elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IP Telefon Santrali Nedir? |
IP PBX ve İletişim Çözümleri

Günümüzde iletişim teknolojileri hızla gelişiyor. Bununla birlikte farklı altyapılara ihtiyaç duyuluyor. Kurumsal firmalar ve şirketler için sabit telefon ile haberleşmek büyük öneme sahip. Peki sabit telefonun prestiji ile mobil telefonların esnekliğini bir arada sunan bir çözüm mümkün mü? IP Santral (IP PBX) ve IP Telefon teknolojilerini bütün detayları ile sizin için araştırdık.



A- A+
09.02.2014 tarihli yazı 40216 kez okunmuştur.

Telefon Santrali Nedir?

Telefon santrallari aynı ağ üzerindeki telefonların birbirleriyle sabit telefon şebekesine çıkmadan haberleşmelerini sağlar. Yani santral sayesinde yerel bir telefon ağı kurularak telefonlar arasında ücretsiz görüşme yapılabilirken sabit telefon şebekesi üzerinden de yerel telefon ağı dışındaki telefonlarla iletişim kurulabiliyor. Telefon santralleri günümüzde firmalar tarafından şirket içi haberleşmeyi gerçekleştirmek için tercih ediliyor.  Kullanıcılar kendilerine verilen kısa kodları (abone numaralarını) tuşlayarak birbirleriyle veya telefon numarasını tuşlayarak dış hatlarla kolayca konuşabiliyor.
 
►İlginizi Çekebilir: TCP/IP Nasıl Çalışır?



►  Şekil 1: Büyük ölçekli firmalar için 
Karel DS200 IP Yüksek Kapasiteli Telefon Santralı



IP Santral Nedir?

Geleneksel analog Pbx sistemlerin yerini alan modern IP Pbx santraller, network ağı üzerinden haberleşir. IP santraller kolay yönetilebilir olması kadar güvenli olmasıyla da ön plana çıkar. Bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabildiği için kurulum ve bakım maliyeti açısından da oldukça caziptir.

 

IP Santrallerin Geleneksel Santrallerden Farkları

IP santraller geleneksel Pbx santrallerin aksine gelişmeye açık, kolay kontrol edilebilir ve son derece güvenlidir. Aboneler Network ağı üzerinden IP protokolünü kullanarak haberleşir. Klasik telefon hatları ses görüşmesi 64 Kbps bant genişliği kullanırken IP telefon sistemleri sadece 8 Kbps bant genişliği kullanır.

Ayrıca IP Pbx sistemler klasik Pbx sitemlere göre çok daha yeteneklidir.  Santral içi görüşme sağlamanın yanında uzaktan erişim, videolu görüşme, çağrı kaydetme, sesli mesaj gibi birçok yenilikçi özelliği de abonelere sunar.

 
►İlginizi Çekebilir: Telefon Kabloları ve Çeşitleri

 



►  Şekil 2: Karel DS200 IP Telefon Santrali Özellikleri

 

IP Santralleri Neden Kullanıyoruz?

Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor ve bu gelişme özellikle klasik sistemlerde gerekli altyapının da sürekli yenilenmesi ve değiştirilmesi ihtiyacını doğuruyor. Bu yüzden her türlü teknolojinin çok hızlı eskidiği bu dönemde teknoloji yatırımlarının gelişmeye açık yenilikçi sistemlere yapılması çok önemli.

Çünkü gelişemeyecek bir teknoloji ürününe yapılacak bir yatırım, kısa süre sonra gelişen ihtiyaçları karşılayamayacak ve artık hizmet edemez hale gelecektir. Bu durumda ise firmanın bu eski teknoloji çözümünü bir yana atmak ve yeni bir çözüme sıfırdan yatırım yapmaktan başka çaresi kalmaz.

Pbx sistem yatırımlarını gerçekleştirirken, IP Teknoloji ürünlerinin tercih edilmesi ileride gereksinim duyulabilecek birçok özelliğin kullanılabilmesine ve yeni bir yatırıma gereksinimi ortadan kaldıracaktır. Bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabilen yapısı sayesinde kurulum ve işletme maliyetleri açısından oldukça tasarrufludur.


"IP santral kullanılan sistemlerde IP Telefon kullanarak
ofisler ve şubeler arası IP Köprüsü oluşturarak
ücretsiz video görüşme yapabilirsiniz"

►  Şekil 3: Küçük ölçekli Karel IPV20 IP Telefon Santrali 
ve 
VP116 IP Video Telefon

 

IP Santrallerin Avantajları

Mobil cihazınızdan ofis dışından santrale bağlanıp IP telefonunuzu kullanabilirsiniz.
►Farklı birimlerdeki santraller arasında IP bağı kurularak ücretsiz görüşme yapılabilir.
►Kapasite artırmak için santrala yeni kartlar eklenmesi gerekmez. 
►Kablo ağı gerektirmez, bilgisayar ağı veya kablosuz ağlar direkt olarak kullanılabilir.
►IP santralların bakımı ve programlaması basit bir Web arayüzü ile kolayca yapılabilir.
►IP altyapısı sayesinde farklı yazılım ve sosyal medya araçlarıyla entegrasyona açıktır.
►IP sistemlerde  Video IP telefonlar ile görüntülü görüşme yapmak mümkündür. 


► VİDEO: IP Santral (IP PBX Sistemler) Nedir?



► in hazırlamış olduğu video ile
IP Santral ve IP Telefon uygulamalarını daha yakından tanıyabilirsiniz.

 

Kaynak:

KAREL BLOG
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar