam ediyor. Elektromayetik dalgalardan koruyan kaplama malzeme üretimi için farklı metotlar bulunsa da bu projede, nanomanyetit polimerlerden üretilmiş nanolifler, nan boyutlara inen çip teknolojisi için önemli bir ihtiyaç olabilir.
Görme Engelliler İçin Akıllı Sistem - Berker Alpöz (16) / Mustafa Emin Tos (17)
Projede görme engellilerin kullandığı beyaz baston ile hissedilebilir yüzeyler arasında RFID teknolojisi kullanarak bağlantı oluşturmak amaçlanmıştır. Navigasyon ve Sinyalizasyon olmak üzere iki bölümden oluşan proje, kılavuz yüzeylere gömülen RFID etiketleri temel alınarak iç ve dış mekânda sorunsuz kullanabilecek yüksek hassasiyetli bir sistem, engelli kişilere daha konforlu bir bağımsız hareket etmeyi sunmaktadır.
Yarışmaya katılan genç yeteneklerimize başarılar diliyor, önümüzdeki senelerde yapılacak fuarlarda diğer gençlerimize ilham kaynağı olmalarını umut ediyoruz.
Kaynak:
► googlesciencefair
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.