elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gücü Biyolojik Olarak Sağlanan İlk Bilgisayar Çipi

İnsan yapımı mekanik sistemler ile biyolojik yapıların birbirine entegre olması mühendislerin hayalidir. Bu konu üzerine düşen Kolombiya Mühendislik Okulu araştırmacıları arzu edilen bu rüyayı gerçekleştirmiş gibi gözüküyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
17.01.2016 tarihli yazı 15881 kez okunmuştur.
Kolombiya Mühendislik Okulu araştırmacıları, dünyanın biyolojik olarak gücü sağlanan ilk çipini ürettiler. Kimyasal enerji üreten bir biyolojik sistemi CMOS entegresinin gücünü sağlamak için kullanabildiler. Bu çalışmanın lideri olan Ken Shepard, dünyada ilk defa biyolojik bir süreçle bilgisayarlardaki ve telefonlardaki entegre  devrelerinden biri olan CMOS’u çalıştırabildiklerini duyurdu.
 



► İlginizi Çekebilir: Koku Alabilen Çip Geliştirildi
 
 
Bu sistem geliştirilirken doğal olarak meydana gelen ion pompaları içeren yapay olarak üretilmiş çift katmanlı lipid zar kullanıldı. Sistemdeki hücre içi biyokimyasal reaksiyonlar için gerekli olan kimyasal enerji, ATP denilen enerji molekülünden sağlanıyor. Bilim insanları lipid zarı CMOS entegresine bağladılar ve ion pompaları devreye güç sağladı. Shepard’ın belirttiğine gore ion pompaları temelde transistörler ile aynı şekilde çalışıyor. Kullandıkları bir transistor pompa ile aynı türde idi. Pompa, yapay lipid zarın uçları arasında bir potensiyel üretir ve entegre devre ile bu potensiyeli kullanır. Böylelikle, ion pompalarından gelen ve zardan geçen enerji  entegre devreye güç sağlamış olur.


Bu çalışma ile önemli bir başarıya imza atan Kolombiya Mühendislik Okulu araştırmacıları, daha birçok olası elektronik cihazda bu sistemin uygulanabilirliğini göstermeyi amaçlıyor. Bakalım gelecek neler gösterecek?



Kaynak:

Gizmag

Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.