Kalp Hareketleriyle Enerjisini Üreten Kalp Pili
Avrupa kardiyoloji topluluğu (Europen Society of Cardiology) 2014 kongresinde tanıtılan yeni pil batarya değiştirilmesi sorununu ortadan kaldırıyor. Peki bu nasıl olacaktır? Üretilen bu yeni pil gerekli enerjiyi kalp kasılmasından mı alıyor ? Bu enerjiyi nasıl depoluyor gelin bunların hepsini haberimizde beraber inceleyelim.
03.12.2014 tarihli yazı 10706 kez okunmuştur.
Son zamanlarda kardiyok pili yani kalp pili teknolojisi oldukça gelişti. Bern Üniversitesi Artog biyomedikal mühendisliği araştırma merkezinde yapılan çalışmada kalp hareketinden elde edilen enerjiyi kullanan yeni bir kalp pili üretildi.
Son yıllarda yaygınlaşan kalp pili sayesinde milyonlarca kişinin hayatı kurtuluyor. Kalp pilleri genellikle kalbin yavaş atması, ritim bozukluğu veya kalp yetmezliği gibi durumlarda kullanılır. Bu cihazlar elektriksel uyarılar oluşturur ve çoğunlukla lityum bataryalarla çalışır. Ömrü 7 ile 10 yıl kadar olan bu bataryalar zayıfladığında kalp pilleri görevlerini yerine getiremeyeceğinden batarya içerisindeki jeneratörün değişmesi gerekir.
Avrupa kardiyoloji topluluğu (Europen Society of Cardiology) 2014 kongresinde tanıtılan yeni pil batarya değiştirilmesi sorununu ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar bu pillerle ilgili pilin çalışma prensibinin mevcut otomatik kol saatlerine dayandırmaktadır. Buna göre cihazdaki sallanan kısım harekete maruz kaldığında cihazın dış bölümündeki hareket edebilen kısım dönüyor. Buna bağlı olarak cihazın içinde bulunan mekanik yay sarılıyor. Yay tamamen sarıldıktan sonra yavaş yavaş çözülüyor böylece mikro jeneratör harekete geçiyor.
Üretilen bu yeni pil gerekli enerjiyi kalp kasılmasından alıyor, bu enerjiyi kısa sürede depoluyor ve kalp atışlarını düzenlemek için kullanılıyor. Ayrıca kullanılan kablolar kopma veya bükülme riski taşımıyor.
KAYNAK:
KAYNAK:
►European Society of Cardiology
►Tübitak
►Science Daily
►Tübitak
►Science Daily
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.