Işık hızı aşıldı mı?
Kıyamete kapı aralayacağı gerekçesiyle eleştirilen İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) uzmanları, 6 ay süren bir araştırma sonunda bilim dünyasında büyük ilgi uyandıran bir iddia ortaya attılar.
Tarihin en kapsamlı fizik deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) bilim adamları, atomaltı parçacıkların ışıktan daha hızlı hareket ettiğini ölçtüklerini öne sürdü.
Bilim adamları, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacık nötrinoların saniyede 299 bin 792 kilometre hızla kozmik hız sınırını aştığını söyledi.
CERN, nötrino huzmesinin, laboratuvarın merkezinin bulunduğu Cenevre'den 730 kilometre uzaktaki, İtalya'daki bir laboratuvara ateşlendiğini, nötrino huzmesinin bu laboratuvara 60 nanosaniyede ulaştığını bildirdi.
Nötrinolar ışıktan hızlı mı?
CERN araştırmacıları, sonuçların ABD ve Japonya tarafından da doğrulanmasını bekliyor. İddianın doğrulanması halinde Albert Einstein tarafından ortaya atılan izafiyet teorisinin "hiçbir şey ışıktan hızlı değildir" şeklinde özetlenebilecek kuralı tartışmalı hale gelecek.
CERN uzmanlarından Antonio Ereditato, sonucunu "tam bir sürpriz" olarak nitelediği araştırma sürecinin 6 ayı bulduğunu, sonucu açıklamadan önce defalarca kontrol ettiklerini söyledi.
Nötrino alanında uzmanlığıyla bilinen, Oxford Üniversitesi araştırma görevlisi Alfons Weber, test sonuçlarının hata payına dikkat çekti. ABD'de yapılacak ölçümlerin beklenmesi gerektiğini kaydeden Weber, CERN araştırmacılarının iddialarının doğrulanması halinde izafiyet teorisi kuralının tamamen yıkılmayacağını, teorinin istisnai koşullarla geçerliliğini korumaya devam edeceğini kaydetti.
Dünyanın en ünlü denklemi E=mc^2 Albert Einstein'ın izafiyet teorisini ifade ediyor. Einstein'e göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez.
Ancak doğrulandığı takdirde bu deney, Albert Einstein'in Özel Görelilik Kuramının bazı kısımlarını tersine çevirebilir, evrenin nasıl işlediğini açıklayan yasalar alt üst olabilir. Tüm modern fizik teorilerinin yeniden gözden geçirilmesini dahi gerektirebilir.
Kaynak: euronewstr
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri