elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsansız Arabalar için Sanal Sürüş Okulu |
Synthia

Teknolojinin ilerlemesi insanların daha konforlu bir yaşam sürmesine yol açmaktadır. Bu gelişmelerden birisi de insansız arabalardır. Her yazılım hayata geçirilmeden önce hataların gözlemlenebilmesi ve giderilmesi için denenmelidir. İnsansız arabaların içindeki büyük yazılımların denenmesi için yapılan bu simülasyon okulu hakkındaki haberimize gelin birlikte göz atalım.



A- A+
24.06.2016 tarihli yazı 7574 kez okunmuştur.
Teknoloji geliştikçe insansız araçlar çoğaldı. Sürekli reklamları yapılan bu insansız arabalar, kaldırım veya trafik ışığını tespit etme ve tanıma gibi insan için basit olan birçok görevi gerçekleştirmekte zorlanıyor. Barselona’da “Computer Vision Center” ismindeki kuruluşta görev alan bilim adamları, Synthia ile bu sorunlara çözüm önerisi getirdiler. Synthia, tam anlamıyla sürücüsüz arabalar için sanal bir sürüş okuludur. Bütün zorlukların, engellerin tanıtıldığı bu yapay okulda, arabalar yağmurda veya yoğun karlı havada çeşitli engellerle karşılaşıp neler yapabilecekleri test ediliyor ve tanıtılıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Otonom ( Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

Elon Musk’a göre sürücüsüz arabalar bir gün çok güvenli olacaklar ve insanların kullandığı araçların yerini alacaklar. Yarı otonom araç üreten Tesla firmasına göre ise rahatça bacaklarınızı uzatmak için hala bir müddet daha süreye ihtiyaç var. Bu süreç geçtiğinde arkanıza yaslanıp Model S’inizin sizi işe götürmesini keyifle izleyebilirsiniz.

Sürüş 
yapay zekasının temeli olan sinir ağları, gerçek dünya figürleri ve videolarını içeren genişletilmiş bir sistem üzerinde deneniyor. Bu resimler ve videolar arabalar, yayalar, yol işaretleri gibi farklı obje sınıflarını içermektedir. Bu sınıfları kullanarak, yazılım önüne bir engel çıktığında veya işaret olduğunda ne yapacağına karar verebilir ve böylelikle yazılımlar test edilebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Sürücüsüz Araçlar ve İnsan Güvenliği
 
Yeni ehliyet alan bir insan gibi sürücüsüz arabalar için de en kolayı boş yolda sürmektir. Sürücüsüz arabalarda bulunan yapay zekaların en zorlandığı durum köşe durumlarıdır. Bunlar; araba kazaları, ambulansa yol verme, büyük araç manevraları gibi az görülmesiyle birlikte, kötü sonuçlar doğurabilen durumlardır. Böyle durumlarda, sanal okulda araçlar büyük veriler topluyor ve kendilerini ne yapmaları gerektiği konusunda eğitiyorlar.

Sanal okulda arabaların topladığı bilgilerin, resimlerin yanı sıra manual olarak da eklenmesi gereken veriler vardır. Örneğin Daimler firması CitySpaces projesinde manual olarak 20,000 resim ekleyerek 30 farklı sınıf oluşturdu. Tesla ise sırf bu manual eklenecek resimlerin çekimi için 600 kişilik bir ekip oluşturdu.

 

Sonuç olarak gözüküyor ki sürücüsüz arabalar için daha yol çok uzun. Bütün olabilecek hataları, durumları öğrenmeleri bir hayli zaman alacak gibi. Bakalım gelecekte bunları öğrenmiş olarak önümüze gelen arabalar, hatasız gidebilecek mi?


 
Kaynak:


Gizmag
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.