İran'dan Google' a Erişim Yasağı
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google ile arasındaki bağlantısını kesen İran kendi ulusal ağını hayata geçirdi.
27.09.2012 tarihli yazı 9001 kez okunmuştur.
Reuters, yakın bir tarihte kendi ulusal web ağını kuracağını açıklayan İran'ın, Google'a erişimini yasakladığı ve işletmelerle devlet kurumlarının ‘yeni ulusal ağa’ bağlandığını belirtti.
Alınan bilgilere göre, İran halkı bir süre önce Tahran rejimi tarafından açıklanan yerel internet ağını kullanmak için ilk adımı atarken, Google’ı da kullanım dışı kaldı. Reuters, her iki gelişmenin aynı zamanda gerçekleşmesinin planlı olup olmadığı hakkında kesin birbilgi bulunmadığını belirtti.
İran hükümetinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, yerel internet ağının siber güvenlik çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Bu açıklamanın birkaç saat öncesinde, İran televizyonları Google arama motorunun ve e-posta hizmetinin (Gmail) bloke edileceğini duyurdu. Adı sadece Khoramabadi olarak açıklanan yetkili, “Google ve Gmail’in bir sonraki açıklamaya kadar süzgeçten geçireleceğini” ifade etti.
Herkes Ulusal Bağın Parçası Olacak
Hükümete bağlı bir iletişim ve teknoloji yetkilisi, ayrı bir açıklama yaparak, “birkaç gün içinde tüm devlet kurumları ve ülke çapındaki şirketlerin ulusal bilgi ağına bağlanacaklarını” söyledi. Bu işlemin ardından, tüm İran vatandaşlarının da sistemin bir parçası olacağı ifade edildi.
İran, Nisan ayında ‘ülke içi bir internet ağı’ kurulacağını ve böylece ‘temiz internet’ sistemi oluşturulacağını duyurmuştu. Tahran rejiminin aldığı karara yönelik haberler kısmen yalanlansa da, küresel internet ağından izole edilmiş İran’a özgü internet sistemine ait çalışmaların yapıldığı öne sürülüyordu.
Kaos Yaratan Filmle Bağlantılı
İran Öğrencileri Haber Ajansı, Google’a getirilen erişim yasağının, arama motorunun sahip olduğu YouTube’da yayımlanan İslam karşıtı filmle bağlantısı olduğunu öne sürdü. Google, dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği büyük protestolara neden olan “Müslümanların Masumiyeti” adlı filmi yayımdan kaldırmayacağını açıklamıştı. Reuters, bu bilgiye rağmen İran’ın ulusal internet ağıyla söz konusu film arasında bağlantı bulunduğuna dair kesin bir bilgi vermedi.
Dünyada internet sansürünün en çok olduğu ülkelerden biri olan İran’da, halkın girmesi yasak olan binlerce site bulunuyor. Tahran hükümeti, bu sitelere girilmesinin suç unsuru olduğunu öne sürse de, Facebook ve YouTube yasaklarının, 2009’da patlak veren ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşıtı Yeşil Hareket’in ardından kamuoyunun protestolarını bastırmayı amaçladığı düşünülüyor. Çok sayıda İranlı, erişimi bloke edilen internet sitelerine girebilmek için proxy adreslerini kullanıyor.
KAYNAK: Ntvmsnbc
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.