elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnterneti Nasıl Faydalı Kullanabiliriz?

Bilgi kelimesi sözlük anlamı itibari ile öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat gibi anlamlara gelmektedir. Bu yazımızda öncelikle internetin gelişim evreleri, daha sonra artan kullanıcı istatistikleri ve bilgiye ulaşmadaki rolü üzerinde durarak interneti nasıl faydalı kullanabiliriz sorusuna cevap arayacağız.



A- A+
29.08.2013 tarihli yazı 28692 kez okunmuştur.
İnternetin oluşumunu ve ortaya çıkışını incelediğimizde internetin omurgasını oluşturan Tcp/İp protokol kümesinin kökleri 1960’lı yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı’na(DOD) bağlı Advanced Research  Project  Agency(ARPA) tarafından yürütülen Dünya’nın ilk paket anahtarlamalı ağ deneylerine kadar uzanmaktadır. Tcp/İp protokol ailesinin ortaya çıkmasını sağlayan ABD’deki bilgisayarların nükleer savaş gibi bir felaket esnasında ayakta kalabilmesi ve birbirleri ile iletişimlerinin kesilmemesi amacıydı. Ağ merkezi olmayıp tek bir çöküş noktası olmayacaktı. 1970 yılların sonunda ise Tcp/İp protokol kümesi büyük ölçüde tamamlanarak ARPANET kullanıcıları büyük ölçüde Tcp/İp protokol ailesine geçiş yapmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak 1983 yılında Internetworking Working Group(INWG) tarafından Tcp/İp protokol kümesine son hali verilerek artık internet terimi de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 


 
Daha sonraki yıllarda, internet'in ticari olarak kullanılmaya başlanmasıyla beraber internet kullanımı ve kullanıcısı sayısı farklı boyutlara ulaştı. Ülkemizde de bilgisayar ve internet kullanımı hızla artıyor. Yapılan araştırmalara göre 16-74 yaş arası bireylerde internet kullanımı %50 civarında. 2008 yılında 26.500.000 olan kullanıcı sayısı (nüfusa oranı;  %34.5) ile internet kulanıcı sayımız ile dünyada 11. sırada iken; 2010 yılında dünya genelinde 14. Sıraya gerilemiş. Buna rağmen; kullanıcı sayısı 30.000.000 ile, kullanıcı sayısının nüfusa oranı %39.82 olarak saptanmıştır. 2013 yılında ise internet'e erişim imkanı bulunan hane halkı %49.1’e kadar yükseldi.

 
 


 
Bu bilgileri verdikten sonra,  birazda başlığımızda vermiş olduğumuz interneti faydalı nasıl kullanabiliriz tezi üzerinde duralım. Ülkemizde telekom sektörünün önde gelen kuruluşlarından birisinin yaptığı araştırmaya göre istatistiki bilgileri şu şekilde sırayabiliriz:

 


İnternet sahibi haneler, internet'i en çok sörf yapmak %87 ve Facebook’a girmek %82 için kullanıyor. Bunu sırasıyla e-mail kontrolü, yazılı mesaj/chat, müzik/radyo dinleme, haber/gazete okuma, oyun oynama, internet bankacılığı gibi faaliyetler için kullanmaktadırlar. En önemlisi de internet kullanıcılarının %25’i İnternet'ten alışveriş yapmak için kullanmaktadır.

 
Daha bundan 10-15 yıl öncesine kadar;  internet kullanımı bu kadar yaygınlaşmadan önce, herhangi bir bilgiye ulaşmak için ansiklopedileri karıştırırdık. Oysa ki günümüzde bilgiye ulaşmak o kadar kolaylaştı ki; Google yapılan aramaların (%80)’ine cevap vermektedir. Yani araştırdığımız her beş konunun dördü ile igili bilgilere çok kolay ulaşabilmekteyiz. Online Training (Online Eğitim) sayesinde almak istediğimiz eğitimi çok kolay alabiliriz. Dünya çapında online eğitim veren toplumsallak gönüllülük projeleri ile yapılandırılmış sitelerden, biraz yabancı dil birikimi ile Dünya’nın en iyi profesörlerinden ücretsiz dersleri alabiliriz. Bu konuda ücretsiz eğitim veren siteleri şu şekilde sıralayabiliriz:  Coursera.org, Academic Earth, Khan Academy, MIT OpenCourseWare bunlardan sadece bir kaçını oluşturmaktadır.

 


 
İnternette Türkçe bilgi sahibi olamadığımız bir konuyu örnekle açıklamaya çalışalım. Teknoloji meraklısı bir öğrencimiz olsun. Bu öğrenci kriminal suçlarda mobil telefonlardan nasıl bilgi toplanır onu merak ediyor olsun. Fakat bununla ilgili Türkçe kaynak bulamadığı için ne yapmalıdır? Yapması gereken bu konunun Google’da ya da herhangi bir tarayıcıda bunu search (Arama) yapması gerekmektedir. Mobile Forensic, Mobil Forensic Tools, Step by Step Mobil Forensic Tutorial gibi gerekli kategorilerde arama yaparak İngilizce bir çok sonuca ulaşabilir. Bu sayade mobil telefonlardaki dataları (Veri) inceleme imkanıda bulmuş olur.


 

Kaynak

►wikipedia.org

►www.bilgiguvenligi.gov.tr


 
Ahmet Han Ahmet Han Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar