elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnovasyon ve Arge |
1.Bölüm

Günümüzde çok sık duyduğumuz ve öneminden sürekli bahsedilen inovasyon nedir? İnovasyonu hayatımıza nasıl sokup inovatif düşüncelere sahip olabiliriz? İnovasyon ve Arge bir bütün müdür, aralarında ne gibi farklılıklar vardır? İnovasyonla ilgili tüm merak edilenler yazımızda.



A- A+
22.04.2015 tarihli yazı 10765 kez okunmuştur.
"İnovasyon: Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır.”
 
Günümüzde artan firma sayısıyla doğru orantılı olarak rekabette artış gösteriyor. Bir ürünü standart özellikler ile sunmak, alıcıya cazip gelmiyor. Diğer firmalardan sıyrılıp farklılık oluşturmak gerekiyor. Ürünleri geliştirme, iyileştirme adına yapılan tüm yeniliklere inovasyon denir.
 

 
 İlginizi Çekebilir : Türkiye İnovasyon Haftası'ndan Notlar


İnovasyon sadece ürün geliştirme alanındaki yenilikler değildir. Hizmet, pazarlama, süreç gibi bir çok alanda yenilikler yapılabilir.
İnovasyonu kategorilere ayırmak pek mümkün olmasa bile genel olarak bir kaç madde halinde inceleyebiliriz.

 
İşte İnovasyon Çeşitleri;
 
1)Teknolojik İnovasyon: Var olan bir ürünü, süreci geliştirmek ya da yeni bir ürün geliştirmek olabilir. Teknolojik inovasyon iki inovasyon çeşidini kapsar.
 
Ürün inovasyonu: Iphone, Macbook, Sessiz çalışan çamaşır makineleri gibi...
Süreç inovasyonu: Toyota tipi yalın üretim, Easy Jet no extras gibi...
 
2)Organizasyonel İnovasyon: Yeni çalışmalarla iş yapış şeklinin geliştirilmesi veya belli var olan bir sistemin firmaya uyarlanması organizasyonel inovasyondur. Bu şekilde  firmalarla arasındaki rekabetlerde üstünlük sağlayabilir.
 
İş Modeli İnovasyonu: ITunes Store, Beymen T-Box, Yemeksepeti gibi...
 
3)Pazarlama İnovasyonu: Yeni tasarımların ve pazarlama yöntemlerinin geliştirilmesi veya uyarlanarak kullanılması ile yapılan inovasyondur.
 
Tecrübe İnovasyonu: Starbucks, Akbank Mobil Kredi Sistemi gibi...
 
İnovasyon bir icat değildir. İcatların ardından daha önce yapılmamış farklılıklar geliştirebilmektir. Ekonomik bir getirisi olması çok önemlidir. Hiç bir firma ekonomik getirisi olmayacak bir inovasyona destek çıkmaz.
 
İnovasyon çok büyük çaplı olması beklenilmez. Fayda sağlacak her ufak çalışmada inovasyondur. Firmalar inovasyonda başarıyı elde edebilmek için bir bütün olarak çalışılmalıdır. Her departmanı, her süreci göz önüne almalıdır. 
 
İnovasyonda Başarılı Olabilmek İçin;
 
Farklılıkları Görün
Sorgulayın
Risk Alın
Yaratıcı Düşünün
Başarısızlığı Hoş Karşılayın
İletişiminizi Güçlendirin
İşbirliği Yapın
Azimli Olun

 
İnovasyonu Günlük Hayatımıza Nasıl Sokarız?
 
İnovasyon aslında kişisel gelişimimiz içinde oldukça önemlidir. Sadece firmaların gelişmesi olarak düşünülmesi oldukça yanlıştır. İnsanlar kendilerindeki özellikleri de geliştirmek, iyileştirmek zorundadır. Çok ufak değişikliklerle buna başlayabilirsiniz. Örneğin; odanızda derse odaklanamıyorsanız, odanızın şeklini ya da duvarlarınızın rengini değiştirin. Bu da kendinize yaptığınız bir iyileştirmedir.Kendiniz yaptığınız yatırımlarda ekonomik olarak katkı sağlamasa bile sizin gelişiminiz için önemlidir.
 

 
 İlginizi Çekebilir : Siemens İnovasyon Yarışması Başlıyor


Günlük hayatta yolda yürürken bile, bir çok yere eleştirerek bakarsınız. "Bu binanın tasarımında sorun var", "Bu telefonun tasarımı böyle de olabilir." gibi bir çok cümle kullanıyoruz. Böyle sorunlarla karşılaştığınızda kendinize "Peki nasıl olmalı?" sorusunu sorun. Çözümler üretmeye çalışın. Bu şekilde inovatif düşünce yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Zamanla bu çözüm yollarını firmalara sunabilirsiniz, bu konu da tasarımlar yaparak patenti size ait ürünler elde edebilirsiniz. Sadece hayal gücünüzün sınırlarını yok edin.
 
Bir yerde çalışıyorsanız da çalıştığınız yerde ki sorunları bulup, firmanın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. İyileştirmeyle alakası olmayan bir departmanda çalışıyor olmanız sizin inovasyon yapmayacağınız anlamına gelmez. Yeter ki en büyük düşmanınız olan zincirlerinizi kırın. 


Kaynak:

►businessdictionary
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar