elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Cildi Üzerine Giyilebilir Cihaz İşleme

Giyilebilir teknolojik cihazlar, insan vücudunda yapıştırma veya küçük yapılı cihazlar ile kullanılmaktadır. Araştırmacılar elektronik cihazları insan vücuduna doğrudan işleyebilecekleri bir 3D baskı tekniği geliştirdi. Geniş uygulama alanı olan yeni sistemin detayları yazımızda.



A- A+
29.10.2017 tarihli yazı 7057 kez okunmuştur.
Elektronik devrelerin boyutları giderek küçülse de giyilebilir cihazlar bir aparat yardımı ile kullanılmaktadır. Araştırmacıların elektronik cihazları insan vücuduna doğrudan işleme çalışmaları sonuç vermeye başladı. 3D baskı tekniğine benzer bir yapı ile deri üzerine işleme yapılabilecektir. Sağlık ve askeri uygulamaların yeni sistemin denenmesi için uygun olacağı düşünülmektedir.
 

Araştırma ekibi, insan kılı genişliğindeki mürekkepli silikonları sıkıştırmak için dört adet şırınga benzeri nozul kullanan yazıcı tasarlamıştır. Yazıcı ile deri üzerine işlenen iletken mürekkepli silikon, üst ve alt elektrotlardan oluşan bobin şeklindeki bir basınç sensörüdür. Araştırmacılar cihazın tam verimli çalışması için malzeme ve imalat aşamasıyla uzun bir süre uğraşmıştır. Mürekkepler oda sıcaklığında basılmakta ve insan vücuduna yapıştırmada büyük bir engel oluşturmamaktadır. Ancak 3D baskı nozulları sıcak olabileceğinden insan vücuduna zarar verebilir.
 


► İlginizi Çekebilir: Giyilebilir Saydam İletken Geliştirildi

Araştırma çalışmaları canlı bir varlık üzerinde denenmese de, bir model üzerine baskı yapılmıştır. Bir sonraki adımın yarı iletken mürekkeplerle gerçek bir cisim üzerine baskı yapılması olacaktır. Cihazın çok yönlülüğünden dolayı, vücudun her yerine elektronik cihaz işlemesi yapılabilecektir. 3D baskı tekniğinin bir diğer kullanım alanı ise robotlara dokunma hissi oluşturmaktır. Robotlar kendi çevrelerini hissetme yeteneğine sahip olacaktır. Cerrahi robotlara biyonik bir dokunma hissi eklenmesi operasyonların daha hassas yapılmasına olanak sağlayacaktır. Sensör ve kamera verileri ile iletişim kuran robotların işlerini kolaylaştıracaktır.


Kaynak:


asme.org
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.